Τιμήθηκε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Χανίων

damaskinosΤιμήθηκε χθες το βράδυ από την Ενορία Πλατανιά ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός Λιονάκης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την τέως κοινότητα,  αμέσως μετά τον εορτασμό του πολιούχου και προστάτη του Πλατανιά, Αγίου Δημητρίου, στην ομώνυμη εκκλησία. 

Αφορμή το γεγονός ότι πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης ο π. Δαμασκηνός, ο οποίος κατάγεται από τον Πλατανιά.

Στον π. Δαμασκηνό αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  Δαμασκηνός, ο οποίος αφού έπλεξε το εγκώμιο του εορταζόμενου Αγίου Δημητρίου αναφέρθηκε στον π. Δαμασκηνό Λιονάκη χαρακτηρίζοντάς τον εκλεκτό τέκνο της τοπικής κοινωνίας.

Ακόμα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι λοιπόν καιρός να δούμε τους Αγίους της Εκκλησίας μας, να δούμε τον Άγιο Δημήτριο και να πάρουμε από αυτόν το μήνυμα εκείνο το οποίο δίνει σε όλους εμάς… Βρεθήκαμε εδώ από τη μία πλευρά για να τιμήσουμε τον Άγιο και από την άλλη για να γίνουμε αποδέκτες της ευγενούς αποφάσεως του χωριού για να τιμήσουμε τον π. Δαμασκηνό, τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως μας. Ήδη π. Δαμασκηνέ μεταφέρω και τις ευχές του παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ερχόμενος σήμερα από την Κωνσταντινούπολη και σας εύχεται η διακονία σας να είναι διακονία προς δόξαν Θεού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόκτηση του μάστερ που έλαβε ο π. Δαμασκηνός Λιονάκης, σπουδάζοντας στην Ελβετία, για να ακολουθήσουν οι άλλοι ομιλητές. Σημειώνεται ότι μεγαλοπρεπώς εορτάσθηκε ο πολιούχος και προστάτης Άγιος Δημήτριος του Πλατανιά με αρχιερατική ακολουθία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, καλογραιών και πλήθους πιστών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του π. Δαμασκηνού Λιονάκη έκανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά Τιμολέων Φραγκάκης.

Στην αντιφώνησή του ο π. Δαμασκηνός, συγκινημένος για την τιμητική αυτή βραδιά, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον μακαριστό εφημέριο του Πλατανιά Γεώργιο Μαραμπουτάκη.  

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε πλουσιοπάροχο κέρασμα με γλυκά που είχαν φτιάξει οι κυρίες και οι δεσποινίδες της Ενορίας.   

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, που είναι κτισμένος ο Πάνω Πλατανιάς με την πανοραμική θεά και τη μεγάλη ιστορία.

Εμφανίσεις: 103170
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!