Να ανοίξουν οι σχολές αστυφυλάκων Θράκης, ζητά ο Μητροπολίτης Κομοτηνής
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Xronos.gr - 13.00
-
Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
«Οι αστυνομικές σχολές στη Θράκη είναι ότι τιμαλφέστερο έχουμε. Είμαστε δυσαρεστημένοι γιατί σε αυτές διαταράχθηκε η ισορροπία και παρακαλούμε να εξετάσουν με πολύ σοβαρότητα η πολιτεία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την πλήρη λειτουργία των σχολών στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο».
Αυτά δήλωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας στην πρώτη επίσκεψη του, στη σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή.
Ο μητροπολίτης το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της σχολής προκειμένου να τελέσει την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου για τους δόκιμους αστυφύλακες.
ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΩΡΟ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Τον υποδέχθηκε στο γραφείο του ο διοικητής Γιώργος Χατζηβασιλειάδης και αφού του δώρισε το έμβλημα της σχολής, τον ενημέρωσε και επίσημα για τη λειτουργία και τις δυνατότητες της σχολής και των τμημάτων της.
Το θέμα που κυριάρχησε αφορούσε την εγκατάσταση από τον Αύγουστο του 2012 στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης λαθρομεταναστών.
Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης μάλιστα, στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής φοιτούν αποκλειστικά άνδρες δόκιμοι και όχι γυναίκες που βρίσκονται στο Διδυμότειχο.
Το 2012 η απόφαση του Νίκου Δένδια αιφνιδίασε την τοπική κοινωνία και τις αρχές, ενώ ακόμα και τώρα προκαλεί ερωτηματικά. Ερωτηματικά που μένουν αναπάντητα, ειδικά όσον αφορά στο χρόνο παραμονής των λαθρομεταναστών στο χώρο της σχολής.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου, όπως αρχικά υποστηρίζονταν ήταν η προσωρινή κράτηση των μεταναστών και δίδονταν υποσχέσεις για μεταφορά τους από μήνα σε μήνα.
Οι μήνες πέρασαν και η παραμονή μεταναστών παρατείνεται συμπληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο από την μεταφορά της πρώτης ομάδας.
450 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 450 μετανάστες σε διαμορφωμένο χώρο πίσω από τους κοιτώνες των δόκιμων.
Την ίδια ώρα, έκλεισε η σχολή αστυφυλάκων της Ξάνθης, που φιλοξενεί αποκλειστικά και μόνο μετανάστες.
Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση είπε ο μητροπολίτης εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του, γιατί ένα στολίδι από εκπαιδευτικό ίδρυμα μετατράπηκε σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.
«Οι σχολές δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Και από πλευράς υποδομών και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού είναι ό,τι ομορφότερο έχουμε. Καλό είναι να μην χαλάμε τα όμορφα πράγματα που έχουμε, αλλά να προσπαθούμε να τα κάνουμε ακόμα ομορφότερα».
Το κλείσιμο της σχολής στην Ξάνθη και η εγκατάσταση μεταναστών σε Κομοτηνή και Ξάνθη είχε προκαλέσει και την αντίδραση της τοπικής εκκλησίας.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι μητροπολίτες της περιοχής πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο το αίτημα για πλήρη επαναλειτουργία δεν εισακούστηκε.
Ο αγώνας πάντως θα συνεχιστεί, τόνισε από τη Κομοτηνή ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε να του θέσει προσωπικά το αίτημα για πλήρη λειτουργία των σχολών δοκίμων αστυφυλάκων της Θράκης.
«Θα δοθεί ευκαιρία. Θα κατέβω στην Αθήνα. Έχουν γίνει και στο παρελθόν ενέργειες από όλους τους μητροπολίτες της Θράκης. Εγώ ως νέος μητροπολίτης έρχομαι επόμενος εκείνων, να συνταυτιστώ με τις απόψεις τους και με την αγωνιστικότητα τους. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στις εγκαταστάσεις αυτής της σχολής και θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα και εντός της περιφέρειας, και εκτός αλλά και μέχρι την Αθήνα. Παρακαλώ τον υπουργό να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας των σχολών δοκίμων αστυφυλάκων στη Θράκη».
ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
«Αισθάνομαι ηθική υποστήριξη και δύναμη με την παρουσία σας» είπε καλωσορίζοντας το μητροπολίτη ο διοικητής της σχολής αστυφυλάκων ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης.
Οι δόκιμοι έχουν την ανάγκη του πνευματικού λόγου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και τα προβλήματα, είπε ο κ. Χατζηβασιλειάδης.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του χώρου φύλαξης μεταναστών δήλωσε τα εξής:
«Οι δόκιμοι είναι 305 στην Κομοτηνή και 203 στο Διδυμότειχο από τους οποίους οι 110 είναι γυναίκες. Με τη φρούρηση των μεταναστών που στεγάζονται στο κέντρο φύλαξης ασχολείται η αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης. Για μας είναι ένας χώρος που λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Έχουμε συνεργασία με τη διοίκηση του κέντρου φύλαξης. Όλοι οι κανόνες υγιεινής τηρούνται πέραν του δέοντος και από εκεί και πέρα υπάρχει μία συνεργασία. Οι αρμόδιοι φορείς και τα όργανα ασχολούνται με τις νόμιμες διαδικασίες για την επανένταξη, προώθηση αυτών ή την εθελούσια μεταφορά πίσω στις πατρίδες τους», τόνισε.
Κατά την παραμονή του, ο μητροπολίτης τέλεσε τον ακάθιστο ύμνο, παρουσία των δόκιμων στον προαύλιο χώρο της σχολής και αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία του στους νέους.
- Εμφανίσεις: 61230