Μετά τη Νίσυρο, σημείο αναφοράς και στη Ρόδο η Παναγία η Σπηλιανή

rodiaki

Η Παναγιά η Σπηλιανή για τους απανταχού Νισύριους είναι σημείο αναφοράς. Ένα σύμβολο του τόπου τους, που τους ενώνει στο πέρασμα των χρόνων και όση απόσταση κι αν έχουν σήμερα απ’ αυτόν.

Όπως φάνηκε, όμως, και από την υποδοχή που επεφύλαξε, προχθές, η Ρόδος στην εικόνα Της, η δύναμή Της, ακόμα και σήμερα ή ειδικά και σήμερα, είναι τέτοια που μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες κόσμου να Την προσκυνήσει και να πάρει λίγη από την ευλογία της.

Υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο στις 3:00 το απόγευμα οπότε και η εικόνα θα πάρει το δρόμο της Επιστροφής για το «κάστρο» Της, εκεί πάνω στον απόκρημνο βράχο που κτίστηκε η Εκκλησία Της αιώνες πριν, θα έχουν περάσει να την προσκυνήσουν πάνω από δέκα χιλιάδες κόσμου!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας που ήρθε στη Ρόδο, την περασμένη Παρασκευή, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και πολλοί είναι αυτοί οι συμπολίτες μας που δεν κατάφεραν να Την προσκυνήσουν την πρώτη φορά και έπρεπε να ξαναπάνε.

Μέχρι αργά το βράδυ και αφού η Εκκλησία είχε κλείσει, λίγο πριν μεταφερθεί στο «Νισύρικο Σπίτι», κόσμος περίμενε έξω από τα γραφεία της Μητρόπολης μήπως και μπορέσει να προσκυνήσει την εικόνα, ανάμεσά τους και αρκετός νεαρόκοσμος, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, της «Πορφυρίδος», ευγενικά να τους καθησυχάζουν και να λένε ότι υπάρχει χρόνος.

Όλο το βράδυ, και κατά τη διάρκεια της νύχτας ξημερώματα Σαββάτου, δεν σταμάτησε να περνάει κόσμος για να Την προσκυνήσει από το «Νισύρικο Σπίτι» (σ.σ. Βάλια Σεμερτζίδη 4, Ανάληψη) όπου «ξημέρωσαν» την εικόνα.

Συγκινητική, όμως, ήταν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, και η υποδοχή που επεφύλαξε, στην εικόνα, η γειτονιά στην Ανάληψη: Ανθόνερα και λιβάνια, τα σπίτια με τα φώτα αναμμένα, μια πραγματική γιορτή.

Χθες, Σάββατο, το «Νισύρικο Σπίτι», από νωρίς το πρωί, έβαλε τα γιορτινά του καθώς στολίστηκε, στρώθηκαν τα τραπέζια και ετοιμάστηκε να υποδεχθεί τους εκατοντάδες κόσμου που θα περνούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα όπου η εικόνα θα μεταφερόταν πίσω στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού.

Το μεσημέρι, η «Πορφυρίς», παρέθεσε γεύμα αγάπης με την παραδοσιακή νισύρικη «ρεβυθάδα», σε όλους τους πολίτες που θα περνούσαν από το «Νισύρικο Σπίτι».

Συγκινημένη μιλάει στη «Ρ» η Πρόεδρος της «Πορφυρίδος», η κα Ελένη Κουμέντου, λέγοντας ότι για την ίδια ήταν ένα προσωπικό όνειρο να έρθει η εικόνα στη Ρόδο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η εικόνα βγήκε από το νησί και η αφορμή είναι ο εορτασμός των 65 χρόνων ζωής του Συλλόγου των Νισυρίων της Ρόδου.

Εκείνο, όμως, που εντυπωσίασε περισσότερο αυτές τις ημέρες, ήταν η προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει η κα Κουμέντου, ότι, δηλαδή, την πρώτη ημέρα της άφιξης της εικόνας, δόθηκαν 6000 εικονίτσες μέσα σε μισή ημέρα!

Η οργάνωση της άφιξης και της παραμονής της εικόνας στη Ρόδο ήταν, ομολογουμένως, εξαιρετική και το άγχος των υπευθύνων του Συλλόγου ήταν να μπορέσει ο κόσμος να προσκυνήσει την εικόνα και να συμμετάσχει σ’ αυτή τη «γιορτή».

Η ίδια η Πρόεδρος λέει ότι από την πρώτη στιγμή που έθεσε το θέμα στο Δ.Σ. έγινε αποδεκτό, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για το πως θα γινόταν η μεταφορά της εικόνας. Ωστόσο, είπε η κα Κουμέντου:
«Αν η Παναγία θέλει να έρθει, θα έρθει».

Επίσης, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα από τις Ιερές Μητροπόλεις Κω-Νισύρου και Ρόδου και τα πράγματα κύλησαν ομαλά και έτσι υποδεχτήκαμε την Παναγιά τη Σπηλιανή εδώ.

Όσο για την αναπάντεχη προσέλευση των χιλιάδων κόσμου-που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, Κυριακή, οπότε και η εικόνα θα παραμείνει στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας-και που, βέβαια, έχει σχέση με την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διάγουμε, λέει χαρακτηριστικά η κα Κουμέντου:
«Είναι μία ευλογία για όλο τον κόσμο. Βλέπουμε ότι ήτανε ανάγκη μεγάλη του κόσμου, ψυχική, να δεχθεί κάτι το Θείο και ιδίως τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Εμείς υπολογίζουμε ότι πάνω από δέκα χιλιάδες προσκυνητές αυτό το τριήμερο πέρασαν-μπορεί να είναι και παραπάνω ο κόσμος, αν σκεφτείτε ότι τη μισή σχεδόν ημέρα δώσαμε έξι χιλιάδες εικονίτσες στον Ευαγγελισμό. Ο κόσμος τρέχει σε τέτοια γεγονότα και, πάνω απ’ όλα, είδαμε τη νεολαία μας πόσο κοντά ήρθε και τι εθελοντισμό έχουμε».

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα έξοδα του Συλλόγου ήταν μηδενικά αφού όλα είναι τάματα, από τα ρεβίθια, τα λάδια, ακόμα και τα καρβουνάκια και τα λιβάνια, υπήρξαν πάρα πολλές χορηγίες από επιχειρήσεις της Ρόδου, από Νισύριους, από ξενοδοχεία, από τη Blue Star, και καταλήγει λέγοντας: «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο εκ βάθους καρδίας γιατί πραγματοποιήσαμε ένα όνειρό μας και πιστεύουμε ότι όποιος Την καλεί, βγαίνει από το κάστρο Της και στέκεται και στον πονεμένο και στον άρρωστο και σ’ αυτόν που θέλει το έλεος αλλά και στην ευχαριστία»…

rodiaki2

Εμφανίσεις: 65607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!