Πάσχα στην Ύδρα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

idra5

Του ανταποκριτή μας, Εμμανουήλ Ε. Πούλου

Ύδρα | Με ιδιαίτερη κατάνυξη και με την αρχοντιά που χαρίζει η μεγαλοπρέπεια της απλότητος, εορτάστηκε το Άγιον Πάσχα στον Ιερό και Πανυπέρτιμο Βράχο της Ελευθερίας, την Ύδρα.

Επίκεντρο, ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, το θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας των Ναυμάχων, όπου προεξήρχε κατά τις Ιερές Ακολουθίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ.

Πλήθος κόσμου, Υδραίων, φιλυδραίων και επισκεπτών, συμμετείχαν με κατάνυξη στις Ακολουθίες των Παθών και τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, στον Καθεδρικό Ναό και στους άλλους 4 Ενοριακούς Ναούς του Νησιού, Αγίου Δημητρίου, Αβίας Βαρβάρας, Υπαπαντής του Κυρίου και Τιμίου Προδρόμου.

Στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, στον Καθεδρικό Ναό, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στο γραφικό λιμανάκι των Καμινίων, η περιφορά του Επιταφίου της Ενορίας του Τιμίου Προδρόμου κατέληξε στη θάλασσα.

Οι νέοι που κρατούσαν τον Επιτάφιο, μπήκαν στο νερό μαζί με τον Επιτάφιο και ο Ιερέας έκανε Δέηση για τους Ναυτικούς μας.

Αυτό αποτελεί παλαιά παράδοση του Νησιού μας, για να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν καλές θάλασσες οι Ναυτικοί που εκείνη την ημέρα λείπουν από το Νησί μας, αλλά παράλληλα γίνεται και δέηση για τους κεκοιμημένους Ναυτικούς, που έχουν χαθεί στη θάλασσα.

Αργότερα, στο κεντρικό Λιμάνι, συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των υπολοίπων Ενοριών και πραγματοποιήθηκε Δέηση, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο άγιος Ύδρας, ευχήθηκε να βγούμε από τον Άδη της ψυχής μας.

Παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης.

Κατά την επιστροφή των Επιταφίων, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, λαμβάνει χώρα η αναπαράσταση της καθόδου του Κυρίου στον Άδη, και ο ιερέας χτυπά την πύλη του Ναού λέγοντας «Άρατε πύλας», ενώ ο κόσμος συμμετέχει με κατάνυξη.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στον Καθεδρικό Ναό, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Εφραίμ, αλλά και στους περισσότερους Ενοριακούς Ναούς, η Θεία Λειτουργία τελείται στο Κουβούκλιο του Επιταφίου, σύμφωνα με παλαιά παράδοση.

Την ώρα του «Ανάστα ο Θεός», άνθη και δαφνόφυλλα σκορπίζονται σε όλο το Ναό, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι πολυέλαιοι κινούνται ρυθμικά.

Το βράδυ, το μήνυμα της Αναστάσεως αναγγέλεται σε όλες τις Ενορίες, με τη Θεία Λειτουργία να τελειώνει 1.30, για να συμμετάσχουν περισσότεροι πιστοί.

Την Κυριακή του Πάσχα, στον Καθεδρικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης, με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων, και στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ο Ιησούς Χριστός, είναι ο ζών εις τους αιώνας», και επεσήμανε ότι «ο Ιησούς τίμησε το ανθρώπινο σώμα».

Στο τέλος, διένειμε κόκκινο αυγό και αντάλλαξε ευχές με τους Κληρικούς και το Λαό. Χρόνια πολλά, από τον Ιερό Βράχο της Ύδρας! Αληθώς, Χριστός Ανέστη!

idra1

idra2

idra3

idra6

idra7

idra8

idra9

Εμφανίσεις: 94588
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!