Ψήγματα ποιμαντικής στην άκρη του Ατλαντικού και τα πρώτα Καβάφεια

maroko

Στο Μαρόκο μετέβη από την έδρα της Μητροπόλεως, την Τυνησία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης Αλέξιος,για ποιμαντική περιοδεία στις ενορίες του Ραμπάτ και της Καζαμπλάνκας από τις 5 έως 10 Δεκεμβρίου.

Στις 6 ημέρα Πέμπτη το βράδυ, παρηκολούθησε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, η οποία έγινε στην αίθουσα CDG και είχε ως βασικό συνδιοργανωτή την Ελληνική Πρεσβεία στο Ραμπάτ και τον σύνδεσμο ελληνομαροκινής φιλίας, πρόεδρος και μέλη του οποίου είναι διπλωμάτες που εθήτευσαν οικογενειακώς εν Ελλάδι επί πολλά έτη, φίλοι του Ελληνικού Πνεύματος και Πολιτισμού και με βασικό ομιλητή τον έγκριτο καθηγητή κ. Ευθύμιο Σουλογιάννη, γνωστό Αλεξανδρινό επιστήμονα για την πολύπλευρη προσφορά του, κυρίως στον απόδημο ελληνισμό μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ραμπάτ κ. Παναγιώτης Στουρνάρας και σύσσωμη η Ελληνική Πρεσβεία, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητος στο Μαρόκο κ. Κ. Πιστικός, ελλογιμώτατοι καθηγητές πανεπιστημίων και Διπλωμάτες, πολλοί φορείς της πνευματικής ζωής στο Μαρόκο.

Η εκδήλωση έγινε στη Γαλλική και είναι αξιοσημείωτο πόση απήχηση έχει το Ελληνικό Πνεύμα και η ποίηση στους Μαροκινούς.

Είχαν τέλεια γνώσιν όλων όσα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μας ευκόλως λησμονούνται πλέον...

Το συγκινητικό ήταν τόσο οι αισθαντικές απαγγελίες από μαροκινούς, με παράλληλες ερμηνευτικές παρεμβάσεις, όσο και το επεξεργασμένο κινηματογραφικό αφιέρωμα που προβλήθηκε με μέριμνα της Πρεσβείας μας.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με ιδιωτικώς οργανωθείσα ποιητική βραδιά.

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος το πρωί προέστη της ακολουθίας του όρθρου στον Ιερό Ρωσόφωνο Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Ραμπάτ συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο π. Μάξιμο Μασσαλάτιν και ακολούθως επισκέφθηκε το Πρεσβυτέριο και την οικογένεια του π. Μαξίμου, με τον οποίον είχε συνεργασία για υπηρεσιακά και οργανωτικά θέματα της ενορίας και της Μητροπόλεως.

Το ίδιο απόγευμα είχε υπηρεσιακήν συνάντησιν στην πρεσβεία του Βατικανό με τον Εξοχώτατο Αποστολικό Νούντσιο Αρχιεπίσκοπο Antonio Sozzo, με τον οποίον συνεζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το βράδυ μετέβη στην Καζαμπλάνκα, όπου παρηκολούθησε την τελευταία εκδήλωση της διημερίδος στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητος, όπου παρέστησαν οι διπλωματικές και κοινοτικές αρχές του τόπου, όλη η Ελληνική Κοινότητα και πλήθος σλαβοφώνων Ορθοδοξων αδελφών.

Η ομιλία του Ελλογιμωτάτου κ. Σουλογιάννη εκάλυψε σχεδόν όλο το εύρος της μεγάλης ποιητικής μορφής του Κ. Καβάφη και άρεσε στο κοινό της εκδηλώσεως ιδιαιτέρως.

Οι εκδηλώσεις εκλεισαν με πλούσια δεξίωση, ενώ κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος φέρων τις ευχές και ευλογίες του πνευματικού πατέρα όλης της Μαύρης Ηπείρου, του Ιεραποστόλου Πατριάρχου Θεοδώρου, τόνισε την σπουδαιότητα στο πέρασμα των χρόνων του υπέροχου Ελληνικού Πνεύματος, του οποίου η αξία επιβεβαιώνεται από την παραδοχή του από λαούς ξένους προς την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Και ότι είναι σημαντικό ότι ο πνευματικός φάρος που ανάβοντας συγκεντρώνει γύρω του τους θαυμαστές των ελληνικών πνευματικών μνημείων είναι το τρίσημο της αγαστής συνεργασίας Εκκλησίας Πολιτείας και Ελληνικών Κοινοτήτων, ιδιαιτέρως σε μέρη μακρινά, όπως το ακροθίνιο της ισχνής αριθμητικώς αλλά Ιστορικής και δυναμικής Ορθοδοξίας στη Βόρειο Αφρική του Ισλάμ και του Μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Ακολούθησε παραδοσιακή ελληνική βραδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως το Μαρόκο είναι η πρώτη περίπτωσις διοργανώσεως εκδηλώσεως για τα 150 έτη από το θάνατο του ποιητού.

Το πρωί της Κυριακής 9/12 προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αλεξίου, συμπαραστατουμένου από τους Ιερείς π. Ιωάννη, εφημέριο του Ι Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Καζαμπλάνκας και π. Μάξιμο, εφημέριο ΙΝ Αναστάσεως του Σωτήρος Ραμπάτ, ετελέσθη Θεία λειτουργία όπου συμμετείχαν οι Ορθόδοξοι πιστοί  από όλες τις Ορθόδοξες Κοινότητες, Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί και Αιγύπτοι, με την συμμετοχή δύο χορωδιών μιάς Ελληνικής και μιάς Ρωσικής και χρήση εκτός της Ελληνικής και Γαλλικής γλώσσας και των ως άνω κατά περίπτωσιν γλωσσών με την συμμετοχή όλων των παρισταμένων στην Ευχαριστιακή τούτη σύναξη.

Μία σύναξη Ορθοδόξων υπό την Ελληνική σημαία και τα πνευματικά πτερύγια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σε συνδυασμό με τα διδάγματα του Ευαγγελίου μετέφερε την αύρα της αγιορείτικης πνευματικής ζωής από εμπειρίες γερόντων και διδαχές και έδωσε πνευματικές οδηγίες και συμβουλές εν όψει του ελπιδοφόρου μηνύματος που αναμένομε στις καρδιές μας με τη γέννηση του Θείου Βρέφους και την ιδική μας πνευματική ανασυγκρότηση.

Αφού σε συγκινητική ατμόσφαιρα αποχαιρέτησε το εν Μαρόκω Ποίμνιό του πήρε το δρόμο της επιστροφής του στην έδρα του για την συνέχιση του εκεί έργου την 10/12.

maroko3

maroko1

 

maroko2

Εμφανίσεις: 63248
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!