Αφιερωμένη στη γλώσσα η συνεδρία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Ι.Μ. Κερκύρας

1

Με επιτυχία και με συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων έγινε την Δευτέρα 15 Απριλίου  2013 το πέμπτο και τελευταίο για την τρέχουσα ιεραποστολική χρονιά  μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργάνωσε για δεύτερο χρόνο η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας.

Η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Ομιλητής ήταν ο γνωστός ιστορικός, συγγραφέας και μελετητής κ. Σαράντος Καργάκος με θέμα «Γλώσσα, παράδοση και νεοελληνική ταυτότητα».
 
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι η κάθε λογής κακοπάθεια στους λαούς ξεκινά από τη γλώσσα. Στην Ελλάδα, από το 1973 και μετά έχουμε ζήσει 13 εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απορρύθμισαν, εκτός των άλλων, και την δυνατότητα των νέων να οικειωθούν το βάθος και τη δύναμη της γλώσσας μας.

Έτσι, η αποσάθρωση του γλωσσικού αισθητηρίου, ουσιαστικά οδήγησε και σε αποσάθρωση της εθνικής μας ταυτότητας. Αιτία των δεινών, σύμφωνα με τον κ. Καργάκο, είναι η ακρισία μας, η αδυναμία μας να αντισταθούμε στη φθορά της γλώσσας, η οποία προήλθε από τον εξοβελισμό της αρχαίας Ελληνικής αρχικά και στη συνέχεια της εκκλησιαστικής και λόγιας γλώσσας. Κατόπιν, η σαρωτική επίδραση της αγγλικής γλώσσας, η οποία επιτάθηκε από την ξενοφιλία και την διάθεσή μας να δείξουμε στους ξένους ότι δεν υστερούμε έναντί τους, μας έκανε να επιζητούμε να έχουμε μία δανεική γλώσσα και κατόπιν και να ζούμε με δανεικά χρήματα.

Το πρόβλημα για τον ομιλητή υπάρχει διότι δεν θελήσαμε να προχωρήσουμε σε μία γόνιμη ανάμειξη της γλώσσας μας με τις γλωσσικές επιδράσεις της εποχής μας, αλλά αφήσαμε μέσω της αδιαφορίας ή της συστηματικής προσπάθειας εκπαιδευτικών, τηλεοπτικών και πολιτικών κύκλων, να υποκατασταθεί η γλώσσα μας, να γίνει μία γλώσσα χωρίς συναίσθημα στην καθημερινή έκφραση, με μονοτονία στο ύφος και την προφορά, με απλούστευση στην ιστορική μας ορθογραφία (καταστροφική η επίδραση του μονοτονικού, το οποίο συνήθισε τους νέους να μην κοπιάζουν πνευματικά προσπαθώντας να διακρίνουν τους τόνους) και εφαρμογή ατονικού συστήματος στην τηλεόραση και εκλατινισμό της γλωσσικής μας λειτουργίας στον κόσμο των υπολογιστών.

Τέλος, για τον ομιλητή, η σταδιακή απομάκρυνση από την παιδεία της εκκλησιαστικής γραμματείας και γλώσσας, συνέβαλε ώστε τα παιδιά να μην έχουν εξοικείωση με ένα σημαντικό τμήμα της παράδοσής μας. Ενώ τουλάχιστον 450 παροιμιακές εκφράσεις από την εκκλησιαστική μας γλωσσική παράδοση απαντώνται στην καθημερινότητα του λαού μας, όσοι είχαν στα χέρια τους τις τύχες της παιδείας, δεν θεώρησαν σημαντικό αυτό το δέσιμο και προχώρησαν στην ουσιαστική εκρίζωση της εκκλησιαστικής γλώσσας όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από τα Πανεπιστήμια.

Έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι η λέξη «ελευθερία» υπάρχει στην ελληνική γλώσσα από τα χρόνια της Γραμμικής Βʼ, σχεδόν 1500 χρόνια πριν το Χριστό και απηύθυνε έκκληση τόσο η Εκκλησία όσο και ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί για να διασωθεί η γλώσσα μας, ώστε, την ίδια στιγμή, να υπάρξει αντίσταση και στην πνευματική παρακμή. Χρησιμοποίησε μάλιστα παραδείγματα από αντίστοιχες προσπάθειες που κατέβαλαν η Ρωσία, στα χρόνια μάλιστα του σοβιετικού καθεστώτος με παρέμβαση του ίδιου του Στάλιν, η Γαλλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και άλλες χώρες που δεν θέλουν να χαθεί η σύνδεση της παράδοσης με τη γλώσσα και να αλλοτριωθεί η εθνική τους ταυτότητα. Το χρέος μας σήμερα είναι μεγάλο!  

Σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εξέφρασε τη ευγνωμοσύνη του για το ότι ήταν μεγάλη η συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και ότι αυτή η συμμετοχή αποτελεί συνειδητή πράξη αντίστασης στην κατάλυση των πάντων. Τόνισε ότι ο λόγος όλων των ομιλητών ήταν λόγος αφυπνιστικός και έδωσε μηνύματα υπέρβασης ενός ραγιαδισμού που έχει καταβάλει το φρόνημά μας. Η Εκκλησία αντιστέκεται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος, και συνεχάρη τον ομιλητή θεωρώντας ότι αν κρατήσουμε την γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία μας θα αντέξει η ταυτότητά μας και ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Στο μάθημα παρευρέθη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος βρέθηκε στην Κέρκυρα για να ομιλήσει σε ιερατική σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, και με την ευκαιρία απηύθυνε χαιρετισμό συγχαίροντας τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την ποιμαντική του αγωνία, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται η Εκκλησία να οργανώνει μαθήματα εκμάθησης της Αρχαίας Ελληνικής και Εκκλησιαστικής γλώσσας, ενώ επεσήμανε περιστατικά γλωσσικού αφελληνισμού ακόμη και στις πινακίδες των εμπορικών καταστημάτων. Η αντίσταση είναι η μόνη λύση, είπε ο κ. Ιωήλ.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Ειρήνη Μαλαχά, ενώ στο τέλος της διεξήχθη ένας ζωντανός διάλογος του ομιλητή με το πολυπληθές ακροατήριο.

2

3

4

Εμφανίσεις: 46943
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!