Πρεβέζης: «Λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος»
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την atpreveza.gr - 14.08
-
Πεντακόσια εξήντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα της 29ης Μαϊου 1453.
Τότε που ακούστηκε η κραυγή "Εάλω η Πόλις" καί η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη.
560 χρόνια και η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης μαζί με την εταιρία βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας χθες το απόγευμα τίμησαν με μια σεμνή και μεστή εκδήλωση την επέτειο μνήμης με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο να υπογραμμίζει τη σημασία της επετείου για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.
«Λαός που δεν έχει μνήμη και δεν φροντίζει να διατηρεί αυτή τη μνήμη είναι καταδικασμένος σε πλήρη απώλεια. Είναι ευκαιρία λοιπόν η κάθε επέτειος μνήμης, για άντληση γνώσης από τα γεγονότα και εμπειρίας για όλους εμάς τους νεότερους» είπε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης στο χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας πως μέσα από όλα αυτά θα πρέπει να διδαχθούμε ότι θα πρέπει να κρατάμε άσβεστη και ισχυρή την πίστη μας στο Θεό ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.
«Πρέπει να την κρατήσουμε και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Και αυτό θα είναι πηγή ενότητας, ενότητας του έθνους και όχι διασπάσεως. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε την πίστη ως ιδιαίτερο στοιχείο του dna του λαού μας, του γένους μας, ως στοιχείο της ιδιοπροσωπίας μας και της ιδιαιτερότητάς μας. Αν δεν θέλουμε να μπούμε στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης που θα γίνουμε όλοι κιμάς χωρίς καμία διάκριση. Να είμαστε διεθνιστές αλλά να κρατούμε και τις παραδόσεις και τα στοιχεία του λαού μας τα οποία τα κράτησαν οι προπάτορές μας ακόμη και κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Αυτό νομίζω είναι εκείνο που θα μας διδάξει και θα μας οδηγήσει στο να μπορέσουμε να βγούμε και από τα σημερινά αδιέξοδα και αυτά οφείλουμε να διδάξουμε και στα παιδιά μας. Οφείλουμε να τα φυλάξουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη, αλλιώς μας περιμένουν ακόμη πιο δύσκολοι καιροί για εμάς αλλά κυρίως για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να κρατάμε άσβεστη τη λαμπάδα της πίστης και τα στοιχεία των ιδιαιτεροτήτων τα οποία θα μας προχωρήσουν. Εάν δεν είχαμε απολέσει τις αξίες που είχαν οι προπάτορές μας, δεν θα είχαμε οδηγηθεί εδώ. Ας κρατήσουμε αυτή την πίστη, που η εκκλησία την προβάλει, που ο Θεός μας ενισχύει και τότε να είμαστε βέβαιοι πως όσες δυσκολίες και αν περάσουμε θα μπορέσουμε να διέλθουμε από αυτές τις συμπληγάδες και θα βγούμε νικητές» είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της εταιρείας βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Β. Κατσίμπρας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Δοσίθεος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης, ο οποίος με μια μεστή ομιλία αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε στη δραματική μείωση των Ρωμιών στην Πόλη μέσα στο χρόνο, στα δυσάρεστα γεγονότα αλλά και στις λίγες ευχάριστες εξελίξεις των τελευταίων ετών, και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η ομογένεια στην Πόλη δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ.
«Πιστεύω η ομογένεια στην πόλη έστω και ολίγιστη, θα παραμείνει έως ότου έρθει ο Κύριος «κρίναι ζώντας και νεκρούς». Και θα υπάρχει διότι εκεί υπάρχουν πολλοί οι από το χρέος μη κινούντες όπως έλεγε ο Καβάφης. Και θα υπάρχει γιατί όπως λέει ο Κύπριος ποιητής, Η Ρωμιοσύνη έν' φυλή συνότζαιρη του κόσμου, Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!» κατέληξε ο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Δοσίθεος, ενώ το θερμό χειροκρότημα του κοινού που είχε κατακλύσει το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. , κέρδισε ο χορός ψαλτών της Μητροπόλεως που παρουσίασε επίκαιρους ύμνους.
- Εμφανίσεις: 77128