Θυρανοίξια σε Βυζαντινό Ναό του 1401 μ.Χ. τέλεσε ο Καστορίας

0-ThiranoixiaΘυρανοίξια σε βυζαντινό Ιερό Ναό του 1401 μ.Χ. τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, μετά από 15 χρόνια περίπου εκ βάθρων εργασιών του Ιερού Ναού από την 16η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου, των οποίων η μνήμη τιμάται στις 15 Νοεμβρίου, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Καστοριάς και ο πλούτος του σε αγιογραφίες είναι μοναδικός.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων και στη συνέχεια χοροστάτησε στον Εσπερινό με την παρουσία πιστών που κατέκλισαν το εκκλησάκι.

Ανήμερα της εορτής των Αγίων τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας και ιερέων της Μητροπόλεώς του.

Στο σύντομο λόγο του ο κ. Σεραφείμ προέτρεψε το εκκλησίασμα να ευχαριστήσουμε τον Κύριό μας, ο οποίος μας αξίωσε να τον δοξάζουμε και να τον υμνολογούμε σε μνημεία της πίστης μας, τα οποία διασώζονται ανά τους αιώνες.

Επίσης, ευχαρίστησε και συνεχάρη τόσο την Προϊστάμενο κ. Στρατή, όσο και τους αρχαιολόγους και συντηρητές της 16ης Εφορείας Αρχαιοτήτων για την σπουδαία δουλειά που κατέβαλαν ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος της Ορθοδοξίας μέσα από την μοναδική αρχιτεκτονική των χώρων λατρείας μας.

Και κατέληξε αναφερόμενος στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, του οποίου αγιογραφία υπάρχει στον Ναό, ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως «νέος Χρυσόστομος», κάτι που αποδεικνύει ότι ο Άγιος πρωτοτιμήθηκε στην Καστοριά και ευλαβούνταν από τους Καστοριείς πριν την αγιοκατάταξή του.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, πως δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει άλλος Ναός στον κόσμο της Ορθοδοξίας που να τιμά τους τρεις Αγίους της Εκκλησίας μας, Γουρία, Σαμωνά και Άβιβο.

0-thiranoixia1

0-thiranoixia2

0-thiranoixia3

0-thiranoixia4

0-thiranoixia5

0-thiranoixia6

0-thiranoixia7

0-thiranoixia8

Εμφανίσεις: 28513
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!