Εορτή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Πιερίας

kontariotisa

Με λαμπρότητα, μοναστηριακή τάξη και βαθειά κατάνυξη, τελέσθηκε και φέτος στις 28 Ιανουαρίου η Ιερά Μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Οικουμενικού Διδασκάλου Εφραίμ του Σύρου, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα Κατερίνης, Ν. Πιερίας.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων προεξήρχε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Safita του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Δημήτριος Charbak καί Καθηγητής στην Θεολογική Σχολή Μπαλαμάντ, ο οποίος έφθασε από τη δοκιμαζόμενη μαρτυρική Συρία, δια να τιμήσει τον εκ Συρίας Άγιον Εφραίμ και να λαμπρύνει με την σεμνή πνευματική παρουσία του την Ιερά Πανήγυρη της ομωνύμου Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, η οποία είναι η μοναδική Μονή σε ολόκληρο τον  Ορθόδοξο κόσμο που τιμά τον μεγάλον αυτόν Νηπτικό Πατέρα και Οικουμενικό Διδάσκαλο.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Αγιώνυμη Ημέρα της Πανηγύρεως, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Safita κ. Δημητρίου, συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης π. Αχίλλειος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους π. Βαρνάβας, μετά πλειάδος Ιερέων, Ιερομονάχων, Ιεροδια¬κόνων, Μοναχών.kontariotissa1

Πλήθος δε ευλαβών προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών κατέκλυσαν, όπως κάθε χρόνο την Ιερά Μονή, για να προσκυνήσουν και να λάβουν την Χάρη και την ευλογία της Χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνας του Οσίου Εφραίμ και των Αγίων Λειψάνων του.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, εκήρυξε με εμπνευσμένο Θείο Λόγο ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης αναφερόμενος στην Νηπτική Προσωπικότητα του Οσίου και στην διακεκριμένη αγάπη του πρός τόν Θεόν καί τόν πλησίον.

Κατά δε την Αγιώνυμο Ημέρα εκήρυξε με βαθύ θεολογικό λόγο ο Επίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενάρετο, ασκητικό, υποδειγματικό βίο του Οσίου, στο πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό του έργο.

Υπήρξε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και πολέμιος των αιρέσεων• διδάσκαλος του Ορθοδόξου Χριστιανικού βίου, κήρυκας της μετανοίας και της εγρηγόρσεως σαλπιζει σπουδαία μηνύματα για τον συγχρονο άνθρωπο. Θεοδίδακτος ποιητής και μουσικός. «Κιθάρα του Αγίου Πνεύματος» και «Πνευματικός Ευφράτης» όπως αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο εγκώμιόν του δια τον Όσιον.

Εν τέλει ευχαρίστησε τον ασθενούντα Επίσκοπον Κίτρους κ. Αγαθόνικον και ευχαρίστησε και συνεχάρη την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Αικατερίνα και την θεοφιλή Αδελφότητα για την εγκάρδιο και φιλάδελφο φιλοξενία και εξήρε το πνευματικό κυρίως έργο, το οποίο επιτελούν με αγάπη και θείο ζήλο, σύμφωνα με τους κανόνες της μοναστικής Παραδόσεως και τις θεόπνευστες Διδαχές του μεγάλου Διδασκάλου και Προστάτου των, του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη, όπως κάθε χρόνο από της κοιμήσεώς του το Ιερόν Μνημόσυνον του Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Στήν συνέχεια παρετέθη Τράπεζα και οι προσκυνηταί εγεύθησαν την εγκάρδια φιλοξενία της Αδελφότητος.

Κατά την Απόδοση της Εορτής εψάλη ο Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανόνας στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο, υπό τις κατανυκτικές, μελωδικές ψαλμωδίες των Μοναζουσών της Ιεράς Μονής.

kontariotissa4

kountouriotissa5

kontariotissa2

kontariotissa3

kountouriotisa6

Εμφανίσεις: 147607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!