Εγκαίνια Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Χανιά

Image

Με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Αρχιμ. Ειρηναίο, παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Χανιά, το οποίο αποτελεί καρπό αγαστής συνεργασίας της Ι. Μονής Γουβερνέτου και του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, σε συνέχεια αντίστοιχης, πρίν από ένα ακριβώς έτος, με το Δήμο Χανίων για τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. στεγάζεται σε ακίνητη ιδιοκτησία της Ι. Μονής -σε όλο τον Α΄ Όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλεως των Χανίων, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη 10, πάνω ακριβώς από το Κοινωνικό Παντοπωλείο- η χρήση της οποίας παραχωρήθηκε στο Κ.Ι.Φ.Α.Χ. για να καλύψει, όσο είναι δυνατόν, την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 10.000 περίπου ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Στον χαιρετισμό του ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «...όλοι μαζί, εμπνέοντας ο ένας τον άλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε, διότι τα προβλήματα είναι κοινά, ο σκοπός είναι ο άνθρωπος και η επούλωση των πληγών που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Αποφασίσαμε να συμβάλουμε με αυτόν τον χώρο διότι είδαμε ότι το μέλλον θα επικεντρωθεί στα προβλήματα της Υγείας και έτσι απευθυνθήκαμε στον Ιατρικό Σύλλογο για να δημιουργηθεί η “φωλιά” αυτή για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το μήνυμά μας είναι να μην υποκύπτουμε, να μην γονατίζουμε να μην απογοητευόμαστε αλλά να ελπίζουμε, να πιστεύουμε.»

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Λαμπαθάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως Χανίων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Χανίων, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Εκτενή αναφορά σχετικά με τη λειτουργία της νέας αυτής κοινωνικής δομής στον τόπο μας έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ι.Φ.Α.Χ., κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, Ιατρός Πνευμονολόγος, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε: «...αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στα Χανιά, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη. Αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος και μεγαλώνει κάθε μέρα. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση και τα αισθήματα είναι αμφίδρομα, από τη μια χαιρόμαστε που βρίσκουμε χώρους για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και απο την άλλη πλευρά λυπούμαστε που η Πολιτεία θα ᾽πρεπε να έχει την ευθύνη της κάλυψης της Υγείας όλων των πολιτών, αλλά καθημερινά κάνει βήματα προς τα πίσω. Δεν έχουμε αυταπάτες και ξέρουμε πως δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το Κράτος, την Πολιτεία, όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε αυτό που λείπει. Τριάντα γιατροί που καλύπτουν δεκαεπτά ειδικότητες προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός από φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς και πολίτες που βοηθούν το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σε ανθρώπους, χρώμα, φυλή, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Όλοι όσοι δειν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην Υγεία είναι ευπρόσδεκτοι».

Αξίζει να επισημανθεί ότι μία σημαντική κίνηση αλληλεγγύης έγινε πρόσφατα από τη Γερμανία από τον Γερμανό γιατρό Δρ. Τζόρτζ Λούντβιχ, ο οποίος επιστρέφοντας στην Γερμανία το καλοκαίρι από την χώρα μας και τα Χανιά -τα οποία επισκέπτεται συχνά- δημιούργησε μία μη κυβερνητική όργάνωση με την ονομασία “Ιατρική βοήθεια στην Ελλάδα” και πριν από ένα μήνα απέστειλε στο Κ.Ι.Φ.Α.Χ. έναν τόνο φάρμακα με είκοσι χιλιάδες κουτιά σκευάσματα, τα οποία θα ταξινομηθούν και θα μοιραστούν σε όποιον πολίτη αντιμετωπίζει προβλήματα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι ιατρικές, τέλος, ειδικότητες που καλύπτει το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. είναι: Ακτινολόγου, Αιματολόγου, Αναισθησιολόγου, Γαστρεντερολόγου, Γενικού Ιατρού, Γυναικολόγου, Δερματολόγου, Διαβητολόγου, Καρδιολόγου, Νευρολόγου, Ορθοπαιδικού, Ουρολόγου, Οφθαλμίατρου, Παθολόγου, Παιδίατρου, Παιδοχειρουργού, Πνευμονολόγου, Ψυχίατρου και Ω.Ρ.Λ., ενώ παράλληλα θα παρέχεται και ψυχολογική στήριξη από ομάδα εθελοντών ψυχολόγων.

Image

Image

Εμφανίσεις: 261577
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!