Χειροτονία διακόνου από τον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο

ImageΣε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε στον ιστορικό ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στα Αναφιώτικα της Πλάκας Αθηνών, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας, Υπέρτιμο & Έξαρχο Κόλπου Γουινέας, κ.κ. Αλέξανδρο, η εις διάκονον χειροτονία του κρητικής καταγωγής αρχαιολόγου της Δ/νσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού π. Περίανδρου Ι. Επιτροπάκη.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας π. Θεόδωρος Δριδάκης καθώς και οι εφημέριοι του ναού Αρχιμανδρίτες π. Νεόφυτος Μάνδαλος και π. Σιλουανός Παπανικολάου.

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό, παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Φιλόθεος Φάρος και π. Μιχαήλ Σταθάκης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά είχε γεμίσει από νωρίς το πρωί από συγγενείς, εκπροσώπους της ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ., πανεπιστημιακούς καθηγητές, συναδέλφους αρχαιολόγους και φίλους του νέου κληρικού αλλά και από απλούς πιστούς που θέλησαν να λάβουν την ευχή και την ευλογία του Μητροπολίτου Νιγηρίας.

Παρόντες ήταν οι γονείς και ο αδελφός του π. Περιάνδρου οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια ευχήθηκαν το ΑΞΙΟΣ στο νέο κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας.

Νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια πλευρά του ναού, ο υποψήφιος κληρικός έλαβε τη Ρασοευχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.

«Ενώπιον Θεού και ανθρώπων -είπε ο π. Περίανδρος- στέκομαι συντετριμμένος για να λάβω τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης… απόλυτα πεπεισμένος ότι η Θεία Χάρις και τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί. Στρέφω δε χείλη και καρδία προς τον Αρχιποιμένα Χριστόν, αιτούμενος το άπειρον Αυτού Έλεος και την εντός μου ενστάλαξη του χαρωπού Του πένθους...».

Αφού ευχαρίστησε την οικογένεια του, τον πνευματικό του πατέρα, συναδέλφους, φίλους και λοιπούς παρισταμένους, απευθυνόμενος στους ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, προσέθεσε: «Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω άγιοι πατέρες πως λάμπει μέσα μου κείνο που αγνοώ, μα ωστόσο λάμπει, και προς αυτή τη λάμψη θα βαδίσω με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συγκατάβαση και αρωγή.

Όμως, οι πλέον θερμές ευχαριστίες μου απευθύνονται στο πρόσωπο Σας Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Νιγηρίας.

Από την πρώτη στιγμή που με γνωρίσατε μου δείξατε εμπιστοσύνη και με ενθουσίασε το ήρεμον και ευλαβές του λόγου Σας, η βαθιά θεολογική και εκκλησιαστική Σας κατάρτιση καθώς και η φήμη που συνοδεύει το πλούσιο και θεάρεστο έργο που επιτελείτε στην Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας αλλά σε ολόκληρη την ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικανικής Ηπείρου…

Μέγιστες και γεμάτες από υιική αγάπη είναι τέλος και οι ευχαριστίες που απευθύνω προς την κορυφαία προσωπικότητα της ιεραποστολής, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της μέγιστης διακονίας στον Αμπελώνα του Θεού, την Αυτού Θειωτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον. Ευγνωμόνως κατασπάζομαι την δεξιάν του Μακαριωτάτου για την άκρως συγκινητική και φιλόστοργη υποδοχή της ασημαντότητάς μου στους κόλπους της Αγίας Αφρικανικής Εκκλησίας και ταπεινά τον παρακαλώ να δέεται όπως οι άγιοι του Θεού επισκιάζουν από του νυν τη διακονία μου και διαφυλάττουν αυτήν άμωμο και αγγελική…».

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας και φωτισμένος Ιεράρχης, στο λόγο του μεταξύ άλλων είπε: «…Υποδιάκονε Περίανδρε, διακονία σημαίνει να παραπέμπεις στον σαρκωθέντα και ερχόμενο Χριστό, να είσαι διάφανος για να καθρεπτίζεις το πρόσωπο Εκείνου και να φαίνεται ο οπίσω σου ερχόμενος Χριστός. Αυτή την ελπίδα λειτανεύουμε στην Εκκλησία μας και αυτό το θησαυρό μαρτυρούμε και μοιραζόμαστε.

Δεν έχεις λοιπόν παρά να ακούσεις τη φωνή Του προς το νέο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής…

Δεν πρέπει να λησμονείς πως διακονία σημαίνει να δίνεις όχι κάτι από σένα αλλά τον εαυτό σου ολόκληρο, σημαίνει θητεία σε εκείνη τη ζωντανή παράδοση που δε γνωρίζει αγκυλώσεις αλλά που ανοίγεται διαρκώς στον κόσμο και στην κοινωνία… Διακονία σημαίνει να σέβεσαι την όποια αντίθετη γνώμη και ν’ αγαπάς τους ανθρώπους χωρίς να επιζητάς την αναγνώρισή τους.

