Άλλος ένας ρωσικός ναός εμφανίστηκε στη Πράγα

agia-lountmila

Γράφουν Μιλένα Φάουστοβα, Αλεξέι Λίαχοφ

Ένας νέος ρωσικός ναός εμφανίστηκε στο εξωτερικό.

Στη πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα από σήμερα λειτουργεί η εκκλησία της Μεγαλομάρτυρος Λιουντμίλας Τσέχας.

Η εκκλησία της Λιουντμίλας Τσέχας διαφέρει από πολλούς ρωσικούς ναούς στο εξωτερικό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το κτήριο της εκκλησίας δεν είχε κατασκευαστικά ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Μετατράπηκε από ένα κοσμικό χώρο, τον πρώην εκθεσιακό χώρο της ρωσικής εμπορικής αποστολής.

Στην ίδια την Πράγα το κτήριο αποκαλούσαν «δίσκο του χόκεϊ», λόγω της ασυνήθιστης κυκλικής δομής του.

Επί της ΕΣΣΔ στο χώρο εκείνο σε μια τεράστια έκταση σχεδόν 500 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζονταν γεωργικά και οικοδομικά μηχανήματα.

Την δεκαετία του ’90 ένα μικρό μέρος του χώρου το πήρε η έκθεση παλαιών αυτοκινήτων.

Και ο υπόλοιπος χώρος περνούσε αργά σε παρακμή. Η ιδέα να παραχωρηθεί ο χώρος για χρήση από την Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία εμφανίστηκε πολύ επίκαιρη, διότι στο ρωσικό ποίμνιο δεν αρκούν οι ναοί που υπάρχουν στη Δημοκρατία, αφηγήθηκε σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας» ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Αμπρόσιμοφ, εφημέριος του ναού:

Β. Α. - 12 χρόνια πριν στο έδαφος της ρωσικής πρεσβείας στη Πράγα κτίστηκε ένας μικρός, μικροσκοπικός θα λέγαμε, ναός του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου. Όμως με την πάροδο του χρόνου η ορθόδοξη κοινωνία των συμπατριωτών επεκτάθηκε τόσο πολύ, ώστε το ποίμνιο δεν χωρούσε πια σε αυτό. Τότε ήταν που εμφανίστηκε το θέμα να ανοίξει σε κάποιον χώρο ή κτήριο, το οποίο ανήκει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ακόμη μία εκκλησία.

Το ασυνήθιστο κτήριο του «δίσκου του χόκεϊ» ταίριαζε εκατό τις εκατό. «Δεν περίμενα, πως μπορούσε να μετατραπεί τόσο επιδέξια ένας κοσμικός χώρος», είπε αναφερόμενος στις εντυπώσεις του ο αρχιεπίσκοπος του Εγκόριεβσκ Μαρκ, επικεφαλής της Διεύθυνσης του Πατριαρχείου Μόσχας για τα θέματα των ιδρυμάτων εξωτερικού:

Β.Α. - Είναι ενδιαφέρον, ότι το κτήριο από μόνο του είναι στρογγυλό. Και το μέρος εκείνο που μετατράπηκε σε ιερό της εκκλησίας βρισκόταν ακριβώς στην Ανατολή. Όλα κατασκευάστηκαν έτσι, ώστε προκλήθηκε η εντύπωση ότι οι κατασκευαστές από την αρχή σχεδίαζαν την δημιουργία ναού σε εκείνο το μέρος. Το σχήμα του κύκλου είναι παραδοσιακό για τους πρώτους χριστιανικούς ναούς. Μου άρεσε πάρα πολύ ο νέος ναός και η ατμόσφαιρά του.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στο ναό πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, και η πρώτη εορταστική Λειτουργία στις 7 Ιανουαρίου. Σήμερα οι ενορίτες επισκέπτονται ενεργά αυτή την εκκλησία, συνεχίζει ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Ανόσιμοφ:

Β.Α. - Το ρωσικό ορθόδοξο ποίμνιο αποτελείται και από τους Τσέχους και από τους Σλοβάκους. Οι ορθόδοξοι Σλοβάκοι είναι περισσότεροι από τους Τσέχους. Είναι και οι πρώην κάτοικοι των χωρών της ΚΑΚ: Ρώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί, Γεωργιανοί. Η τελευταία απογραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Δημοκρατία του 2011, έδειξε, ότι η ορθόδοξη εκκλησία της Τσεχίας αποτελείται από περίπου 21 χιλιάδες ορθόδοξους πιστούς, από τους οποίους οι 6 χιλιάδες είναι εγγεγραμμένοι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ευκαιρία μπορούμε να πούμε, ότι δεν είναι τυχαίο, ότι η νέα εκκλησία φέρει το όνομα της Λιουντμίλας Τσέχας. Η σύζυγος του Τσέχου πρίγκιπα Μποριβόι Α΄, ο οποίος έζησε τον 9ο αιώνα, και πρώτη προστάτρια του κράτους της Τσεχίας, είχε συμβάλλει στην διάδοση του χριστιανισμού στην χώρα. Χάρη σε αυτήν, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την ειδωλολατρία.

Οι ειδωλολάτρες δεν μπόρεσαν να συγχωρέσουν την πριγκίπισσα Λιουντμίλα για την αποστασία της από την «πίστη των προγόνων» και ύπουλα την σκότωσαν.

Στην Ρωσική Ορθοδοξία η πριγκίπισσα της Τσεχίας τιμάται μαζί με τους Ρώσους αγίους. Τον Σεπτέμβριο του 2012 στην αντιπροσωπεία στην Μόσχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τσεχία και Σλοβακία, παρουσιάστηκε επίσημα το μνημείο προς τιμή της χριστιανής μάρτυρος.

Από τότε η αγία Λιουντμίλα έγινε το σύμβολο της φιλίας των δύο λαών – της Ρωσίας και της Τσεχίας.

Συνολικά στο έδαφος της Δημοκρατίας υπάρχουν τρεις ναοί της ΡΟΕ. Δύο από αυτούς βρίσκονται στη Πράγα και είναι ο ναός του Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και της αγίας Λιουντμίλας Τσέχας, και ακόμη ένας βρίσκεται στο Κάρλσμπαντ.

Διαβάστε τι έγραφε η Romfea.gr, στις 29 Νοεμβρίου 2012: Νέα Ορθόδοξη Εκκλησία τα Χριστούγεννα στην Πράγα

Εμφανίσεις: 64404
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!