Ξεκινάει η αναστήλωση στο Ναό του Αγίου Κων/νου στην Ομόνοια

agios-konstantinos-omonoiasΩρα 10.30 χθες το πρωί, οι καμπάνες του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια ήχησαν χαρούμενα.

Ηταν μια ξεχωριστή ημέρα, όπως είπε ο δεσπότης Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που χοροστάτησε στον αγιασμό.

Η πολιτεία, διά της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εγκατέστησε τον εργολάβο που θα αναστηλώσει το γεμάτο προβλήματα μνημείο στο δοκιμαζόμενο κέντρο της πόλης.

4,5 εκατ. ευρώ

Ο ιερός ναός, έργο των αρχών του προηγούμενου αιώνα σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, είναι ζωαμένος με σκαλωσιές και σχισμένα πλέον παραπετάαματα εδώ και μια δεκαετία. Στο εσωτερικό τσυ φέρει μεταλλικά στηρίγματα.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο οι εργασίες θα ξεκινήσουν και ο ναός θα αναστηλωθεί, όπως λέει η κ. Μενδώνη. Επίσης, θα συντηρηθούν οι αγιογραφίες του.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, άρα είναι εξασφαλισμένη η αποπεράτωση . Η γενική γραμματέας συμπληρώνει ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια και ο ναός θα λάμψει ξανά σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια την άνοιξη του 2015 .

Επειτα από πολλές αναβολές, φτάσαμε στο καλό αποτέλεαμα με εντατικές προσηόθειες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και του διευθυντή της Θεμιστοκλή Βλαχούλή.

Ο κ. Βλαχούλης ήταν παρών χθες, όπως και n γενική διευθύντρια αναστήλωσης, Ευγενία Γατοπούλου.

Ο κ. Θεοδώρητος ευχαρίστησε την πολιτεία για το ενδιαφέρον της.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μνημείο, όπως τόνισε στον εμπνευσμένο λόγο του αμέσως μετά τον αγιασμό, το οποίο μέσα στην καταστροφή του κέντρου της Αθήνας θα ξαναβρεί την ομορφιά του.

Ευχήθηκε στον εφημέριο πατέρα Σεραφείμ να απολαύσει τους κόπους τόσων ετών για την αναστήλωση και συντήρηση τσυ νασύ και να τον προστατεύει κατόπιν, καθώς μερικές φορές το κράτος μας παραδίδει τα μνημεία στην πρώτη ομορφιά τους, αλλά εμείς προβαίνουμε σε παρεμβάσεις που δεν είναι σωστές.

Το μεγάλων διαστάσεων νεοκλασικό οικοδόμημα θεμελιώθηκε το 1871 και αποπερατώθηκε το 1905. Είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο.

Οι σεισμοί του '81 και τσυ '99, η φυσική φθορό των υλικών, όπως και κατασκευαστικές αστοχίες οδήγησαν στη δημιουργία προβλημάτων. 

Εμφανίσεις: 75657
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!