Μικρά και Ενοχλητικά (27-1-2013)

PARON

Παρακάτω ακολουθεί η στήλη "Μικρά και Ενοχλητικά" από την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ.

Χρίσμα σε... τέσσερις!

Είχε ακουστεί, και το γράψαμε, πως στο τραπέζι για τη Μητρόπολη Κομοτηνής έριξαν μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα το όνομα του ηγουμένου της Μονής Σαγματά Νεκτάριου Αντωνόπουλου, Οι φήμες ήθελαν και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να του έχει δώσει το χρίσμα έναντι των άλλων δύο υποψηφίων, Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου και Παντελεήμονα Μουτάφη.

Η υποψηφιότητα όμως του Ν. Αντωνόπουλου τελικά αποσύρθηκε.

Οι πληροφορίες λένε πως κρίθηκε καλύτερο να προταθεί σε επόμενη εκλογή, σε μια από τις πολλές μητροπόλεις που φέρονται να μένουν κενές στο προσεχές μέλλον.

Αντίθετα, δύο άλλοι υποψήφιοι έχουν μπει στον αγώνα που έχει... έπαθλο τη Μητρόπολη Κομοτηνής. Από τη μια, το πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Χριστόδουλου, μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος (που άνθρωποι του περιβάλλοντός του διατείνονται πως ήρθε η στιγμή της αποκατάστασης) και, από την άλλη, εφημέριος μεγάλης ενορίας των Αθηνών, με ισχυρές επιχειρηματικές και πολιτικές διασυνδέσεις, που δίνει μάχη σχεδόν σε κάθε εκλογή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέχρι στιγμής κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα και σι τέσσερις κληρικοί (και όσοι τους στηρίζουν) να διατείνονται πως έχουν λάβει το χρίσμα από τον πρώτο για την ακριτική μητρόπολη!

Πολύφερνη μητρόπολη

Για τη σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου και όχι εκείνη του Φεβρουαρίου θα πάει, πιθανότατα, η εκλογή του νέου μητροπολίτη Αργολίδος.

Υπό την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή από το Σώμα της Ιεραρχίας η παραίτηση που υπέβαλε ο κ. Ιάκωβος με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο, και για να την κλειδώσει την ανακοίνωσε και από... αμβωνος, ενημερώνοντας τους πιστούς πως ολοκλήρωσε τον κύκλο του ως μητροπολίτης στο'Άργος.

Το γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο νυν μητροπολίτης Αργολίδος παραιτήθηκε με σκοπό να ασκήσει πίεση για να εκλεγεί στη θέση του ο βοηθός του επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος.

Ιεράρχες δεν καλοβλέπουν μια τέτοια "τράμπα", καθώς έτσι φοβούνται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και όλοι οι βοηθοί επίσκοποι θα θέλουν να αντικαταστήσουν τους προϊσταμένους τους!

Μέχρι τον Οκτώβριο υπάρχει άφθονος χρόνος και οι ισορροπίες αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός που θα αποκτήσει το Αργός και το Ναύπλιο.

Πολλοί αρχιμανδρίτες ονειρεύονται να κατακτήσουν την πολύφερνη μητρόπολη, που μόνο ασήμαντη δεν θεωρείται, όμως οποιαδήποτε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη αυτήν την περίοδο.

Αξιολόγηση για κλάματα!

Μεγάλες γκρίνιες έχει προκαλέσει η διαδικασία αξιολόγησης των κληρικών που έχουν ξεκινήσει οι μητροπόλεις έπειτα από εντολή του υπουργείου Παιδείας.

Οι ιερείς έχουν μπερδευτεί με το χαρτομάνι που πρέπει να συμπληρώσουν και κυρίως αναρωτιούνται πώς μπορούν να αξιολογήσουν τον εαυτό τους σε κάτι που επί της ουσίας είναι περισσότερο υποκειμενικό και δύσκολα περιγράφεται με αντικειμενικά κριτήρια... Ποια λαμπρά μυαλά εκεί στο υπουργείο Παιδείας, λένε οι κληρικοί, πρότειναν αυτού του είδους την αξιολόγηση και πώς συμφώνησαν οι ιεράρχες;

Πώς μπορεί, προσθέτουν, να αποτιμηθεί η προσπάθεια του κληρικού; Από τον αριθμό των μερίδων φαγητού που δίνει στους φτωχούς, από το πόσους ανθρώπους εξομολογεί ή πόσες φιάλες αίματος συγκεντρώνει στην αιμοδοσία των ναών;

Αφού συγκεντρωθούν οι καταστάσεις αξιολόγησης, στη συνέχεια θα τις κρίνουν οι ανώτεροι τους (πρωτοσύγκελλος, αρχιερατικός επίτροπος) και μετά θα διατηρηθούν στο αρχείο της μητρόπολης.

Αυτό τουλάχιστον θα ισχύσει φέτος. Γιατί από του χρόνου οι καταστάσεις θα αποστέλλονται και στο... υπουργείο Παιδείας, για να έχει άποψη για τους κληρικούς που μισθοδοτεί με τον ιλιγγιώδη μηνιαίο μισθό των 800 ευρώ...

Εμφανίσεις: 104122
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!