Ο Υπουργός Εξωτερικών Λαμπρινίδης στον Αμερικής Δημήτριο

Image«Η Ελλάδα είναι μια χώρα τεράστιων δυνατοτήτων, είναι μια χώρα, που παρά τα οικονομικά προβλήματα τα δικά της και της Ευρώπης, όχι απλώς δεν έχει κλειστεί στο καβούκι της, αλλά έχει γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θωρακίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα αποκτούμε μια ακόμα πιο δυναμική παρουσία στα μεγάλα διεθνή γεγονότα».

Σε δηλώσεις του μετά την αποψινή συνάντηση που είχε στα γραφεία της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας στην Αμερική κ. Δημήτριο, ο κ. Λαμπρινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικές αυτές οι ημέρες για τις εφαρμογές της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Είμαστε παρόντες σε όλα τα πεδία, και στην Ελλάδα και στον ΟΗΕ, και έτσι πρέπει να είναι».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τώρα και τον πρωθυπουργό σε ορισμένες από τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί -παράλληλα με το δικό του πρόγραμμα επαφών με ομολόγους του και συμμετοχών σε ειδικές συνόδους και συνεδριάσεις-, στο πλαίσιο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σεβασμιότατε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου που σας βλέπω από κοντά με τη νέα μου ιδιότητα. Είχα την ευκαιρία να σας εκφράσω το θαυμασμό μου για το θρησκευτικό, το εκπαιδευτικό και εν τέλει το εθνικό έργο, το τεράστιο έργο που προσφέρετε στον Ελληνισμό της Αμερικής, εδώ στη Μητρόπολη του Ελληνισμού, αλλά και στη χώρα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα τεράστιων δυνατοτήτων, μια χώρα που, παρά τα οικονομικά προβλήματα, τα δικά της και της Ευρώπης, όχι απλώς δεν έχει κλειστεί στο καβούκι της, αλλά έχει γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής. Θωρακίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα αποκτούμε ακόμα μια πιο δυναμική παρουσία στα μεγάλα διεθνή γεγονότα που καθορίζουν σήμερα τον πλανήτη και τα οποία είναι πάρα πάρα πολλά.

Θέλω να σας βεβαιώσω, και εδώ δημοσίως, ότι η παρουσία της πατρίδας σε όλη τη γη, και φυσικά κι εδώ στην Αμερική, είναι έντονη. Η χώρα μας θα συνεχίσει να κάνει τον Ελληνισμό περήφανο και θα συνεχίσει να θωρακίζει την ίδια τη χώρα απέναντι σε όσους καλόβουλους ή κακόβουλους επιθυμούν άλλα σενάρια.

Θέλω επίσης σαν Έλληνας της Αμερικής κι εγώ για πολλά χρόνια, να εκφράσω τη συγκίνησή μου που είμαι κοντά σας σήμερα και κοντά στον Ελληνισμό και να δηλώσω ότι καταλαβαίνω και γνωρίζω από πρώτο χέρι το μεγάλο έργο που μπορεί να προσφέρει και που προσφέρει ο Ελληνισμός και ως ΥΠΕΞ θα κάνω τα πάντα για να στηρίξω τη δική σας προσπάθεια σε αυτόν το μεγάλο, ελπιδοφόρο αγώνα. Ευχαριστώ και πάλι για τη θερμότατη υποδοχή σας».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε: "Εμείς ευχαριστούμε κ. Υπουργέ για την καλοσύνη σας, για την τιμή που μας κάνετε να επισκεφτείτε σήμερα την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εδώ στο κέντρο της.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία γιατί, όπως τονίσατε, η Ελλάδα είναι από την αρχή της υπάρξεώς της εξωστρεφής χώρα.

Είχε αυτόν τον απίθανο συνδυασμό φοβερού βάθους σε παιδεία, θρησκεία, πολιτισμό, με ταυτόχρονη συνεχή παρουσία προς τα έξω.

Ποτέ δεν κλείστηκε στον εαυτό της.

Και ίσως κατά τους ιστορικούς αναλυτές, αυτός είναι και ο λόγος που επιβίωσε και επιβιώνει εδώ και έξι-επτά χιλιάδες χρόνια.

Για εμάς, για να χρησιμοποιήσω και θεολογική γλώσσα, είναι και ο λόγος που ο Θεός ευλογεί και κρατά την Ελλάδα ζωντανή πάντοτε.

Γιατί είναι μια χώρα σε κατάσταση αποστολής, μια χώρα σε κατάσταση εξωστρεφούς δράσεως και όχι εσωστρεφούς μοιρολογιού.

Η παρουσία σας μας δίνει πολύ χαρά, γιατί από την ώρα που αναλάβατε, κ Υπουργέ, ξεκινήσατε αμέσως μια συνεχή και αδιάκοπη σειρά επισκέψεων, Αρχίσατε από την Κύπρο, πήγατε στο βορά, κατεβήκατε στα Βαλκάνια, στο διάστημα αυτό, ο μήνας Αύγουστος μου λένε ότι ήταν ένας μήνας συνεχούς τροχάδην.

Έτσι, επομένως, έχετε αρχίσει μια πολύ σημαντική δράση και όπως είναι γνωστό, μόνο με συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους διαφόρους παράγοντες, πολιτικούς, οικονομικούς, κυβερνητικούς κλπ είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα.

Είστε ένας άνθρωπος που καταφέρνετε συνδυασμό ρεαλισμού και αισιοδοξίας κ Υπουργέ.

Αυτό σήμερα το είδα για ακόμη μια φορά.

Δεν αγνοείται την πραγματικότητα αλλά δεν ακολουθείτε μεθόδους στρουθοκαμηλισμού.

Ταυτοχρόνως, είστε άνθρωπος γεμάτος προοπτική, γεμάτος ελπίδα ότι για ακόμη μια φορά η πατρίδα μας θα υπερβεί τις δυσκολίες και θα μπορέσει να συνεχίσει αδιάκοπα το ρόλο τον οποίο έχει.

Να δίνει συνεχώς μια ελπίδα για το σύνολο του κόσμου.

Ευχαριστούμε και έχετε την υπόσχεση της Ομογενείας ότι είμεθα ημέρα και νύχτα αδιάκοπα και μετά επιστήμης παρά το πλευρό της Μητροπολιτικής Ελλάδας, ώστε πολύ γρήγορα να δούμε και πάλι τις ημέρες που αξίζουν για την Ελλάδα και τον κόσμο της".

Εμφανίσεις: 40990
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!