Οι Ιεροψάλτες εόρτασαν τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό

0-ieropsaltes

Με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού του Υμνογράφου από την Αγία Ορθόδοξο του Χριστού Εκκλησία ,  τίμησαν τον προστάτη τους Άγιο, όλοι οι εν Αττική Ιεροψάλτες εκπροσωπούμενοι από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος καθώς και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός" ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους Ιεροψάλτες της Αττικής, που διακονούν στα Ιερά Αναλόγια των Ιερών Ναών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των ομόρων Ιερών Μητροπόλεων.

Η εορτή ετελέσθη με όλη την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια στον Ιερό και Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων Καλλιθέας το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το εσπέρας , με την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μετ’αρτοκλασίας.

Τους δύο χορούς στα αναλόγια, πλαισίωσαν μέλη της Ο.Μ.Σ.Ι.Ε χοραρχούντος του Προέδρου αυτής, πρωτοψάλτου κ.Γεωργίου Ναούμ και μέλη του εν Αθήναις Πανελληνίου Συνδέσμου χοραρχούντος του Προέδρου αυτού,πρωτοψάλτου κ.Θεολόγου Ερσωτέλου.

Η Ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2fm

Η εορτή αυτή καθιερώθηκε διότι ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (τέλη 7ου-μέσα 8ου αιων.) αποτελεί τον κυριότερο Υμνογράφο της Εκκλησίας μας,  που χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο (πλήθος κανόνων (αναστασίμων,νεκρωσίμων κανόνων κ.α., τροπαρίων,  διαμόρφωση της βυζαντινής μουσικής και ιδιαιτέρως του οκτωήχου συστήματος αυτής με το λειτ. βιβλίο της Οκτωήχου), ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής».

Η ακολουθία ήταν και μια ευκαιρία να τιμήσουν οι Ιεροψάλτες τους κεκοιμημένους Δασκάλους  και το έργο που  έχουν παραδώσει, δείχνοντας έτσι ουσιαστικά το ενδιαφέρον τους  για την ιστορία  και το μέλλον της Βυζαντινής Εκκλησ.Μουσικής.

0-ierops

0-ierops1

Εμφανίσεις: 32964
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!