Πανευρωπαϊκό Συνέδριο: "Σταυροδρόμια της Ευρώπης"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 19 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ του Συνοδικού Γραφείου - 14.28
-
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες, Σάββατο 18 Μαΐου 2013, οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου, με θέμα "Crossroads of Europe - Σταυροδρόμια της Ευρώπης" που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης στην Τουλούζη της Γαλλίας.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο και σκοπό του έχει την ανάδειξη πολιτιστικών δρόμων που ενώνουν τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα προβάλλει διά του εν λόγω Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου δυστυχώς μόνο την «Πολιτιστική Διαδρομή της Ελιάς».
Το Συνέδριο αυτό συνδιοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μέ έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, και την Περιφέρεια των Μέσων Πυρηναίων (Γαλλία).
Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 22 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 14 ήταν εκπρόσωποι Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού από τις ως άνω χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διά του Αντιπεριφερειάρχου κ. Αποστόλου Παπαφωτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, είναι μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού ήδη από το έτος 2005.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, απεφάσισε να εκπροσωπηθεί και στο Συνέδριο αυτό από τους Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και κ. Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου με την επίσημη υποδοχή των Συνέδρων από τις Τοπικές Αρχές της πόλης της Τουλούζης και την παράθεση επίσημου δείπνου προς τιμήν τους στο Δημαρχείο της πόλης.
Από τις εργασίες του τριήμερου αυτού Συνεδρίου προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες για την πορεία του Τουρισμού στην Ευρώπη γενικότερα, ενώ ειδικά για την πορεία, τη σημασία για τις τοπικές κοινότητες και τους κρατικούς φορείς των Πολιτιστικών Διαδρομών, που αποτελούσαν και το ειδικό θέμα του εν λόγω Συνεδρίου, άξια ειδικής αναφοράς είναι τα εξής:
α) Το 50% του Τουρισμού σήμερα στην Ε.Ε. σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τον Πολιτισμό.
β) Το 2012 διακινήθηκαν στην Ε.Ε. 400.000.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι μισοί συνδύασαν τις διακοπές τους με την Ιστορία, τη Θρησκεία και τον Πολιτισμό των χωρών που επισκέφθηκαν.
γ) Από έρευνα που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, προέκυψε η αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως επίσης και όλων των εμπλεκομένων φορέων για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ε.Ε.
δ) Έγινε ιδιαίτερος λόγος στις δυσκολίες που έχει επιφέρει και στον χώρο του Τουρισμού η παγκόσμια οικονομική κρίση, απτά αποτελέσματα και συνέπειες της οποίας είναι η από μέρους των τουριστών επιλογή όλο και μικρότερης διάρκειας προγραμμάτων διακοπών, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν το αποτέλεσμα μακράς και διεξοδικής αναζήτησης όσο το δυνατόν οικονομικότερων προσφορών κυρίως πλέον από το Διαδίκτυο.
ε) Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των πάσης φύσεως συγκοινωνιακών δικτύων (βλ. αεροπορικό δίκτυο, σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ κ.λπ.) που θα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς εντός και εκτός πόλεων, καθώς και στην καλύτερη από μέρους των τοπικών αρχών προβολή των τουριστικών προορισμών και την παροχή καλύτερων τουριστικών υπηρεσιών. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο τονίστηκε η αναγκαιότητα να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις σε όλη την Ευρώπη.
στ) Από τις συζητήσεις καθ᾽ όλη τη διάρκεια του τριήμερου αυτού Συνεδρίου τονίστηκαν οι σημαντικές παρενέργειες της Συνθήκης Σένγκεν ως προς την ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ευρώπη, ένα θέμα που απασχολεί σήμερα όλα τα Όργανα αποφάσεων της Ε.Ε., καθώς και τους αρμόδιους για το θέμα αυτό κρατικούς φορείς (Υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού κ.λπ.).
Ο Πανοσιολογιώτατος Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος μετέφερε στους Συνέδρους τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στον Γραμματέα και τον κ. Βασίλειο Τζέρπο να έχουν μακρά κατ᾽ ιδίαν συνάντηση και συνεργασία με την κ. Penelope Denu, Διεθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τις Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης, όπου τονίστηκε η σημασία και η αναγκαιότητα για την Ελλάδα του ορισμού των «Βημάτων του Αποστόλου Παύλου» ως Πολιτιστικής Διαδρομής για την Ευρώπη.
Αποφασίστηκε η άμεση περαιτέρω συνεργασία του ως άνω Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Ελλάδος.
Για το λόγο αυτό η κ. Denu προσκάλεσε άμεσα στο Λουξεμβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ευρώπη, το Συνοδικό Γραφείο για μία απευθείας συνεργασία ως προς το ως άνω θέμα, στο οποίο μάλιστα θα χρειαστεί να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της Ευρώπης που συνδέονται με τις ιεραποστολικές περιοδείες του Αποστόλου Παύλου, όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Μάλτα και η Ιταλία.
Επίσης, οι ως άνω Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν μακρά συνεργασία και με την κ. Alla Peressolova, Αντιπρόεδρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, όπου μεταξύ των άλλων ενημερώθηκαν για την επικείμενη Παγκόσμια Συνάντηση των Μελών του εν λόγω Οργανισμού τον προσεχή Αύγουστο στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε της Αφρικής, στην οποία είναι και πάλι προσκεκλημένη να συμμετάσχει διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεών Της και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Το τριήμερο Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με περιήγηση, ξενάγηση και γνωριμία των πόλεων της Τουλούζης και του Albi από τις Αρχές των Μέσων Πυρηναίων.
- Εμφανίσεις: 41465