H εκλογή του Μητροπολίτη Πιτσβούργου

ImageΣτην επόμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, θα γίνει πιθανώς και η επιλογή του τριπροσώπου για την εκλογή της πλήρωσης της κενής θέσης στη Μητρόπολη Πιτσβούργου.

Ο μέχρι τώρα Μητροπολίτης Πιτσβούργου Μάξιμος, παραιτήθηκε για λόγους υγείας, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 2 Σεπτεμβρίου 2011.

Ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του Μητροπολίτη Πιτσβούργου είναι και οι υπάρχοντες τρεις βοηθοί Επίσκοποι, ήτοι ο Τρωάδος Σάββας ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα Εκκλησία και Κοινωνία, ο Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής και υπεύθυνος του Τομέα Φιλανθρωπίας και ο Μωκησσού Δημήτριος πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα επιδιώξει για μία ακόμα φορά να προωθήσει τον πνευματικό του υιό και προστατευόμενό του Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, ενώ αναμένεται να προταθεί και η υποψηφιότητα του Επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου.

Απ’ όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος δεν φαίνεται να επιθυμεί να είναι υποψήφιος διότι θέλει να παραμείνει στη Νέα Υόρκη, αλλά και για να είναι υποψήφιος όταν κενωθεί η Μητρόπολη Σικάγου.

Επίσης, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προτίθεται να προτείνει προς επισκοποίηση τον Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σκορδαλλό με το αιτιολογικό όπως ο Αρχιγραμματεύς της Συνόδου να φέρει την Επισκοπική αξία.

Εν τω μεταξύ, θεωρητικά κατά τη διαδικασία επιλογής του τριπροσώπου οι άγαμοι ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο προς αρχιερατεία και πληρούν τα κανονικά και τυπικά προσόντα θα είναι υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Πιτσβούργου.

Ο κατάλογος των αγάμων προς αρχιερατεία αποτελείται από 30 αγάμους κληρικούς επί συνόλου 700 σχεδόν ιερέων που έχει στο δυναμικό της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εγκρίθηκε τελευταία φορά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Από τους 30 αγάμους υποψηφίους, οι 5 προέρχονται από τον έγγαμο κλήρο, δηλαδή ήταν νυμφευμένοι πριν, απόκτησαν παιδιά και εγγόνια, πλην όμως σήμερα τελούν εν χηρεία λόγω θανάτου της πρεσβυτέρας τους.

Τους απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη κι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων και είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Μπεμπής, Παναγιώτης Τσάμπηρας, Φραγκούλης Κιρλαγκίτης, Κωνσταντίνος Κωσταρής και Παντελεήμων Κωσταράκης.

Ο ένας εξ’ αυτών υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, ενώ δύο είναι ήδη πέραν των 70 ετών. Οι υποψήφιοι προς επισκοποίηση, οι οποίοι πληρούν τους όρους, δηλαδή είναι άνω των 35 ετών, πτυχιούχοι αναγνωρισμένης ανώτατης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και με επαρκή υπηρεσία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είναι οι ακόλουθοι:

Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, Ιγνάτιος Αποστολόπουλος, Τιμόθεος Μπακάκος, Κωνσταντίνος Μπεμπής, Αμβρόσιος Βιτζιάδης, Αναστάσιος Μπλουγουράς, Κυπριανός Μπουμπούτσης, Παναγιώτης Τσάμπηρας, Ιωάννης Κωνσταντίνου, Παντελεήμων Κωσταράκης, Ιωακείμ Κοτσώνης, Νεκτάριος Κοτρώτσος, Δαμασκηνός Γκανάς, Αλέξανδρος Κίλε, Λουκάς Κοτζαμπασάκης, Κωνσταντίνος Κωσταρής, Απόστολος Κουφαλλάκης, Γεράσιμος Μακρής, Σταυροφόρος Μαμάης, Κωνσταντίνος Μερσινιάς, Κωνσταντίνος Μωράλης, Μακάριος Νιάκαρος, Γεώργιος Νίκας, Ευγένιος Παπαγιαννάκος (Πάππας), Σεραφείμ Πούλος, Νεκτάριος Σέρφες, Σεβαστιανός Σκορδαλλός, Κλεόπας Στρογγύλης και Ιωάννης Τράβης.

Η διαδικασία της εκλογής γίνεται ως εξής: Τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου καταρτίζουν δια ψηφοφορίας το τριπρόσωπο των υποψηφίων που λαμβάνονται εκ του καταλόγου προς αρχιερατεία.

Το τριπρόσωπο, δηλαδή τα τρία ονόματα που θα επιλεχθούν στέλνονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη σειρά του αριθμού ψήφων που έλαβε έκαστος.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιλέγει τον έναν εκ του τριπροσώπου.

Κατά κανόνα, κι αυτό ισχύει από την εποχή του αειμνήστου Ιακώβου, επιλέγει εκείνον που είναι πρώτος στο τριπρόσωπο και που έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων της Επαρχιακής Συνόδου.

Επισημαίνεται πως αν τελικά η κατάρτιση-επιλογή του τριπροσώπου γίνει από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της από τις 11 μέχρι 13 Οκτωβρίου, η τελική εκλογή από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη μηνιαία Σύνοδο του Νοεμβρίου, αφού η συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου του Οκτωβρίου θα γίνει μία εβδομάδα πριν από τη σύγκληση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής.

Σημειώνεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σήμερα δώδεκα συνολικά αρχιερείς συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Εξ’ αυτών οι εννέα είναι Επαρχιούχοι Μητροπολίτες και οι τρεις βοηθοί Επίσκοποι.

Οι Επαρχιούχοι είναι: Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, Σικάγου Ιάκωβος, Πιτσβούργου Μάξιμος ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα, Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος.

Εξ’ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 83 ετών, ο Σικάγου Ιάκωβος είναι άνω των 80 ετών, ο Ντένβερ Ησαΐας άγει ή υπερβαίνει το 70ό έτος της ηλικίας του, ο Ατλάντας Αλέξιος 68, ο Βοστώνης Μεθόδιος 65, ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος 66, ο Ντιτρόιτ Νικόλαος 58 και ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος 50 σύμφωνα με τα στοιχεία από το επίσημο Ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου του έτους 2010.

Εμφανίσεις: 50449
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!