Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος υπεράσπισε την διδακτορική διατριβή του

ImageΟ Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης στις 31 Οκτωβρίου 2011 υπεράσπισε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Η ενότητα της Εκκλησίας και τα σύγχρονα εκκλησιολογικά προβλήματα.

Η συγκριτική έκθεση της Θεολογίας του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού» στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Η επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους καθηγητές: Χρυσόστομο Σταμούλη, σύμβουλο καθηγητή, Γεώργιο Μαρτζέλο, Δημήτριο Τσελεγγίδη, Πέτρο Βασιλειάδη, Ιωάννη Κουρεμπελέ, Στυλιανό Τσομπανίδη και Νικόλαο Μαγγιώρο βαθμολόγησε τη διατριβή και την υπεράσπιση με βαθμό: άριστα.

Στην εισαγωγική προσέγγιση ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης μεταξύ των άλλων είπε: «Αισθάνομαι χρέος να το μνημονεύσω ότι η εργασία αυτή εγκρίθηκε και καθορίστηκε τριμελής επιτροπή για την παρακολούθηση της από το 1998 ακόμα, όταν ως λαϊκός υποβάλαμε το θέμα υπό την καθοδήγηση του αειμνήστου καθηγητή Νικολάου Ματσούκα.

Δεδομένου ότι καταγόμαστε από την ΠΓΔΜ, όπου πολλά χρόνια υπήρχε σχίσμα, θεωρούσαμε ότι θα ήταν σκόπιμο να προβάλλουμε με ποιο τρόπο το σχίσμα εναντιώνεται στην ενότητα της Εκκλησίας και μάλιστα με ποιο τρόπο διαβρώνει το σώμα της Εκκλησίας.

Είχαμε την ελπίδα ότι αυτό θα ήταν κάποια πρωτοπορία στην αποκατάσταση της ενότητας της σχισματικής οργάνωσης στην ΠΓΔΜ με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην οικουμένη.

Από τότε μέχρι τη σημερινή ημέρα της υπερασπίσεως της διατριβής συνέβησαν μερικά γεγονότα που τουλάχιστον εμένα προσωπικά μου έδειξαν ότι ο Θεός μάλλον ήθελε να μας δοκιμάσει για το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι στην πράξη να μαρτυρήσουμε αυτό που σήμερα το υπερασπίζουμε θεωρητικά.

Μερικά από εκείνα που συνέβησαν τα τελευταία εννέα χρόνια στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ είναι αρκετά γνωστά, μερικά λιγότερα.

Το 2002 τότε ως Μητροπολίτης της πόλεως Βελεσσά στην ΠΓΔΜ μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Σερβία και της σχισματικής οργανώσεως στην ΠΓΔΜ, ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας Παύλος κάλεσε τους Επισκόπους, τον κλήρο και το λαό της σχισματικής Εκκλησίας να προσέλθουν στη λειτουργική και κανονική ενότητα με το Πατριαρχείο Σερβίας.

Εμείς με το κλήρο και λαό της Μητρόπολης Βελεσσών απαντήσαμε θετικά, η Εκκλησίας της Σερβίας μας δεχτηκέ και έτσι θεραπεύτηκε το σχίσμα της Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ που κρατούσε πολλές δεκαετίες.

Αλλά από τότε μέχρι αυτή την στιγμή είμαστε υπό διαρκή πολιτική δίωξη από τις Αρχές της χώρας αυτής.

Για τους λόγους αυτούς δεν είχαμε τη δυνατότητα έγκαιρα να τελειώσουμε αυτή τη διδακτορική εργασία.

Λόγω κάποιων νομικών διαδικασιών εν τω μεταξύ ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε το αρχικό θέμα, το οποίο ουσιαστικά δε διαφοροποιώταν πολύ από τον τρέχον.

Έτσι μ’ αυτήν την εργασία νομίζουμε ότι τελειώνουμε και μία υποχρέωση που παρατείνεται επί μακρόν, μετά την πρακτική λύση του σχίσματος και διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας στην οποία δυναμικά συμμετείχαμε, να δώσουμε τώρα και μία θεολογική θεώρηση περί της μωρίας της υπάρξεως του σχίσματος στην Εκκλησία, και μάλιστα εκείνων των σχισμάτων που έγιναν με εθνοφυλετικά κίνητρα.

Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στον αείμνηστο καθηγητή Νικόλαο Ματσούκα που μας δέχτηκε και καθοδήγησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή στην Θεσσαλονίκη, όπως και για την όλη την βοήθεια που μας παρείχε όταν ως ξένος, αμέσως μετά την άρση του επιβληθέντος από την Ελλάδα εμπάργκο στην ΠΓΔΜ το 1995, βρέθηκα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν μία πολύ δύσκολη εποχή για εμένα, πρώτα επειδή προερχόμουν από χώρα που θεωρούνταν ως εχθρός της Ελλάδας, και δεύτερο επειδή προερχόμουν από σχισματικό περιβάλλον. Ο καθηγητής Ματσούκας, εκτός από μεγάλος θεολόγος, ήταν και μεγάλος οραματιστής.

Φρόντισε όσο μπορούσε να μας διευκολύνει, ώστε να ξεπεράσουμε όλες της δυσκολίες τις οποίες συναντούσαμε, και τώρα μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν λίγες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αποκατασταθείσα ενότητα της Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ με την Ορθόδοξη Εκκλησία, και τελικά η παρούσα διατριβή.»

0-AXRIDOS

0-axridos3

Εμφανίσεις: 42285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!