Δηλώσεις Ιεραρχών για κρίση και οικονομικά της Εκκλησίας

ierarxiaTην λήψη μέτρων για να βοηθήσουν τον λαό για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, συζήτησαν σήμερα οι Ιεράρχες κατά την ετήσια συνεδρίασή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Το έναυσμα έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος στην πολυσέλιδη εισήγησή του αναφέρθηκε στην κρίση αλλά και στα οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας.

Στην οικονομική κρίση και στους τρόπους με τους οποίους βοηθά η Εκκλησία λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκαν και πολλοί μητροπολίτες, σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ο Περιστερίου Χρυσόστομος τόνισε πως οι κληρικοί συμμετέχουν στο κίνημα του λαού, καθώς στην Ελλάδα «δυστυχώς είμαστε κομπιναδόροι».

Και πρόσθεσε: «Άλλωστε πληρώνουν συνήθως όσοι δεν έχουν και δεν πληρώνουν όσοι έχουν. Η Εκκλησία όμως δεν έχει χρήματα, είναι μύθος αυτά που λέγονται για την εκκλησιαστική περιουσία» είπε.

Ο Φθιώτιδος Νικόλαος είπε χαρακτηριστικά ότι και οι κληρικοί αγωνίζονται κάθε ημέρα και δίνουν βοήθεια όπου και όπως μπορούν.

Ερωτώμενος για τη φράση «ούκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος» του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, σε εγκύκλιό του για τα τελευταία οικονομικά μέτρα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος σημείωσε: «η Εκκλησία είναι πιο ήπια, όμως ας ακούγονται και πιο δυνατές φωνές. Ο λόγος της Εκκλησίας πάντως είναι παρηγορητικός»..

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Άνθιμος χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν άδικα και η επικίνδυνα, ωστόσο, είπε, η Εκκλησία βοηθά πάντοτε και τώρα ακόμη περισσότερο.

'Αλλωστε -τόνισε- και ο μισθός των κληρικών μειώθηκε δυο φορές, ενώ έδωσαν κανονικά όλες τις εισφορές. «Η Εκκλησία τα φέρνει βόλτα δύσκολα, αφού έχει πρόβλημα ακόμη και στην πληρωμή των υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου. Ο λαός πρέπει να διεκδικεί ότι μπορεί, αλλά μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ανέφερε ότι έρχονται γονείς και ζητούν ακόμη και γάλα για τα παιδιά τους, ενώ ο Γλυφάδας Παύλος υπογράμμισε πως συνήθως η Εκκλησία πληρώνει το ενοίκια και το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν έχουν χρήματα.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναφέρθηκε στην εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, η οποία -όπως είπε- άγγιξε πολλούς ιεράρχες και τους έδωσε το ερέθισμα να μιλήσουν για τα δεινά του λαού και τους τρόπους βοήθειας της Εκκλησίας.  

Τόνισε ότι η Εκκλησία θέλει να αποδεσμευτούν τα ακίνητά της που είναι δεσμευμένα, για να τα αξιοποιήσει προς όφελος του λαού.

Μάλιστα, ανάφερε, πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει συνάντηση των αρμοδίων μικτών επιτροπών για την αξιοποίηση των δεσμευμένων ακινήτων.

Η Εκκλησία, τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στο λαό, ενώ υπογράμμισε ότι πληρώνει κανονικά τους φόρους της.

Επίσης μέσα στην Ιεραρχία συζητήθηκε το θέμα της παρουσίας των ιεραρχών σε πανηγύρια και εορτές άλλων ιεραρχών και επισημάνθηκε -όπως είπε ο κ. Ιερόθεος- ότι όλα πρέπει να γίνονται με σεμνότητα και να μην παρίστανται δεκάδες μητροπολίτες σε κάθε πανηγύρι και γιορτή.

Εμφανίσεις: 33981
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!