Ημερίδα για τη σχολική βία και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου (video)

diadik1Ημερίδα με θέμα «Σχολική βία και ασφαλής χρήση του διαδικτύου» διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠ.Β.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο υποδιοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αναστάσιος Παπαθανασίου, ο Δρ. Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Εύβοιας Δημήτριος Μητάκος, ο MSc, MEd, υπεύθυνος ΚεΠληΝεΤ Εύβοιας Αριστείδης Αράπογλου και η Διδάκτορ Γνωστικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, ψυχολόγος στο ΚΕΔΔΥ Βοιωτίας Μαρία Κουλιανού.

Οι ομιλητές αναφέρθησαν εμπεριστατωμένα και με στοιχεία στους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τα παιδιά καθώς και στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους ασφαλούς πλοήγησης στον κυβερνοχώρο αλλά και τρόπους πρόληψης από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η εκκλησία είναι θετική στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές αλλά μας διδάσκει να αξιοποιούμε τις θετικές πλευρές των νέων τεχνολογιών.

Πρέπει όμως να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να μπορούν να την χρησιμοποιούν προς όφελός τους διότι περιέχει κινδύνους μικρούς ή μεγάλους.

Γι΄αυτό είναι καθοριστικός ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση συμπεριφορών εξάρτησης των παιδιών από το διαδίκτυο όσο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας.

«Όλοι ζούμε σε μια εποχή που αυξάνει την αγωνία και την ανασφάλεια από πολλές πλευρές και παραμέτρους. Όλοι μας ακούμε για περιστατικά που μα προβληματίζουν και μας φοβίζουν ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονται στη συμπεριφορά των παιδιών μας που αγαπάμε και είναι το μέλλον της ζωής.

Επειδή λοιπόν η εποχή μας διακρίνεται για την ταχύτητα των πληροφοριών και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και επειδή το διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα, έχει μπει στη ζωή μικρών και μεγάλων είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση και παρακολούθηση ανάλογα με τις ηλικίες και το συμφέρον των οικογενειών και των παιδιών», επεσήμανε ο κ. Γεώργιος και συμπλήρωσε: «Η εκκλησία είναι θετική στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές αλλά μας διδάσκει να αξιοποιούμε τις θετικές πλευρές τους».

Στον σημαντικό χαρακτήρα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΠ. Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης μιλώντας παράλληλα και για το κοινωνικό πρόσωπο του Επιμελητηρίου.

«Σε μέρες και σε εποχές εθνικά, οικονομικά και κυρίως κοινωνικά δύσκολες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή πιστεύω ότι είναι απαραίτητες περισσότερο από κάθε άλλη φορά διεκδικώντας στο πλαίσιο αυτό ένα χαμόγελο ελπίδας, μια έστω συγκρατημένη αισιοδοξία στο αβέβαιο μέλλον που πορευόμαστε», είπε ο κ. Αγνιάδης και πρόσθεσε οτι «το Επιμελητήριο θέλοντας να αναδείξει το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό του λαμβάνοντας παράλληλα και τα μηνύματα της κοινωνίας συνδιοργάνωσε την σημερινή ημερίδα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που καταβάλει η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά.

Η διευθύντρια του 2ου Δ.Σ. Ελένη Παπανικολάου έδωσε έμφαση την βοήθεια που υπάρχει από τους τοπικούς φορείς που «βοηθάνε τους εκπαιδευτικούς ώστε να δώσουμε στα παιδιά μέσω του σχολείου τα εφόδια εκείνα και τις αξίες που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές ευκαιρίες των μαθητών για δημιουργική πρόοδο και επιτυχίες», ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και κατέληξε: «Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας και να μάθουμε να τα ακούμε γιατί μας έχουν ανάγκη».

Τέλος η αντιπεριφερειάρχης Φανής Παπαθωμά αφού συνεχάρει τους διοργανωτές επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε την 6η Μαρτίου ως πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Και όταν λέμε σχολικό εκφοβισμό δεν αναφερόμαστε μόνο στη διαδικτυακή βία αλλά και στη σωματική, τη λεκτική και την κάθε μορφή βίας. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα διττό: Το πρώτο είναι να μη φοβόμαστε να μιλάμε και να καταγγέλλουμε και το δεύτερο είναι ότι το φαινόμενο της βίας πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ολιστικά και όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο θύμα και θύτη, Αυτό σημαίνει ισχυρή κοινότητα και ισχυρή κοινότητα σημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πρέπει να εμπλακούμε όλοι για να το καταπολεμήσουμε».


Εμφανίσεις: 63407
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!