Ο Ντένβερ Ησαϊας «αφόρισε» Αρχοντες του Πατριαρχείου

Image

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας «αφόρισε» Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της «Ηγεσίας των 100», καθώς επίσης και τον πατέρα ενός καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, στην κοινότητα του Σολτ Λέικ της Γιούτα, θέτοντάς τους «εκτός Εκκλησίας» και απαγορεύοντάς τους να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, με το σκεπτικό ότι έκαναν μήνυση στο κοινοτικό συμβούλιο.

Επίσης, μαζί τους συμπεριέλαβε και τον δικηγόρο που κατέθεσε τη μήνυση εκ μέρους τους, με την οποία ζητούσαν αναβολή της γενικής συνέλευσης, οικονομικό απολογισμό και τα πληροφορικά στοιχεία της κοινότητας, τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου και τις αποφάσεις, πλην όμως οι νομικοί σύμβουλοί τους είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα.

Ο Μητροπολίτης Ησαϊας απαιτεί από τους «αφορισμένους» να του στείλουν επιστολή μετανοίας και να πάνε να εξομολογηθούν.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2011 στους ιερείς της κοινότητας Μιχαήλ Κουρεμέτη και Ματθαίο Γκίλμπερτ τούς γράφει πως «αναφορικά με την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση γι’ αυτή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, σας πληροφορώ ότι τα ακόλουθα μέλη της κοινότητας τα οποία υποκίνησαν τη μήνυση εναντίον της Εκκλησίας και των κανονικών μελών του κανονικού κοινοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και τον δικηγόρο τους ο οποίος αντιπροσώπευσε την υπόθεσή τους, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση.

Είναι οι εξής: Νικόλαος Μπέβης, Κωνσταντίνος Σκέδρος, Καλλιόπη Σαρτζετάκη, Γιάννης Αρμάος, Δημήτρης Καστανής και Νικόλαος Κολεσσίδης».

Ο κ. Ησαϊας έγραψε ακόμα, πως «αφού υποβάλλουν γραπτώς απολογίες ή έχουν πάει στο μυστήριο της Ιερής Εξομολόγησης διότι κατέφυγαν σε κοσμικά δικαστήρια τα οποία καταδικάζει ο Απ. Παύλος (Α’ Κορινθίους 6: 4-7), θα αναγνωριστούν από εμένα ως πιστά μέλη της κοινότητας. Ελπίζω ότι θα επιδείξουν ταπείνωση και μετάνοια και θα εξαλείψουν το σκάνδαλο που έχουν προκαλέσει εναντίον της κοινότητας».

Τηλεφωνικό μήνυμα στον Μητροπολίτη Ησαϊα δεν είχε απαντηθεί μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης της παρούσας έκδοσης.

Για την απόφαση του κ. Ησαϊα, ο Γιάννης Αρμάος, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των «αφορισμένων», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του: «αισθάνομαι απογοήτευση διότι σαν Μητροπολίτης και ποιμενάρχης μας έπρεπε να έλθει ο ίδιος να επιληφθεί του θέματος κι όχι με γράμματα και ψεύτικά πράγματα, αλλά με την παρουσία του και να μιλήσει σε όλους».

Είπε ακόμα, πως «μας λέγει να μην πάμε στη γενική συνέλευση και μας θέτει εκτός Εκκλησίας, λέγοντας ότι κάναμε μήνυση εναντίον της Εκκλησίας, που δεν ευσταθεί».

Και εξήγησε: «κάναμε μήνυση σε αυτούς τους οκτώ του κοινοτικού συμβουλίου οι οποίοι δεν εκλέχτηκαν ποτέ, αλλά τους έχει βάλει ο παπάς».

Πρόσθεσε εξάλλου, πως «εμείς ζητήσαμε έλεγχο των οικονομικών, ανοικτή γενική συνέλευση και εκλογές, δεν είπαμε ποτέ τίποτε εναντίον του δόγματος της Εκκλησίας, δεν αναφερθήκαμε ποτέ εναντίον της Αρχιεπισκοπής ή του Πατριαρχείου».

Στην ερώτηση αν θα στείλει γράμμα στον Μητροπολίτη Ησαϊα να του ζητά γραπτώς συγγνώμη, ο κ. Αρμάος τόνισε: «όχι, αποκλείεται, ποτέ δεν θα το κάνω αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να γράψω γράμμα και να ζητήσω συγνώμη για κάτι που δεν έχω κάνει».

