Λαμπρή υποδοχή της εικόνας της Σταύρωσης στη Καλαμπάκα

kalampaka

Του Θανάση Βλάχου για την Romfea.gr

Με την δέουσα Θρησκευτική λαμπρότητα και κατάνυξη έγινε η υποδοχή της ιεράς εικόνας της σταύρωσης του Κυρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και πλήθους πιστών.

Η γνωστή και ανεκτίμητη αμφίπλευρη εικόνα που φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων μετέφερε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αρχιμανδρίτης-Ιερομόναχος Βενέδικτος στον ιστορικό ναό όπου την υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, κληρικοί και πλήθος Καλαμπακιωτών ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα.

Η ιερά εικόνα της σταύρωσης του Κυρίου που στο παρελθόν είχε κλαπεί από ιερόσυλους, αποτελούσε το ένα τμήμα της αμφίπλευρης με εκείνην της Θεοτόκου που αποκολλήθηκε για ευνόητους λόγους και από τότε παραμένει σε δύο τμήματα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του ναού όπου τελέστηκε αρχικά δέηση και ακολούθησε η ακολουθία του εσπερινού.

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Σεβασμιότατος Σταγών και Μετεώρων τόνισε ότι αποτελεί ευλογία και μεγάλη χαρά η παρουσία της εικόνας της σταύρωσης του Κυρίου για την περιοχή και ευχήθηκε η χάρις του Κυρίου που σταυρώθηκε για την ανθρωπότητα και την σωτηρία της να δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις όποιες δυσκολίες.

Η εικόνα της σταύρωσης ως είθισται μεταφέρεται στην Καλαμπάκα παραμονή της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης και εκείνη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον 15Αύγουστο και εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα και επιστρέφουν ξανά προς φύλαξη στην Ι.Μ. Βαρλαάμ.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε ο όρθρος, αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου κ. Σεραφείμ και περιφορά της εικόνας και το απόγευμα εψάλει  ο κατανυκτικός εσπερινός και ακολούθως η εικόνα επέστρεψε στην Μονή Βαρλαάμ.

kalampaka1

kalampaka2

Εμφανίσεις: 61571
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!