Μικρά και Ενοχλητικά (20-01-2013)

fteroΑπό την εφημερίδα "Το Παρόν" η στήλη με τα εκκλησιαστικά σχόλια "Μικρά και ενοχλητικά"

Έδωσε χρίσμα

Το χρίσμα στον ηγούμενο της Μονής Σαγματά στη Βοιωτία, τον εξηντάχρονο Νεκτάριο Αντωνόπουλο, ακούγεται να έχει δώσει άτυπα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη Μητρόπολη Κομοτηνής. Ο π. Νεκτάριος είναι πνευματικό παιδί του Αρχιεπισκόπου και φέρεται να υποστηρίζεται από πολλές ετερόκλητες δυνάμεις μέσα στην ιεραρχία.

Άλλοι δύο υποψήφιοι με σοβαρές πιθανότητες εκλογής είναι ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ξάνθης, Παντελεήμονας Μουτάφης που προωθεί ανοικτά με όλες του τις δυνάμεις ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμονας και ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κομοτηνής π. Κωστάντιος Παναγιωτακόπουλος.

Οι ζυμώσεις και οι επικοινωνίες ανάμεσα σε αρχιερείς προβλέπεται πως θα φουντώσουν λίγο πριν από τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία εκλογής του εκλεκτού στην Κομοτηνή.

Παραιτήσεις και ασθένειες

Την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο φέρεται να έχει αποστείλει ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος. Ο μητροπολίτης αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Ένα πρόσφατο ατύχημα που είχε του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα και επιδείνωσε την κατάστασή του, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να στείλει την παραίτησή του.

Ο μητροπολίτης επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του ο βοηθός του Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος. Αν και πρόκειται για έναν καλό και πνευματικό κληρικό, η ιδέα δεν δείχνει να ενθουσιάζει την ιεραρχία, που προτιμά να ανανεώσει τη μητρόπολη με νέο αίμα.

Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει και ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και ψιθυρίζεται πως ίσως υπάρξουν εξελίξεις και στη συγκεκριμένη μητρόπολη. Οι αλλαγές, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στα αρχιερατικά πηγαδάκια, μετατίθενται για τη μεγάλη ιεραρχία του Οκτωβρίου και όχι του Φεβρουαρίου.

Στο ψυγείο

Χρονιά εξελίξεων κυκλοφορεί πως θα είναι το 2013 για τις μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη. Πιθανότατα, λέγεται, και τον Φεβρουάριο, που γίνεται η καθιερωμένη σύναξη των ιεραρχών του Πατριαρχείου στο Φανάρι, ίσως ο κ. Βαρθολομαίος ανακοινώσει και αλλαγές στα πρόσωπα που στελεχώνουν τις μητροπόλεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ψιθυρίζεται πως άλλοι θα αναβαθμιστούν, άλλοι θα συνταξιοδοτηθούν και άλλοι απλώς θα μπουν στο... ψυγείο μέχρι νεωτέρας.

Εμφανίσεις: 94573
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!