Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος "χτυπά" την Τράπεζα

vaticanoc

Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α΄ για πρώτη φορά υπαινίχθηκε πως ενδέχεται να προβεί σε αλλαγές στη χτυπημένη από τα σκάνδαλα Τράπεζα του Βατικανού στο πλαίσιο μιας γενικότερης μεταρρύθμισης στη διοίκηση της Αγίας Έδρας.

Προτού εκλεγεί ο Φραγκίσκος, ένα μήνα σχεδόν πριν, και στη διάρκεια του Κονκλάβιου πολλοί ήταν οι καρδινάλιοι που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τη ζημιά που είχε ήδη γίνει στην εικόνα του Βατικανού και λόγω των σκανδάλων που αφορούσαν την Τράπεζα – τα οποία τη ρήμαζαν επί τρεις δεκαετίες και πλέον αποτελούν αντικείμενο έρευνας των Ιταλών δικαστών σχετικής με το έγκλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ένα περσινό πόρισμα, το οποίο εκπόνησε η Moneyval – ένα ευρωπαϊκό σώμα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος- ανακάλυψε πως επίσημα το Ινστιτούτο για τις Εργασίες της Θρησκείας (IOR) απέτυχε να εφαρμόσει κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων και ζήτησε μια ενδελεχή έρευνα.

Σήμερα και στη διάρκεια τελετής στο Βατικανό αφιερωμένης στους υπαλλήλους του, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και το προσωπικό της Τράπεζας, ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α’ είπε πως θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην πραγματική αποστολή της Εκκλησίας και πως διάφοροι τομείς του Βατικανού χρειάζονται μέχρι ένα σημείο.

"Η Εκκλησία δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι μια ιστορία αγάπης» είπε σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Ράδιο του Βατικανού.

"Γνωρίζω πως οι άνθρωποι του IOR βρίσκονται εδώ, οπότε συγχωρέστε με. Τα γραφεία είναι απαραίτητα αλλά είναι απαραίτητα μέχρι ενός σημείου".

Ήταν η πρώτη φορά που ο ποντίφικας, ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο από την Αργεντινή, αναφέρθηκε στην Τράπεζα του Βατικανού από τη στιγμή που το κονκλάβιο έβγαλε άσπρο καπνό για χάρη του.

Ωστόσο η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού απέφυγε να αναφερθεί στην πρόταση του Φραγκίσκου του Α’. Τα ιταλικά μέσα πάντως εκτίμησαν πως αυτό αποτελεί ένα δείγμα της σύγκρουσης που σημειώνεται στις τάξεις του Βατικανού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Τράπεζας.

Πηγές προσκείμενες στο Βατικανό αναφέρουν πως ο Φραγκίσκος μπορεί να αναδιαρθρώσει το IOR και πως έχει την εξουσία ακόμη και να το κλείσει εάν το θέλει.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Τράπεζα, η οποία προς το παρόν λογοδοτεί σε μια επιτροπή Καρδινάλιων και χαίρει μεγάλης εξουσίας, μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχο άλλου τομέα του Βατικανού με σκοπό να υπάρχει πιο ουσιαστικός έλεγχος.

Η Φαμίλια Κριστιάνα, η σημαντικότερη καθολική εβδομαδιαία εφημερίδα, έχει ήδη ζητήσει τα κονδύλια του ΙΟR, το οποίο διαχειρίζεται χρήματα κυρίως για τις επισκοπές και τα θρησκευτικά ινστιτούτα, να τεθούν υπό τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης τράπεζας ηθικής η οποία θα είναι εκτός Βατικανού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι είπε πως δεν γνωρίζει για καμιά άμεση αλλαγή που θα επηρεάσει την Τράπεζα. 

Εμφανίσεις: 52770
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!