Ιστορική εκκλησία στη Σμύρνη θα φιλοξενήσει Μουσείο Τύπου

ImageΜουσείο Τύπου, το τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία, μετά απ’ αυτά της Κωνσταντινούπολης και της Προύσας, πρόκειται να φιλοξενηθεί σε κτίριο, στον αυλόγυρο του ναού του Αγίου Βουκόλου, στη δυτική περιοχή της Σμύρνης.

Οι εργασίες συντήρησης, όπως αναφέρει η «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, κατόπιν σχετικής εντολής του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνη και υπό την επίβλεψη του ειδικού τμήματος του Πολυτεχνείου Σμύρνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες επικαλείται η «Απογευματινή», «τοιχογραφίες που απεικόνιζαν τον Χριστό και τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, αλλά κι άλλες, οι οποίες είχαν βαφτεί, έχουν πλέον αποκατασταθεί και το κτίριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα διοργανώσει η δημαρχία».

Στο μουσείο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ.

της Ένωσης Δημοσιογράφων Σμύρνης Ατίλα Σερτέλ, θα υπάρχουν εκθέματα ιδιωτών, αλλά και αντίγραφα των πρώτων φύλλων εφημερίδων, φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, γραφομηχανές, συσκευές telex (τυλέτυπο) και εκτυπωτές.

«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μουσείο», είπε- μεταξύ άλλων- ο κ. Σερτέλ, ο οποίος είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουρούλ Γκιουνάι.

Ο ναός του Αγίου Βουκόλου χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, είναι η μόνη εκκλησία που επιβίωσε μετά το 1922.

Δύο χρόνια μετά, το 1924, με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ, το κτίριο φιλοξένησε το Μουσείο «Asar-I Atika», για να εγκαταλειφτεί αργότερα όταν το μουσείο μεταστεγάστηκε.

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Σμύρνης.

Εμφανίσεις: 51275
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!