Θεσσαλονίκη: Ανακαινίζεται ο Αγιος Μηνάς

Image

Η αναβάθμιση της στοάς του Αγίου Μηνά, με την ταυτόχρονη ανάδειξη του ομώνυμου ιερού ναού, βρίσκεται προ των πυλών.

Το ακίνητο ανήκει στον ΟΣΚ ΑΕ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου, με ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχής και βιώσιμη αξιοποίησή του, με παράλληλη ανάδειξη του ιστορικού Ιερού Ναού.

Το ακίνητο με τη στοά Αγίου Μηνά βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και σημαίνουσα θέση στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Η αξιοποίηση του ακινήτου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και για τον ΟΣΚ, αλλά και για τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εργων.

Οι στρατηγικές επιλογές του ΟΣΚ για την αξιοποίηση των ακινήτων έχουν δύο κατευθύνσεις: είτε αυτά να αποδοθούν για κοινόχρηστη χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, είτε να αποφέρουν έσοδα στον οργανισμό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων.

Το ακίνητο του Αγίου Μηνά -λόγω της θέσης και της επιφάνειάς του- έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον οργανισμό, ο οποίος θα εξετάσει όλες τις εμπορικές δυνατότητες και χρηματοοικονομικές επιλογές για την πλέον αποτελεσματική αξιοποίηση του ακινήτου.

«Η θέση του ακινήτου, σε συνδυασμό με τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου καθιστούν το ακίνητο μοναδικής σημασίας και δυνατοτήτων», τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, για να συμπληρώσει: «Η αξιοποίησή του θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Χαρακτηριστικά του ακινήτου

Το ακίνητο οικόπεδο στο δήμο Θεσσαλονίκης μαζί με τα τρία κτίρια, τα οποία έχουν ανεγερθεί σε αυτό, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ 126 το οποίο περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Αγίου Μηνά – Ιωνος Δραγούμη και έχει προσόψεις σε τρεις από τις τέσσερις οδούς: Βασιλέως Ηρακλείου – Αγίου Μηνά – Ιωνος Δραγούμη.

Το ακίνητο έχει επιφάνεια 3.896,65τ.μ., αποτελείται από πολλά καταστήματα μικρού εμβαδού στο ισόγειο και στον όροφο και μαζί με άλλα δύο ακίνητα ιδιοκτησίας τρίτων περικλείουν στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά κατασκευάσθηκε νωρίτερα, από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. και η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά του 1890.

Εμφανίσεις: 111404
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!