Η τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας τίμησε τους εκπαιδευτικούς

kerk

Για μια ακόμη χρονιά η τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας τίμησε τα πρόσωπα των εκπαιδευτικών, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας και των γραμμάτων.

Σε εκδήλωση που έγινε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αλλά και η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων, στην οποία πολλά μέλη είναι εκπαιδευτικοί, επεσήμαναν την ανάγκη η πνευματική κρίση να ξεπεραστεί με τη βοήθεια μιας παιδείας με κέντρο την πνευματικότητα, την πίστη στο Θεό, αλλά και την επανεύρεση της ταυτότητας της πατρίδας μας, που τείνει να ξεχαστεί στο βύθισμα των οικονομικών προβλημάτων.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε και την αρχή των φετινών μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που για δεύτερη χρονιά οργανώνει η τοπική Εκκλησία, ήταν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος,  ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και Νεοελληνική Ταυτότητα: από τους Τρεις Ιεράρχες και το ήθος τους στο σήμερα». Καθηλωτικός, με χειμαρρώδη λόγο ομιλητής τόνισε ότι οι Τρεις Ιεράρχες διαμόρφωσαν το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συνάντησης του χριστιανισμού με τον Ελληνισμό, με βάση την παιδεία. Διέσωσαν τον Ελληνισμό, ο οποίος είχε υποταχθεί στη ρωμαϊκή εξουσία και βρισκόταν σε παρακμή, ενώ την ίδια στιγμή, αξιοποίησαν την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία για να διαμορφώσουν την θεολογία της Εκκλησίας.

Από αυτό το ήθος καλλιεργήθηκε ο πολιτισμός και η παιδεία στο Βυζάντιο, ενώ με επικεφαλής την Εκκλησία διασώθηκε η ελληνική ταυτότητα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η  Εκκλησία στήριξε την εθνική παιδεία, καλλιέργησε το ηρωικό φρόνημα, το πνεύμα της θυσίας και της σπίθας της ελευθερίας, καθώς αγωνίστηκε εναντίον του εξισλαμισμού, που θα σήμαινε τον εκτουρκισμό των Ελλήνων.

Η εθνική μας ταυτότητα διασώθηκε και στη συνέχεια από την Εκκλησία. Όπου η παιδεία στηριζόταν στο δίπολο ελληνισμός-χριστιανισμός γεννήθηκαν μορφές ηρωικές και άνθρωποι πνευματικοί και φιλοπάτριδες, οι οποίοι πάλεψαν για να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα. Στήριξαν το λαό σε δύσκολες περιόδους, όπως  Μικρασιατική καταστροφή, ο αγώνας του 1940 και η Εθνική Αντίσταση, αλλά και στην προσπάθεια η Ελλάδα να βρει προσανατολισμό.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι το ελληνορθόδοξο ήθος, που συκοφαντήθηκε από διάφορους κύκλους, αποτελεί σήμερα την μοναδική ελπίδα καλλιέργειας της νέας γενιάς με αξίες όπως ο εξανθρωπισμός της κοινωνίας, η πρόνοια για τον αδύναμο, το δίκαιο που θα στηρίζει αυτούς που δυσκολεύονται, η ανάδειξη της συνείδησης του ανθρώπου ως βάσης για την αποφυγή της παρανομίας, αλλά και για την αλληλεγγύη και την αγάπη.

Η νεοελληνική ταυτότητα, κατά τον ομιλητή, δεν μπορεί να αποστερηθεί αυτού του μοναδικού συνδυασμού, ο οποίος διαμορφώθηκε από τους Τρεις Ιεράρχες κι εδώ χρειάζεται η συνεργασία Σχολείου, Πανεπιστημίου και Εκκλησίας.
Τέλος, ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αφιερώσει την ομιλία στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, αλλά και να επισημάνει πόσο ωφελήθηκε στη ζωή και στο στοχασμό του από την προσωπικότητα του αγωνιστή πρωθιεράρχη.

Σε χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, κλείνοντας την εκδήλωση,  τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην εποχή μας χρειάζεται αντίσταση στο αλλοτριωτικό ήθος, το οποίο μας βυθίζει σε μία άνευ προηγουμένου κρίση και ότι η Εκκλησία προσπαθεί να δείξει σε όλους ότι χωρίς ταυτότητα και εκζήτηση του πολιτισμού, της παράδοσης και της ιστορίας μας δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε τις ποικίλες πιέσεις που υφιστάμεθα. Πνευματική παιδεία θέλει η Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από το τέλμα κι εδώ η ευθύνη όλων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη.

Μηνύματα στην εκδήλωση απέστειλαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Σαμοΐλης και ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Αγγελάκας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Ειρήνη Μαλαχά, φυσικός, ενώ ύμνους της εορτής απέδωσε τμήμα της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη.  

kerk2

kerk3

 

Εμφανίσεις: 50891
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!