Σχετικά με το αν σκέπτεται να πάει να εξομολογηθεί όπως υποδεικνύει ο Μητροπολίτης Ησαϊας, ο κ. Αρμάος είπε, πως «εάν ζούσε ο π. Νικόλαος Κατίνας και επειδή ανήκε και στη Μητρόπολη του Ντένβερ θα τον προτιμούσα, αλλά τώρα δεν έχω άλλη επιλογή παρά να πάω στον π. Δημήτριο Ρεκατσίνα στο Κονέκτικατ, ο οποίος λόγω της όλης καριέρας του είναι ο πιο ενδεδειγμένος».

Σχετικά με τον δικηγόρο στον οποίον αναφέρεται ο κ. Ησαϊας που κατέθεσε τη μήνυση εκ μέρους των προαναφερθέντων μελών, ο κ. Αρμάος υπογράμμισε πως «έχουμε τρεις δικηγόρους, οι δύο είναι Εβραίοι και ο τρίτος Επισκοπελιανός ή Βαπτιστής, δεν είμαι σίγουρος», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί δικηγόροι να «αφορίσουν» τον κ. Ησαϊα.

Ο κ. Αρμάος διευκρίνισε πως «ο κ. Σκέδρος τον οποίον αφόρισε ο κ. Ησαϊας είναι ο πατέρας του καθηγητή Δημητρίου Σκέδρου της Θεολογικής Σχολής και είναι και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς επίσης και ο Νίκος Μπέβης είναι Αρχοντας του Πατριαρχείου και συνάμα μέλος της ‘Ηγεσίας των 100’».

Σχετικά με το αν ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το θέμα, απάντησε: «έχομε στείλει αρκετά γράμματα αλλά δεν έχομε λάβει απάντηση από κανέναν, κωφεύουν».

Εν τω μεταξύ, η γενική συνέλευση είχε οριστεί να αρχίσει στις 2 η ώρα το απόγευμα με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και δρακόντειων μέτρων ασφαλείας την ώρα έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο δικηγόρος και μέλος της κοινότητας Νικόλαος Κολεσσίδης με επιστολή του υπενθύμισε στον αρχηγό της Αστυνομίας Κρις Μπέρτραν τα δικαιώματα των ενοριτών-πολιτών και του υπέδειξε να δώσει εντολή στους αστυνομικούς του να μην παρακωλύσουν την έλευση τους στη γενική συνέλευση βάσει του νόμου.

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 11 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγε με μήνυση αντιπροσωπευτική ομάδα μερίδας των ενοριτών εναντίον του κοινοτικού συμβουλίου, αρνήθηκε στους εναγόμενους, δηλαδή το κοινοτικό συμβούλιο, να απορρίψουν τη μήνυση των εναγόντων.

Παράλληλα, αρνήθηκε στους ενάγοντες το αίτημα έκδοσης δικαστικής εντολής απαγόρευσης σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Επίσης, το Δικαστήριο έδωσε εντολή στους εναγόμενους να δώσουν στους ενάγοντες αντίγραφα των αρχείων της κοινότητας (corporate records) πρακτικών, αποφάσεων, καθώς και τον κατάλογο των ενοριτών.

Η γενική συνέλευση συγκαλείται με προτροπή του Μητροπολίτη Ησαϊα, προκειμένου να προβεί στην τροποποίηση του Καταστατικού της κοινότητας, η οποία ονομάζεται και αναγνωρίζεται ως μία ενιαία κοινότητα με το όνομα «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Μείζονος Σολτ Λέικ» (Greek Orthodox Church of Greater Salt Lake) σε δύο ονομασίες Αγία Τριάδα και Προφήτης Ηλίας.

Εν τω μεταξύ, μέλη της αντίθετης πλευράς έστειλαν μήνυμα στα μέλη της κοινότητας να μην ψηφίσουν τις τροποποιήσεις.

Από την άλλη μεριά, το κοινοτικό συμβούλιο με επιστολή του με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου καλεί τα μέλη της κοινότητας να ψηφίσουν υπέρ των τροποποιήσεων.

Εμφανίσεις: 44396
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!