Λίστες ιεραρχών με «καρφιά» - Τι απαντά η Εκκλησία

Mhtropoliths

Του Αποστολου Λακασα / Καθημερινή

Συνδυασμό υστερόβουλων πρωτοβουλιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων διαβλέπουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ότι κρύβεται πίσω από τον θόρυβο για ιεράρχες με μεγάλες περιουσίες και για λίστες με ονόματα μητροπολιτών με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κονιορτός που σηκώθηκε δημιούργησε ένα σκηνικό το οποίο εκμεταλλεύτηκαν και παράγοντες μέσα στην ιεραρχία για «αλληλοκαρφώματα» προς διευκόλυνση προσωπικών επιδιώξεων.

Ειδικότερα, η πρόσφατη απαντητική επιστολή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο -ανέφερε ότι από τους έως τώρα ελέγχους δεν έχουν προκύψει περιπτώσεις μητροπολιτών που διαθέτουν περιουσίες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους- ενίσχυσε την άμυνα της Εκκλησίας κατά των φημών για υπέρογκες περιουσίες και για «λίστες Λαγκάρντ» με μητροπολίτες.

«Πρόκειται για άθλιες μεθοδεύσεις κατά της Εκκλησίας από τμήματα του πολιτικού συστήματος, τα οποία δεν ανέχονται τον ρόλο και το φιλανθρωπικό έργο της σε μία περίοδο που η Εκκλησία έχει ενισχυθεί στη συνείδηση του κόσμου. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να την κοντύνουν. Το έργο τους είναι χυδαίο, πρόστυχο, φτηνό και χιλιοπαιγμένο» ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης. Στο ίδιο πλαίσιο τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει ακόμη πιο υψηλά τους τόνους, στην περίπτωση που ενταθούν οι επιθέσεις κατά της Εκκλησίας.

Πιο συγκεκριμένα, όλα άρχισαν ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μητροπολίτες βρέθηκαν στο στόχαστρο των ελέγχων του ΣΔΟΕ, είτε διότι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε επειδή έχουν στην Ελλάδα τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί και δεν δικαιολογούνται από τις απολαβές μισθοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε μία... φιλολογία για τον αριθμό των μητροπολιτών που ελέγχονται -οι φήμες ξεκινούσαν από 2 και έφταναν στους 17- και για λίστες με ονόματα ιεραρχών με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις μητροπολιτών που ζήτησαν διαλεύκανση του θέματος.

Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε επιστολή του προς τον κ. Ιερώνυμο έκανε λόγο για «αήθη πολεμική κατά της Εκκλησίας» και για «ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις».

Ανώνυμες πηγές

Ομως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) φαίνεται να αφήνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ.

Είναι ενδεικτικό πως στην τελευταία -μέσα στην περασμένη εβδομάδα- συνεδρίαση της ΔΙΣ αναφέρθηκε ότι στα εκκλησιαστικά γραφεία κυκλοφορούν τρεις λίστες με ονόματα μητροπολιτών που ελέγχονται.

Οι λίστες είναι από ανώνυμες πηγές. «Μήπως να τις δώσουμε στη δημοσιότητα;» ήταν το ερώτημα που ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΙΣ, αλλά τελικά προκρίθηκε να μην υπάρξει δημοσιοποίηση εξαιτίας του ανωνύμου των καταγγελιών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι διατυπώνονται αιτήματα η ίδια η Εκκλησία να αναλάβει δράση για να «κλείσει στόματα».

Συγκεκριμένα, μερίδα ιεραρχών ζητεί όλοι οι ιεράρχες να καταθέσουν «πόθεν έσχες», καθώς και το φορολογικό έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία.

Το αίτημα περιλαμβάνει, επίσης, και τη δημοσιοποίηση από τους ιεράρχες των λογαριασμών τους στο εξωτερικό, καθώς και κάθε είδους τυχόν επιχειρηματικής και οικονομικής σχέσης με εταιρείες (π. χ. offshore).

Για να ενισχύσουν το αίτημά τους, ιεράρχες υπενθυμίζουν ότι υπάρχει απόφαση της ΔΙΣ (από τις 24 Φεβρουαρίου 2005) όταν η Εκκλησία κλυδωνιζόταν από αποκαλύψεις για οικονομικά σκάνδαλα και ιεράρχες με ιλιγγιώδεις τραπεζικές καταθέσεις.

Εκτοτε, και παρά τη σχετική απόφαση της ΔΙΣ, μεγάλος αριθμός ιεραρχών δεν υποβάλλει «πόθεν έσχες» και το ΣΔΟΕ δεν τους ελέγχει.

Επίσης, ακούγεται ότι πολλοί μητροπολίτες που έχουν αποβιώσει μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν αφήσει τέραστια προσωπική περιουσία, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πού έχει καταλήξει.

Εμφανίσεις: 73496
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!