Με επιτυχία η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στον Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού

ImageΤην Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου η ΙΗ’ Αρχιερατική Περιφέρεια Φιλοθέης / Ψυχικού & Παπάγου πραγματοποίησε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού Κληρικολαϊκή Συνέλευση ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για την καταγραφή απόψεων & προτάσεων σε ότι αφορά στην Ποιμαντική στο σύνολό της στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν Ιερείς, συνεργάτες και εθελοντές από τις ενορίες και τα νοσοκομειακά ιδρύματα που απαρτίζουν την περιφέρειά μας. Εντύπωση προκάλεσε η προσέλευση και η συμμετοχή στο διάλογο πολλών νέων που εκπροσώπησαν τις Νεανικές Συνάξεις των Ενοριών τους.

Κύριοι ομιλητές στη Συνέλευση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Νεκτάριος Τσολίδης, ο Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης και ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι.Α.Α Πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, ενώ το παρόν έδωσαν ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ Αρχιμ. Αντώνιος Αβραμιώτης, ο Γενικός Διευθυντής Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Ι.Α.Α Πρωτ. Βασίλειος Χαβάτζας και ο Προσωπάρχης της Ι.Α.Α Πρωτ. Αναστάσιος Βλαβιανός.

Η Συνέλευση ξεκίνησε ψάλλοντας το απολυτίκιο της Γενέσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια ο Αρχιερ. Επίτροπος Αρχιμ. Νεκτάριος Τσολίδης μετά τον χαιρετισμό, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το κοινωνικό έργο του Μακαριωτάτου το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες.Image

Έπειτα στην ομιλία του ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος αναφέρθηκε στην τραγικότητα της κρίσεως που ταλαιπωρεί την εποχή μας και στην ανασφάλεια των νέων. Αναφορά επίσης έγινε στην αυξανόμενη μάστιγα της κατάθλιψης που χτυπάει ολοένα και περισσότερο τους συνανθρώπους μας. Ακολούθως, ανέπτυξε τη φιλανθρωπική ιστορία της Εκκλησίας αρχής γενομένης από τους 7 διακόνους και Αποστόλους έως και τη σύγχρονη Εκκλησία της Ελλάδος. Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό στην παρουσία των νέων.

Ο π. Τιμόθεος Άνθης μιλώντας με στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αναφέρθηκε στις δωρεές που έχει κάνει η Εκκλησία προς το κοινωνικό σύνολο, στην εσωτερική και εξωτερική ιεραποστολή, στους εθελοντές, στα Ιδρύματα της Ι.Α.Α και στην προσφορά του Μοναχισμού.

Ανείπωτη χαρά προκάλεσε και η είδηση σχετικά με την προσεχή έκδοση του βιβλίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας επί του συνόλου της προσφοράς της Εκκλησίας στην Κοινωνία.

ImageΣτις δυσκολίες του νεανικού έργου και στην προκλητικότητα των νέων απέναντι στην Εκκλησία έκανε λόγο ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης τονίζοντας πρακτικά προβλήματα στη διδασκαλία της κατηχήσεως. Η συνεργασία μεταξύ των ιερέων και η εξειδικευμένη εκπαίδευση των συνεργατών στο νεανικό έργο είναι θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας.

Ο π. Αντώνιος αναφέρθηκε επίσης στο πρωτοπόρο πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» και εξήρε την προσπάθεια των πέντε πρώτων ενοριών που υλοποίησαν το πρόγραμμα.

Τέλος μας διηγήθηκε και ένα περιστατικό από το σχολείο όπου ένας μαθητής του απηύθυνε την εξής ερώτηση: Πάτερ, καλά κάνει η Εκκλησία και μεριμνά για τους αρρώστους, τους ταλαιπωρημένους, τα ορφανά και τους ψυχικά ασθενείς… για εμάς όμως τους υγιείς τι κάνει; Αφήνοντας έτσι πολλά ερωτηματικά σε όλους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ο πανοσιολ. Αρχιμ. Αντώνιος Αβραμιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανύστακτη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου για τα Ιδρύματα.

Τόνισε πως το κυριότερο θέμα είναι η μετάδοση του Χριστού στον κόσμο και ότι είναι καλή η προσπάθεια για ανακούφιση δια των υλικών αγαθών, αλλά καλύτερη είναι η προσπάθειά μας να οδηγήσουμε το λαό στην πίστη του Χριστού. Οι ιερείς και οι χριστιανοί πρέπει να καταστούμε άνθρωποι εσωτερικής προσευχής, αυτοθυσίας και προσφοράς προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως ηλικίας και προελεύσεως.

Κλείνοντας τις ομιλίες, ο π. Βασίλειος Χαβάτζας ζήτησε τη συλλογική και από κοινού συνεργασία για να καλυφθούν με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει σήμερα στη διάθεσή της η Αρχιεπισκοπή, οι ιδιαίτερα αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων.

Τέλος, ιερείς και λαϊκοί απηύθυναν ερωτήσεις και προτάσεις στους ομιλητές.

Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι εννέα στις δέκα  ερωτήσεις - προτάσεις αφορούσαν στη νεολαία.

Εμφανίσεις: 39353
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!