Εκπαίδευση για Δημοκρατική Συνείδηση και ο ρόλος των Εκκλησιών

ImageΜε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πανευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: «Εκπαίδευση για Δημοκρατική Συνείδηση και ο ρόλος των Εκκλησιών» (Education for Democratic Citizenship – a role for the churches), το οποίο πραγματοποιήθηκε από 5-8 Οκτωβρίου 2011 στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Παιδεία της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο Συνέδριο  συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εκκλησιών από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Φιλανδία, εκπρόσωποι από την Αγγλικανική Εκκλησία, την Εκκλησία της Σκωτίας, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Εσθονίας.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε ο ρόλος των Εκκλησιών στην προώθηση της Εκπαίδευσης για δημοκρατική συνείδηση, κυρίως μέσα από τα ειδικά προγράμματα των Εκκλησιών τους στον τομέα αυτό.

Ενδιαφέρον είχε το πρόγραμμα της Εκκλησίας της Κύπρου με την συνάντηση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Παλαιστινίων και Ισραηλινών νέων ηλικίας 15-18 ετών, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σουηδού Πρέσβη, με σκοπό την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των νέων της περιοχής.

Ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του κ. Liam Gearon, Καθηγητή Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Εκκλησίες επιβάλλεται στις ημέρες μας να εντάξουν στις δραστηριότητές του και στην κατήχηση την έννοια της δημοκρατικής συνείδησης.

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικοί εισηγητές ήταν οι εκπρόσωποι της κας Viviane Reding και της κας Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπων για τα θέματα Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης αντιστοίχως, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των παραπάνω Επιτρόπων στην προώθηση της Εκπαίδευσης για Δημοκρατική Συνείδηση.

Οι εισηγητές, μεταξύ άλλων, τόνισαν την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σωστή παιδεία και διαμόρφωση αξιών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο εκπρόσωπος της κας Βασιλείου ως προς την αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού «Education Europe:2014-2020» για θέματα Παιδείας. Και οι δύο εισηγητές επεσήμαναν την ανάγκη της παρουσίας των Εκκλησιών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στα προγράμματα Παιδείας, γιατί και οι Εκκλησίες αποτελούν μέρος της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Από πολιτικής πλευράς σημαντική ήταν η στρογγυλή τράπεζα με την παρουσία πολιτικών παραγόντων, την οποία συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Επίσημος καλεσμένος ήταν ο κ. Robert Hermann, Aντιδήμαρχος του Στρασβούργου και υπεύθυνος για θέματα διαπολιτισμικού διαλόγου, ο οποίος ανέλυσε τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων θρησκειών για θέματα Παιδείας στην κατ’ εξοχήν πολυπολιτισμική πόλη του Στρασβούργου.

Μεταξύ των κυριότερων συμπερασμάτων του εν λόγω Συνεδρίου θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

α) Η υποχρέωση των Εκκλησιών να εισάγουν, αν και οι περισσότερες το πράττουν, στη κατήχηση, καθώς και στα υπόλοιπα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται το θέμα της Δημοκρατικής Συνείδησης των πολιτών που είναι μέλη τους.

β) Να επαναπροσδιοριστεί ο κοινωνικός ρόλος των Εκκλησιών, πέρα από το καθαρά φιλανθρωπικό έργο τους, και να ενθαρρυνθούν οι κυβερνήσεις να εντάξουν και τις Εκκλησίες στην Κοινωνία των Πολιτών ως μέρος της υγιούς Δημοκρατίας.

γ) Να συμμετάσχουν και οι Εκκλησίες στα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Erasmus, Comenius) που αφορούν σε θέματα Παιδείας και

δ) Να ενισχυθεί το έργο της Επιτροπής Παιδείας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) με στόχο την ανάπτυξη δυνατοτήτων για προώθηση της Δημοκρατικής Συνείδησης.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο του όλου Συνεδρίου είναι ότι υπήρξε ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των Εκκλησιών και των εκπροσώπων των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων για τη συνέχιση του διαλόγου και εξεύρεση κοινών στόχων στα θέματα της Παιδείας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα μείνει μια ακόμη υπόσχεση για το μέλλον της Ευρώπης.

Image

Εμφανίσεις: 43721
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!