Ζητούν την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Μαύρας μέσω ΕΣΠΑ

agia maura

Την αποκατάσταση της ιστορικής εκκλησίας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2007 με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι εκκλησιαστικοί θησαυροί ηλικίας τριών αιώνων, προωθεί η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, και συζήτησαν για τα έργα της Ζακύνθου στον τομέα του πολιτισμού, μεταξύ αυτών και για τη συγκεκριμένη εκκλησία.

Η μελέτη για την αποκατάσταση της Αγίας Μαύρας συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς αυτή η έγκριση. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο 1.250.000 ευρώ.

Αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά της περιφέρειας είναι πως το συγκεκριμένο έργο, ακριβώς επειδή αφορά την πλήρη αποκατάσταση του ναού και την επαναφορά του στην παλιά του μορφή, είναι το μοναδικό του είδους που διεκδικεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η εκπόνηση των μελετών ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Ο ναός, κτίσμα του 15ου-16ου αιώνα, ήταν από τα ελάχιστα μνημεία της Ζακύνθου που γλίτωσαν από τους σεισμούς του 1953 και ξεχώριζε περισσότερο για το θαυμάσιο εσωτερικό παρά για το εξωτερικό του.

Η εκκλησία έφερε στο εσωτερικό της ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, τοιχογραφίες του Πελεκάση και ζωγραφικούς πίνακες του Νικολάου Λάτση.

Ξεχωριστή όμως σημασία είχε η εικόνα της Αγίας Μαύρας, που, σύμφωνα με την παράδοση, χρονολογείτο από το 3ο αιώνα και στη συνείδηση των πιστών ήταν θαυματουργή.

Εμφανίσεις: 52182
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!