Διακονία σημαίνει την πίστη στην ιεραποστολική πράξη και πρόσκληση για εκκλησιαστική σχέση όπου τον πρώτο λόγο έχει η μαρτυρία της Ανάστασής Του. Τη διακονία τη συνιστά η ωραιοθείσα αγάπη του Θεού και όταν ο διάκονος αντιδωρεί τα χαρίσματά του προς δόξαν Του, τότε γίνεται λειτουργός πυρός και το έργο του αναπνοή της Εκκλησίας μας.

Είναι φωτιά η διακονία και συ καλείσαι να γίνεις λειτουργός πυρός. Τίποτα λιγότερο! Και να θυμάσε πως στη φωτιά δεν καίγεται ποτέ αυτός που είναι ήδη φλογερός, αυτός που αποδέχεται τα όρια της ανθρώπινης υπόστασής του και πιστεύει επί τω Θεώ τω εγείροντι τους νεκρούς. Με τη συνέπεια που διακόνησες μέχρι σήμερα την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, καλείσε από τώρα να διακονήσεις τον Θεό και την Εκκλησία Του…

Ως κληρικός του σώματος Του, καλείσε να διακονήσεις με τη φλόγα της ιερατικής σου αγάπης, να καταθέτεις τα λειτουργικά σου βιώματα στο σώμα της Εκκλησίας και το λειτουργικό σου έργο να γίνεται αδιάκοπα αναπνοή του Σώματος Του.

Να μην αναπαύεσαι πουθενά αλλού παρά μόνο στο Σταυρό Του. Να αφήσεις τα πάντα για να τα ξαναβρείς πιο ακέραια… Ότι σου δίνεται σήμερα είναι χάρισμα μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και εδώ παίρνει νόημα η νεότητα, η ωριμότητα και ο θάνατος που παρουσιάζεται σαν πλήρωμα ζωής. Εύχομαι ολόψυχα να κρατήσεις την πύρινη ζέση της αγάπης, προβάλλοντας ότι θα βιώνεις με τον τρόπο του Χριστού, τον τρόπο της αγάπης.

Να παραπέμπεις σε Εκείνον με ότι κάνεις και με ότι είσαι… Με τις ευχές του Αγίου Νικολάου, Εφόρου τούτης της εκκλησιαστικής κοινότητας και του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου αλλά και όλων των παρισταμένων σήμερα εδώ στην προσωπική σου Πεντηκοστή, μετά φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης πρόσελθε».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά ο προϊστάμενος του ναού, π. Νεόφυτος Μάνδαλος ευχαρίστησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά και ολόκληρης της ενορίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας τόσο για για την επιλογή τέλεσης του μυστηρίου στον συγκεκριμένο ναό όσο και για την επιδαψίλευση της αρχιερατικής του ευλογίας η οποία προσέφερε, για μία ακόμα φορά, την ευκαιρία βίωσης του μυστηρίου της Αγίας Πεντηκοστής δια της καθόδου της Χάριτος του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος.

Ο ίδιος ιερέας, ευχόμενος στον π. Περίανδρο το ΑΞΙΟΣ εις την διακονία του Ιερού Θυσιαστηρίου, του είπε μεταξύ άλλων ότι ο νέος κληρικός θα πρέπει πλέον να αισθάνεται τον εν λόγω ναό και δικό του χώρο αφού δια της χειροτονίας του σε αυτόν συνδέθηκε και πνευματικά και μυστηριακά με την Ενορία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Αντιφωνόντας, ο Μητροπολίτης, ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο προσωπικά, για την εκχωρηθείσα άδεια λειτουργίας και χειροτονίας στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τους πατέρες του ναού για την υπομονή και την κατανόησή τους, τους χορούς των ψαλτών αλλά και ολόκληρο το εκκλησίασμα.

Και πρόσθεσε ότι, καθώς ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, κτίσμα του 11ου αιώνος, αποτελεί αναμφίβολα αρχιτεκτονικό κόσμημα για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δεν ήταν τυχαία από μέρους του η επιλογή του συγκεκριμένου ναού για τη χειροτονία ενός αρχαιολόγου του ΥΠ.ΠΟ.Τ. το οποίο συνέδραμε στην ανακαίνιση του εν λόγω μνημείου και των παρεκκλησίων του.

Προέτρεψε δε την ηγεσία του Υπουργείου, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, να συνεχίσει, με την ίδια ζεστασία και αγάπη, την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού χώρου.

Image

diakonos2

Εμφανίσεις: 94631
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!