Στα... αζήτητα μένουν εκατοντάδες γραφεία, καταστήματα και μεζονέτες της Εκκλησίας

sindoso

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Oύτε τα... ιερά ακίνητα της Εκκλησίας δεν γλιτώνουν από την κρίση στην κτηματαγορά και μένουν στα αζήτητα, προκαλώντας σοβαρή οικονομική αιμορραγία στα Ταμεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ).

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Εκκλησίας να εκμισθώσει δεκάδες διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και οικόπεδα, το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο αν και οι τιμές ενοικίασης κρίνονται εξαιρετικά ελκυστικές.

Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά δεν ευνοεί την ενοικίαση ακινήτων, ενώ το πλήθος των άδειων κτιρίων δημιουργεί έναν απίστευτο ανταγωνισμό στον οποίο κανείς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η ΕΚΥΟ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε απανωτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση ενδιαφερομένων, για τα περισσότερα όμως ακίνητα έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Παρά την αποτυχία των διαγωνισμών, η Εκκλησία συνεχίζει να βγάζει στο... σφυρί την περιουσία της, κυρίως μικρά κτίρια και οικόπεδα αλλά και μεζονέτες που είναι άδειες εδώ και πολλούς μήνες.

Το βασικό πρόβλημα της οικονομικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι θα κληθεί ξανά να πληρώσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ ή κάποιον φόρο ακίνητης περιουσίας χωρίς από την άλλη να έχει έσοδα από δεκάδες ακίνητα.

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΥΟ έχουν βγει προς ενοικίαση ορισμένα «ιερά» ακίνητα για την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεκάδες είναι αυτά που παραμένουν αμίσθωτα επειδή σε κανέναν προηγούμενο διαγωνισμό δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.

Στις 8 Απριλίου η Εκκλησία δημοπρατεί γραφείο στην οδό Ακαδημίας αντί 155 ευρώ, έξι διαμερίσματα στο Παγκράτι από 270 έως 515 ευρώ, οροφοδιαμέρισμα 160 τ.μ. στον Πειραιά αντί 870 ευρώ τον μήνα και σπίτι στην Πεντέλη 100 τ.μ. αντί 485 ευρώ.

Ωστόσο, δεκάδες άλλα είναι τα ακίνητα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που δεν μπορούν να μισθωθούν.

Στο κέντρο


Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα διαμερίσματα που στην πλειονότητά τους είναι παλαιά στο κέντρο της Αθήνας και για τα οποία ζητούνται μηνιαία ενοίκια από 100 ευρώ (για δώμα) μέχρι 550 ευρώ για σπίτια πάνω από 140 τ.μ. με θέσεις στάθμευσης.

Υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα και γραφεία ακόμη και σε προβεβλημένους δρόμους τα οποία είναι άδεια. Για παράδειγμα στη Λ. Συγγρού ζητούνται 3.295 ευρώ για γραφεία 324 τ.μ. ή ακόμη στην οδό Αθηνάς γραφείο 220 τ.μ. με ζητούμενο ενοίκιο 1.030 ευρώ τον μήνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει, πάντως, η αδυναμία εξεύρεσης ενοικιαστών για μεζονέτες στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά, για τις οποίες τα ζητούμενα ενοίκια είναι από 1.700 έως 1.800 ευρώ.

Για παράδειγμα, στην οδό Ορφέως στην Κηφισιά μένει στα αζήτητα μεζονέτα με 2 υπόγεια πάρκινγκ συνολικής επιφάνειας 330 τ.μ. για την οποία ζητούνται 1.800 ευρώ.

Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν επίσης ένα οροφοδιαμέρισμα με ζητούμενο ενοίκιο 750 ευρώ και δύο διαμερίσματα από 87 τ.μ. το καθένα για τα οποία ζητούνται από 750 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και στην άλλοτε περιζήτητη Κηφισιά δεν υπάρχει ζήτηση.

Σε κτίριο γραφείων στην οδό Ακαδημίας υπάρχουν 11 γραφεία που ανήκουν στην Εκκλησία από 26 έως 32 τ.μ. τα οποία δίνονται προς 140 έως 230 ευρώ τον μήνα έκαστο. Ανάλογη κατάσταση και στην οδό Λεωσθένους και στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά.

Στα αμίσθωτα ακίνητα που οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι περιλαμβάνονται και πολλά διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα, στο άλλοτε «φιλέτο» της συμπρωτεύουσας, την παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, υπάρχουν δύο ακίνητα στον 6ο και τον 8ο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Κατάλληλα για επαγγελματική χρήση ή για κατοικία, δίνονται 1.185 ευρώ τον μήνα, ενώ στο δεύτερο όροφο του ίδιου κτιρίου 164 τ.μ. δίνονται αντί 1.140 ευρώ μηνιαίως.

Τα μεγάλα ακίνητα


Βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα της Εκκλησίας ακούει στο όνομα «πρώην υπουργείο Παιδείας».

Το κτίριο εδώ και χρόνια έχει ερημώσει αν και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς δεν υπάρχει μισθωτής για να το αναλάβει.

Μέχρι το 2006 η Εκκλησία εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο περί τις 790.000 ευρώ τον χρόνο.

Μετά τη μεταφορά του υπουργείου στο Μαρούσι το ακίνητο είναι άδειο, ενώ οι διαγωνισμοί που γίνονται δεν έχουν αποδώσει.

Αρχικά η τιμή που ζητούνταν ήταν στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, στη συνέχεια έπεσε κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία.

Πριν από την κρίση στην αγορά είχε ακουστεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο ή πολυκατάστημα, ωστόσο, δεν υπάρχουν εξελίξεις εδώ κι έξι χρόνια.

Στα αναξιοποίητα φιλέτα της Εκκλησίας πρέπει να προστεθούν και οι εκτάσεις 240 στρεμμάτων στα παράλια της Αττικής, ειδικά στο Μικρό Καβούρι, για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον από τους Αραβες του Κατάρ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει βήματα αξιοποίησης.

Ωστόσο, η εξέλιξη που θα έχει ο διαγωνισμός για τον Αστέρα Βουλιαγμένης θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του ακινήτου της Εκκλησίας.

Επίσης, στα καλά αναξιοποίητα ακίνητα περιλαμβάνεται έκταση 1.346 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμυνας στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την αξιοποίηση της περιουσίας της.

pinakas

 

pinakas1

Εμφανίσεις: 134791
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!