Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μονή της Χάλκης

ImageΤελέσθηκε σήμερα στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Χάλκης η εις Διάκονον χειροτονία του θεολόγου Νικολάου Εφφέ, μετονομασθέντος εις Σαμουήλ.

Την χειροτονία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Σχολής, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επέλεξε το νέο όνομα του νεοχειροτονηθέντος, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Μονής, και Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Εφοροταμίας αυτής. Συλλειτούργησαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Επιφάνιος Παντοκρατορινός, πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, και Γρηγόριος Νανακούδης, ως και οι Πρεσβύτεροι Κωνσταντίνος Τσιβελέκος και Εμμανουήλ Lemelson.

Την παραμονήν της χειροτονίας, Παρασκευήν, 18ην Νοεμβρίου, προ του εσπερινού, έγινεν η ακολουθία εις αρχάριον ρασοφορούντα, χοροστατούντος του Ηγουμένου.

Ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος, κατά την προσφώνησίν του εν τω Καθολικώ της Μονής επεσήμανε την ιερότητα του μυστηρίου της ιερωσύνης και το φοβερόν της διακονίας των αχράντων μυστηρίων.

Εν συνεχεία, επέστησε την προσοχήν εις την ιδιαιτέραν σημασίαν του να είναι κάποιος κληρικός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπογραμμίσας τας απαιτήσεις και τας προϋποθέσεις δια την αποδοχήν νέου τινός εις τας τάξεις του ιερού αυτής κλήρου.

Τέλος, υπενθύμισεν εις τον νέον Διάκονον την σημασίαν της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και της εν αυτή Θεολογικής Σχολής, και το βάρος της κληρονομίας και της ιστορίας, το οποίον καλείται να επωμισθεί.

Εξήρε τα προσόντα του Διακόνου Σαμουήλ, αλλά και του είπεν ότι «... όσα προσόντα και εάν έχη ο κληρικός εις ουδέν ισχύουν και ουδέν ωφελούν εάν λείπη το ουσιώδες... η δια βίου πίστις και η απροϋπόθετος αφοσίωσις εις την Μητέρα Εκκλησίαν», καταλήξας δια της προτροπής: «Γίνου Αυτώ (τω Πατριάρχη) τε και τη Μητρί Εκκλησία πιστός άχρι θανάτου και είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».

Εις την επίσημον Αίθουσαν Τελετών της Μονής παρετέθη δεξίωσις, κατά την οποίαν ωμίλησαν κατά σειράν οι Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης, παρουσιάσας τον Διάκονον Σαμουήλ, ο νεοχειροτονηθείς, ο πνευματικός αυτού πατήρ Αρχιμ. Επιφάνιος Παντοκρατορινός και η Α. Θ. Παναγιότης.

Ο Παναγιώτατος εις την ομιλίαν του εξήγησεν ότι «σε ωνομάσαμεν Σαμουήλ εις τιμήν και μνήμην ενός ηγουμένου της Ιεράς ταύτης Μονής του 18ου αιώνος...».

Αναφερθείς, εν συνεχεία, εις τον από Δέρκων προκάτοχον αυτού Πατριάρχην Σαμουήλ τον επιλεγόμενον Χαντζερήν, προέτρεψε τον νέον αδελφόν της Μονής: «Να έχης και τούτον τον Πατριάρχην ως πρότυπόν σου...».

Μετά ταύτα, η Α. Θ. Παναγιότης εξήρε τον διακονικόν βαθμόν της ιερωσύνης ειπών: «ως διάκονος θα είσαι υπηρέτης των μυστηρίων Χριστού, αλλά εν ταπεινοφροσύνη, σεμνότητι και αγάπη προς πάντας να είσαι και υπηρέτης ανθρώπων, να εμφορήσαι από πνεύμα διακονίας και προσφοράς, εις οιονδήποτε βαθμόν της ιερωσύνης και αν αξιωθής να ανέλθης... Δεν υπάρχει ωραιότερον συναίσθημα και μεγαλυτέρα ικανοποίησις από το να διακονής, να προσφέρης, να ανακουφίζης, να εκδαπανάσαι υπέρ των άλλων, να θυσιάζεσαι υπέρ των άλλων, και να ενθυμήσαι πάντοτε ότι ο Κύριος ημών ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονήσαι».

Τέλος, αναφερθείς μετά συγκινήσεως εις το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, κατέληξεν:

«Είθε η χειροτονία σου να είναι προάγγελος και προανάκρουσμα πολλών και πάλιν χειροτονιών μαθητών της Σχολής, με τον κώδωνά της να ηχή και να καλή αυτούς εν εσπέρα και πρωΐ εις δοξολογίαν του Τριαδικού Θεού και αργότερον να προπέμπη αυτούς εις τα πέρατα της οικουμένης, όπου ο θερισμός πολύς».

0-elpi1

0-elpi2

0-elpi3

Εμφανίσεις: 48186
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!