Θα αλλάξει χρήση το «Πατριαρχικό Κέντρο» στη Ρόδο

Patriarxiko_2Την παράταση ισχύος της υπ' αριθμ. 3/2002 οικοδομικής άδειας ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πατριαρχικού Κέντρου Ρόδου, της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου, αποφάσισε ο αντιδήμαρχος επί των Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Σαββής.

Της αποφάσεως του κ. αντιδημάρχου προηγήθηκε η υπ. αριθμ. 3259/7-7-2011 εισήγηση του μηχανικού κ. Γιαννακόπουλου Ανδρέα της Δ/νσης ΠΟ.Ε, η με αριθμ. πρωτ. 1321/4-03-2011 αίτηση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου και η αριθμ. πρωτ. οικ. 2623/11/23-5-2011 γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ρόδου κ. Δημητρίου Σαλαμαστράκη.

Με την απόφαση δίδεται ουσιαστικά άδεια ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων Πατριαρχικού Κέντρου Ρόδου προσθήκης κατ' έκταση σε υφιστάμενο κτίσμα επί των οδών Πίνδου -Παύλου Μελά και Ρήγα Φεραίου στη συνοικία Αγίου Στεφάνου, στο Ο.Τ 93 της πόλης της Ρόδου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει παραχωρήσει τη χρήση του ακινήτου στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, στα σχέδια της οποίας είναι να κατασκευαστεί στο ακίνητο μία εκκλησιαστική βιβλιοθήκη και μια αίθουσα 200 ατόμων που θα φιλοξενεί διάφορες συναντήσεις με καθαρά εκκλησιαστικούς σκοπούς.

Εξετάζεται ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να στεγαστεί εκεί και ο ναός του Πολιούχου της πόλεως Ρόδου, Κωνσταντίνου του Υδραίου.

Σύμφωνα με την μελέτη που συνυποβλήθηκε με το αίτημα για την παράταση της άδειας οικοδομής προβλέπεται μια αίθουσα συνεδρίων συνολικής επιφάνειας 323,8 τ.μ, μια βιβλιοθήκη με το αναγνωστήριο της συνολικής επιφάνειας 126,5 τ.μ. και ένας ναός συνολικής επιφάνειας 189 τ.μ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη γνωμοδότηση του ο κ. Σαλαμαστράκης, που επικαλείται πληροφορίες που άντλησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου, οι οικοδομικές εργασίες στο ακίνητο είχαν σταματήσει εξαιτίας δημοσιεύματος που είχε προκαλέσει παρέμβαση της δικαιοσύνης σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του ιδρύματος που είχε αναλάβει την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανορθόδοξου Κέντρου.

Κατά την άποψη του κ. Σαλαμαστάκη δικαιολογείται εξ' αυτού του λόγου η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου εντός της 4ετίας ισχύος της οικοδομικής αδείας.

Σημειώνεται δε ότι το δημοσίευμα που προκάλεσε την έρευνα έγινε την 17η Νοεμβρίου 2003, ακολούθησε η άσκηση δίωξης για υπεξαίρεση σε 10 άτομα και εκδόθηκε την 6η Μαΐου 2009 απαλλακτικό βούλευμα.

Ο κ. Σαλαμαστράκης επισημαίνει ότι δικαιολογείται η παράταση ισχύος της οικοδομικής άδειας για τέσσερα χρόνια από τη λήξη της ισχύος της χωρίς να περιλαμβάνεται στη διάρκεια της ισχύος της το χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου 2002 έως 6 Μαΐου 2009.

Συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης:

Tην 8η Δεκεμβρίου 1994 η Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στην Iερά Mητρόπολη Pόδου τη χρήση του ακινήτου της επονομαζόμενης "Eπαυλης του Nομάρχη" στη συμβολή των οδών Παύλου Mελά και Πίνδου συνολικού εμβαδού 9.360τ.μ. Στο ακίνητο προϋπήρχε ένα διατηρητέο κτίριο εμβαδού 529τ.μ.

Tο κράτος χορήγησε επιπλέον στην Iερά Mητρόπολη Pόδου το ποσό των 650 εκατ. δρχ για τη χρηματοδότηση του έργου του Πατριαρχικού Kέντρου Pόδου με σκοπό τη δημιουργία συνεδριακού χώρου στον οποίο θα ελάμβαναν χώρα τα μεγάλα γεγονότα της Oρθοδόξου Eκκλησίας.

Ακολούθησε διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε κατασκευαστική εταιρεία και το 1997 υπεγράφη με εταιρεία σχετική σύμβαση εκτέλεσης του έργου.

Στην πορεία ανέκυψαν προβλήματα με την Aρχαιολογία και αποφασίστηκε αντί να ανεγερθεί το συνεδριακό κέντρο να επισκευαστεί η έπαυλη του Nομάρχη για να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής κατοικία για τον Παναγιώτατο σε περίπτωση που επισκεπτόταν τη Pόδο.

Το κόστος του έργου ανήλθε στο χρονικό διάστημα των ετών 1998-2004 στο ποσό των 1.824.874,78 ευρώ.

Το ακίνητο μένει έκτοτε αναξιοποίητο.

Εμφανίσεις: 33025
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!