Παίζουν τα ρέστα τους για την Κομοτηνή!

mitropoli-maroneias

Σε δεύτερη μοίρα έχουν περάσει οι υποψήφιοι για τις εκλογές στη Μητρόπολη Κομοτηνής, που θα γίνουν στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Κύριο μέλημα όσων τους στηρίζουν είναι να μετρήσουν τις δικές τους δυνάμεις για το μέλλον.

Οι υποψήφιοι που έχουν ξεχωρίσει και, όπως όλα δείχνουν, θα μπουν στο  ''τριπρόσωπο'' είναι οι αρχιμανδρίτες Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος, Παντελεήμονας Μουτάφης και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος.

Τον Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο στηρίζει ανοικτά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και βορειοελλαδίτες Ιεράρχες.

Τον Παντελεήμονα Μουτάφη ανοικτά στηρίζουν οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονας και Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Τον Μητροπολίτη Βρεσθένης προωθούν πολλοί αρχιερείς που εξελέγησαν επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όπως οι Σύρου, Δημητριάδος, Σερρών, Σάμου κ.α.

Από τις τελευταίες επιθυμίες του Χριστόδουλου, λένε τα πνευματικά του παιδιά, ήταν να εκλεγεί ο Μητροπολίτης Βρεσθένης και να διορθωθεί, κατά κάποιον τρόπο, η άδικη παραίτησή του το 2005 από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

Μια παραίτηση που είχε γίνει εν μέσω της θύελλας που είχε ως κύριο στόχο τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και είχε παράπλευρο θύμα το πνευματικό του παιδί.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στηρίζει ανοικτά τον πρωτοσύγκελλο της μητρόπολής του Παντ. Μουτάφη.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με ιεράρχες, λένε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, υποστηρίζει πως έχει λάβει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το πράσινο φως για να είναι αυτός ο εκλεκτός.

Ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος και το χρίσμα στον νεαρό κληρικό δεν επιβεβαιώνεται.

Εκκλησιαστικές πηγές λένε πως μέχρι την τελευταία ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος θα επιλέξει να κρατηθεί μακριά και να μην μπει σε μια διαδικασία που θα διχάσει την ιεραρχία.

Η προτίμηση που θα δείξει ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει να κάνει τόσο με τους ίδιους τους υποψήφιους για την Κομοτηνή.

Αν ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου, θα δώσει στους κάθε φύσεως δελφίνους (και είναι αμέτρητοι!) ένα προβάδισμα για να φτιάξουν τη δική τους ομάδα για το μέλλον.

Γι' αυτό και n Μητρόπολη Κομοτηνής έχει γίνει η καυτή πατάτα που όλοι θέλουν να πετάξουν από τα χέρια τους...

Εκτιμήσεις

Η εκτίμηση πολλών ιεραρχών είναι πως ο Μητροπολίτης Βρεσθένης και ο αρχιμανδρίτης Παντ. Μουτάφης έχουν ίσες πιθανότητες εκλογής και λιγότερες o Κωστάντιος Παναγιωτακόπουλος.

Την εκλογή θα κρίνουν οι ψήφοι τού ''τρίτου προσώπου'', που θα πρέπει κάπου να κατευθυνθούν στον επόμενο γύρο.

Ένα ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν διαρροές από τους ''χριστοδουλικούς'' που δεν θα ακολουθήσουν την επιθυμία του πνευματικού τους πατέρα και φυσικά στο τι θα επιλέξουν οι ''αναποφάσιστοι''.

Στους τελευταίους συγκαταλέγονται, για παράδειγμα, οι Μητροπολίτες Ιλίου και Χίου, που ακούγεται πως έχουν υποσχεθεί στους ανθρώπους και των δύο βασικών αντιπάλων την ίδια ψήφο...

Μεγάλο ρόλο θα παίξει, λέγεται, και κατά πόσον οι ιεράρχες που συνδέονται με το Άγιο Όρος δεν θα επιλέξουν τον Παντελέημονα Μουτάφη, θεωρώντας τον ''κόκκινο πανί'', αφού πιστεύουν ότι είναι o βασικός άνθρωπος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Όσο πλησιάζει η ημέρα της εκλογής, αναμένεται να σκληρύνει ακόμη πιο πολύ ο αγώνας.

Οι ομάδες βγάζουν από τα μανίκια τους κάθε χαρτί για να μπορέσουν να επηρεάσουν την ιεραρχία.

Μερικοί διέδιδαν πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει ταχθεί υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, φήμη που λέγεται πως διέψευσε κατηγορηματικά ο Δημ. Αβραμόπουλος στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο.

Οι ισορροπίες αλλάζουν καθημερινά. Οι συμμαχίες αλλάζουν, οι φιλίες σπάνε και αποκαθίστανται εν ριπή οφθαλμού, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την ημέρα της εκλογής.

Γιατί το μείζον, όπως δείχνουν τα γεγονότα, δεν είναι ποιος θα καθίσει στον θρόνο της ''νύφης'' που λέγεται Μητρόπολη Κομοτηνής, αλλά κατά πόσον την επόμενη ημέρα θα ωφεληθούν τα... συμπεθέρια που στηρίζουν τους γαμπρούς!

Σημείωση Romfea.gr: Ως γνωστόν τον Μητροπολίτη Βρεσθένης φέρονται να στηρίζουν οι Μητροπολίτες Τρίκκης Αλέξιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Κοζάνης Παύλος, Καισαριανής Δανιήλ και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Εμφανίσεις: 124771
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!