Συνεχίζεται η κρίση στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

ImageΜυστήριο φαίνεται να καλύπτει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις που αφορούν τον ιερατικό προϊστάμενο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, πρωτοπρεσβύτερο Φραγκίσκο Μαραγκό, ο οποίος απουσιάζει από τη θέση του επί δυόμισι μήνες.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Στέφανος Τσερπέλης φέρεται να ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη, πως «για πολλούς λόγους ο π. Φραγκίσκος (Μαραγκός) δεν θα είναι εδώ μέχρι τις 16 Οκτωβρίου και θα τον αναπληρώνει ο π. Μάρκος Αρέι», ενώ προέτρεψε το συμβούλιο για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις να απευθυνθούν στην Αρχιεπισκοπή.

Μερικά μέλη του κοινοτικού συμβουλίου φίλα προσκείμενα προς τον π. Μαραγκό ζήτησαν να διεξαχθεί συζήτηση και να γίνει σχετική ψηφοφορία στήριξης του π. Μαραγκού, ενώ άλλα μέλη διαφώνησαν. Ο κ. Τσερπέλης, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες εκ της Αρχιεπισκοπής δεν δέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση, ούτε να γίνει ψηφοφορία διότι καθώς εξήγησε «αυτό είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής κι όχι του συμβουλίου».

Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν, αν και το γνώριζαν, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αλλά ούτε ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής. Επίσης, απουσίαζε και ο π. Μαραγκός.

Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας είναι η μόνη κοινότητα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, της οποίας το κοινοτικό συμβούλιο δεν εκλέγεται απευθείας από τα μέλη της κοινότητας, όπως γίνεται σ’ όλες τις άλλες κοινότητες της Αρχιεπισκοπής, αλλά διορίζεται εξ’ ολοκλήρου από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η τακτική αυτή ξεκίνησε επί ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και συνεχίζεται και σήμερα επί Δημητρίου.

Ο «Ε.Κ.» άφησε τηλεφωνικά μηνύματα με την γραμματέα κ. Κυριακή, η οποία ανέλαβε να τα διαβιβάσει στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Στέφανο Τσερπέλη και στον π. Φραγκίσκο Μαραγκό, ενώ αρνήθηκε να μας δώσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς των οικιών τους. Ο διοικητικός βοηθός του π. Μαραγκού, ο Σωτήρης Χατζαρίδης ήταν σε συνεδρίαση όπως μας ελέχθη από την γραμματέα. Μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση δεν είχαν επικοινωνήσει μαζί μας. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν απάντησε σε γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.».

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο π. Μαραγκός απουσιάζει από τη θέση του της προϊσταμενίας του Καθεδρικού Ναού από την 1η Ιουλίου, ενώ έλλειπε και από τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου του Ιουνίου. Δεν λειτούργησε τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και μέχρι σήμερα. Είχε ζητήσει και έλαβε αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών επικαλεσθείς προληπτικά λόγους υγείας μέχρι τις 14 Αυγούστου και στη συνέχεια αναχώρησε για διακοπές τριών εβδομάδων.

Κι ενώ όφειλε να επιστρέψει στα καθήκοντά του την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν επέστρεψε, αλλά ούτε και την περασμένη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε στον Καθεδρικό όπου λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για την 10η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Από την Αρχιεπισκοπή έγινε γνωστό ότι λίγες ημέρες πριν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ο π. Μαραγκός έθεσε τους ακόλουθους όρους στον Καθεδρικό Ναό, προκειμένου να επιστρέψει στα καθήκοντά του: 1) Να εκδιωχθούν κάποια συγκεκριμένα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου 2) Να σταματήσει αμέσως ο οικονομικός έλεγχος που έχει αρχίσει το νεοδιορισθέν συμβούλιο και ο οποίος (έλεγχος) πηγαίνει έξι χρόνια πίσω και συμπεριλαμβάνει και τον ιερέα, και 3) Να βγει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δημόσια και να δηλώσει ότι ο π. Μαραγκός είναι ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού.

Υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πολλά μέλη του Καθεδρικού τα οποία πιστεύουν ότι ο π. Μαραγκός είναι εκ των επιφανών κληρικών της Αρχιεπισκοπής, δεινός κήρυκας και ομιλητής, ικανός στις δημόσιες σχέσεις και πως η Αρχιεπισκοπή όφειλε να τον στηρίξει και να μην υποκύψει στις πιέσεις κάποιων πλουσίων που επιθυμούν τον εκδιωγμό του από τον Καθεδρικό.

Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα της απουσίας του ο π. Μαραγκός δεν επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του συμβουλίου, ενώ τις Κυριακές λειτουργούσαν διάφοροι κληρικοί στον Καθεδρικό. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 3 Ιουλίου λειτούργησε ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Φλάσιγκ και στον οποίον, κατά πληροφορίες, ο π. Μαραγκός είχε υποδείξει να τελέσει την Λειτουργία εξ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.

Ο π. Παπαντώνης τέλεσε τη Λειτουργία εξ’ ημίσεως και στις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, με αποτέλεσμα να ενθουσιαστεί πολύ το εκκλησίασμα με την χρήση της Ελληνικής και να ζητούν πολλοί να γίνει ο μόνιμος ιερέας τους. Στη συνέχεια επί τρεις Κυριακές λειτούργησε ο Επίσκοπος Τρωάδος Σάββας και κατόπιν μέχρι σήμερα ιερουργεί ο π. Μάρκος Αρέι. Τονίζεται ότι οι ιερείς οι οποίοι αναπληρώνουν τον π. Μαραγκό αμείβονται επίσης.

Το ποσό της αμοιβής τους μαζί με τα μυστήρια και τις καθημερινές Λειτουργίες φτάνει και τις τέσσερις χιλιάδες δολάρια το μήνα, ενώ παράλληλα ο π. Μαραγκός λαμβάνει κανονικά το μισθό στο ακέραιο.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε γράψει λεπτομερώς στις 5 Μαρτίου 2011 για τα υπάρχοντα προβλήματα στον Καθεδρικό Ναό και τις συγκρούσεις που υπήρχαν ανάμεσα στον π. Μαραγκό και σε μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.

Πολλά μέλη του συμβουλίου τα απομάκρυνε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατ’ απαίτηση του π. Μαραγκού, με το πρόσχημα της μη ανανέωσης τη θητείας τους στο συμβούλιο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που απομακρύνθηκαν ήταν και πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κουτσομίτης, ο οποίος μάλιστα φιλοτεχνεί τα σχέδια για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Ο Αρχιεπίσκοπος στη θέση του κ. Κουτσομίτη στην προεδρία διόρισε τον Στέφανο Τσερπέλη.

Ο π. Φραγκίσκος Μαραγκός διορίστηκε στον Καθεδρικό Ναό το 2007 σε διαδοχή του π. Χαράλαμπου Στεφανόπουλου.

Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, το οποίο στεγάζεται στη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη. Το 2006 διορίστηκε Διευθυντής των Επικοινωνιών της Αρχιεπισκοπής με την υπόδειξη του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Εμμανουήλ Τζαχάρη, πλην όμως υπήρξαν συγκρούσεις με άλλα υπαλληλικά στελέχη του Τμήματος, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους ότι δεν τον άφηναν να κάνει την εργασία του.

Αναγκάσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος να τον βγάλει από το Τμήμα των Επικοινωνιών και να τον διορίσει στον Καθεδρικό Ναό και πάλι με την υπόδειξη του Εμμανουήλ Τζαχάρη και μάλιστα με τον υψηλότερο μισθό που λαμβάνει οποιοσδήποτε ιερεύς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πράγμα το οποίο έγινε γνωστό και δημιούργησε πρόβλημα ανάμεσα στους ιερείς ανά την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής σ’ ολόκληρη την Αμερική, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» εκ των έσω της Αρχιεπισκοπής.

Ο Εμμανουήλ Τζαχάρης, κάτω από τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του π. Μαραγκού να αποπεμφθούν μέλη του συμβουλίου, φέρεται να του υπέδειξε να πάει σε άλλη κοινότητα. Τηλεφωνικά μηνύματα, αλλά και γραπτό ηλεκτρονικό σημείωμα e-mail - στον κ. Τζαχάρη δεν είχε απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι γνώστης της όλης κατάστασης εδώ και πολλούς μήνες.

Καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης θέσης για να μετατεθεί ο π. Μαραγκός. Εγινε προσπάθεια να μεταβεί στην κοινότητα του Αγίου Μάρκου στην πόλη Boca Raton της Φλόριδας, αλλά δεν ευδοκίμησε μάλλον λόγω αντίθεσης του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου.

Πριν το καλοκαίρι του προτάθηκε να αναλάβει την προϊσταμενία της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ πλην όμως δεν θέλησε να πάει.

Πληροφορίες από την Αρχιεπισκοπή αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να θελήσει ο π. Μαραγκός να πάρει άδεια έντεκα μηνών μετ’ αποδοχών, γνωστή ως Σαββατιαία άδεια (Sabbatical), οπότε σε μία τέτοια περίπτωση το μισό διάστημα το μισθό του θα τον καταβάλλει ο Καθεδρικός Ναός και το υπόλοιπο διάστημα η Αρχιεπισκοπή.

Εμφανίσεις: 43909
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!