Ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Ι.Μ. Αγ. Αθανασίου (Ζηκοβίστης)

ag athanasios

ROMFEA.GR | Την Ιερά Μονή Αγίου Αγίου Αθανασίου (Ζηκοβίστης) του Δήμου Ορέστιδος Ν. Καστορίας, επισκέφθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher - Obermaier.

Τον Γενικό Πρόξενο συνόδευε αντιπροσωπεία από Δήμο της Γερμανίας, επίσης οι πολιτευτές Στέργιος Κοβατσιάδης Ν. Καστοριάς, Χρήστος Κοβατσιάδης Α΄Θεσσαλονίκης και η μεταφράστια σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ζορπίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Πρόξενος εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει και συνδράμει στην διατήρηση της Ιστορικής Μονής με κάθε δυνατό τρόπο.

Τέλος δεσμεύτηκε να συμβάλει στην Τουριστική ανάπτυξη της Μονής, καθώς και στην επισκεψιμότητα προς αυτήν.

Ιστορικό Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου

Εγκατεστημένη σε ένα λόφο μεταξύ των οικισμών Σπήλιος, Κερασώνα και Αγ. Ηλίας, πήρε το όνομά της από την παλαιότερη ονομασία του χωριού Σπήλιος (Ζηκόβιστα).

Η μονή κτίστηκε το 1629, σύμφωνα με δύο τούρκικα φιρμάνια που σήμερα έχουνε χαθεί. Η ίδρυση και αυτού του μοναστηριού έχει να κάνει με την κατάλυση άλλου παλαιότερου στη θέση Παλιομονάστηρο, μεταξύ των σημερινών οικισμών της Δαμασκηνιάς και του Διχείμαρρου Βοϊου.

Το 1747 η μονή ανακαινίσθηκε από τον Παρθένιο και το 1785 αγιογραφήθηκε το καθολικό που σώζεται έως σήμερα.

Η παράδοση θέλει την ύπαρξη κρυφού σχολειού εδώ, με την συνύπαρξη δημοτικού και ημιγυμνασίου για όλα την περιοχή των Καστανοχωρίων. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο μιάς και πολλοί έλληνες καπετάνιοι έβρισκαν καταφύγιο εδώ, ώσπου τον Μάρτιο του 1905 οι βούλγαροι κομιτατζήδες το πυρπόλησαν.

Σήμερα, διασώζεται το καθολικό, ένας μικρός δίχωρος ναός, τύπου μονόκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής, και μικρό τμήμα του περίβολου.

Το μοναστήρι είναι ανενεργό στις μέρες μας, διοικητικά ανήκει στον Ν. Καστοριάς, αλλά εκκλησιαστικά υπάγεται από το 1918 στην Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, ενώ το 1976 χαρακτηρίστηκε ως μνημείο και έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης.

Εμφανίσεις: 60790
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!