Από την Αστόρια ο νέος κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου

ImageΜε ανανεωμένες ελπίδες, προοπτικές και στοχεύσεις, ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος στα δύο ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ομογένειας, το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Κολέγιο ξεκινά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά έχοντας στην ηγεσία της κοσμητείας του έναν νέο άνθρωπο και ανερχόμενο επιστήμονα τον Δημήτρη Καττό, ο οποίος είναι βλάστημα της Ομογένειας της Αστόριας και απόφοιτος των Ελληνικών Σχολείων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, για τα οποία μίλησε με ιδιαίτερη εκτίμηση και ενθουσιασμό.

Η επιλογή του κ. Καττού στη θέση του κοσμήτορα έγινε ομόφωνα από την εφορία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, ενώ διδάσκει στο Ελληνικό Κολέγιο από το 2002.

Ο κ. Καττός διαδέχεται την Λιλή Μακράκη, η οποία συνταξιοδοτήθηκε.

Η επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους έγινε το εσπέρας της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου, με Πανηγυρικό Εσπερινό στον οποίον χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και έγινε η εισδοχή των νέων φοιτητών και φοιτητριών σε αμφότερα τα σχολεία, το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή.

Διευκρινίζεται ότι το Ελληνικό Κολέγιο είναι ένα πλήρες και πλήρως αναγνωρισμένο Κολέγιο τετραετούς φοιτήσεως σύμφωνα με τα αμερικανικά ακαδημαϊκά ισχύοντα, το οποίο παρέχει τη βασική εκπαίδευση και χορηγεί δίπλωμα Μπάτσελορ, είναι το γνωστό undergraduate.

Η Θεολογική Σχολή είναι τριετούς φοιτήσεως, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τις Θεολογικές Σχολής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος και χορηγεί τα πτυχία Μάστερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κολεγίου και της Σχολής, πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Τριανταφύλλου, φέτος στην πρώτη τάξη του Κολεγίου ενεγράφησαν 38 φοιτητές και φοιτήτριες και στη Θεολογική Σχολή 38 με 40, ενώ υπάρχουν 36 έγγαμοι φοιτητές και περί τα 45 μικρά παιδιά.

Στη διάρκεια του Εσπερινού έγινε η τελετή της ρασοφορίας στην τελειόφοιτη τάξη της Θεολογικής Σχολής και της απονομής του σταυρού στους Κολεγιακούς φοιτητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μήνυμα και τον συμβολισμό του Σταυρού, ευχήθηκε «καλή και καρποφόρο ακαδημαϊκή χρονιά», ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του ράσου, καθώς ενέδυε με αυτό τους τελειόφοιτους της Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του εκτενώς στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και στην επανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο νέος κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου, Δημήτρης Καττός, είπε, πως «πρωτίστως το Ελληνικό Κολέγιο είναι η ανώτερη ακαδημαϊκή διακονία της Εκκλησίας, οπότε η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν εδώ να μεταμορφώσουν τον επαγγελματικό τους κλάδο για τον οποίον σπουδάζουν σε μία ιερή αποστολή. Ερχονται να σπουδάσουν στους τομείς των επιχειρήσεων, δημοτική εκπαίδευση, ανθρωπιστικές σπουδές.

Επίσης, έχουμε φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν τις διακονίες της Εκκλησίας και επίσης παραδοσιακές κλασσικές σπουδές ελευθέρων τεχνών».

Προσβλέπει στην αύξηση του αριθμού των φοιτητών και φοιτητριών «στους περίπου 120», όπως είπε, ενώ εξήγησε πως «φέτος έχομε 100 αλλά τα περασμένα χρόνια είχαμε γύρω στους 80, οπότε φέτος βλέπουμε μία θεαματική άνοδο».

Τόνισε πως «σήμερα το Κολέγιο είναι οικονομικά εύρωστο και συμβάλλει στην γενικότερη λειτουργία του ιδρύματος».

Στην ερώτηση γιατί μία ομογενειακή οικογένεια να στείλει το παιδί της να σπουδάσει στο Ελληνικό Κολέγιο, είπε πως «το Ελληνικό Κολέγιο προσφέρει μία εκπαίδευση η οποία έχει συνοχή κατά τρόπο που δυστυχώς πολλά σχολεία δεν διαθέτουν» και εξήγησε πως «εδώ συνδυάζονται η παιδεία, η πίστη και η διακονία κατά τρόπο ο οποίος καταλήγει σε μία μεταμορφωμένη εκπαιδευτική εμπειρία».

Το Κολέγιο έχει οκτώ καθηγητές ολικής απασχόλησης και έναν μερικής.

Ο νέος κοσμήτορας επιθυμεί και θα επιδιώξει να καταστήσει περισσότερο γνωστό και ορατό το Ελληνικό Κολέγιο τόσο στην Ομογένεια, όσο και στον κόσμο γενικότερα. Νομίζει ότι «δεν έχομε κάνει καλή εργασία στο να καταστήσουμε γνωστό το Ελληνικό Κολέγιο, ένα σχολείο για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι» και συμπλήρωσε πως «για τους φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα προγράμματα που προσφέρομε και για τη ζωή της Εκκλησίας είναι το καλύτερο μέρος εδώ».

Αναφορικά με το αν θα μπορούσε να γίνει το πλέον επιφανές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική, ο Δρ. Καττός εξέφρασε διστακτικότητα, λέγοντας πως «απλώς δεν έχουμε τα μέσα όσον αφορά το προσωπικό, την τεχνολογία, τις συλλογές της βιβλιοθήκης κ.λ.π. στοιχεία που απαιτούνται για ένα τέτοιο παγκόσμιας εμβέλειας κέντρο».

Πρόσθεσε, πως «αυτό που μπορούμε να γίνουμε είναι ένα επιφανές κέντρο διάδοσης της Ελληνικής κουλτούρας» και εξήγησε πως «αν και είμαστε ένα μικρό Κολέγιο έχομε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας παντού στη χώρα. Εχουμε το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδος με μαθήματα για αρχαρίους μέχρι προχωρημένους και πέρα από αυτό για ελληνικά συνομιλίας (conversational Greek).

Επίσης, έχουμε διδασκαλία της διαχρονικής ελληνικής γλώσσας της Καινής Διαθήκης και της Λειτουργικής, κι ακόμα προσφέρουμε λίγα μαθήματα Θεολογίας στη Νεοελληνική.

Το καλοκαίρι λειτουργεί το Καλλινίκειο Ινστιτούτο, το οποίο είναι ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής τεσσάρων εβδομάδων το οποίο δίνει και έξι ακαδημαϊκές μονάδες (credits). Οι φοιτητές εργάζονται με τους καθηγητές 6 και 7 ώρες την ημέρα».

Στην ερώτηση πώς γίνεται όμως και οι περισσότεροι αποφοιτούντες από τη Σχολή δεν γνωρίζουν την Ελληνική, είπε: «δεν μπορώ να μιλήσω για τη Θεολογική Σχολή, αλλά τον Μάιο είχαμε μία συνάντηση με την Επαρχιακή Σύνοδο τα μέλη της οποίας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την προετοιμασία των ιεροσπουδαστών, την ελληνική γλώσσα και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος της Ελληνικής γλώσσας.

Ο πρόεδρος μας, ο π. Τριανταφύλλου, θα οργανώσει επιτροπή να μελετήσει σε βάθος το θέμα»

Εμφανίσεις: 36285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!