Διευκρινίσεις για την υπόθεση του Μητροπολίτη Καρπενησίου

karpenisiou10Η πρόσφατη δημοσίευση, τόσο σε τοπικές εφημερίδες της Φθιώτιδος και Ευρυτανίας όσο και στο διαδίκτυο, στοιχείων και σχολίων που αφορούν ποινική υπόθεση, απάτης και εκβίασης σε βάρος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικολάου, την πορεία της οποίας παρακολούθησα από την προανάκριση έως την ακροαματική διαδικασία και την έκδοση της καταδικαστικής για τον κατηγορούμενο απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου παραστάθηκα ως πολιτική αγωγή εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη, αποτελούν τον λόγο της παρούσης, χρήσιμης κατά την εκτίμησή μου παρέμβασης προς διευκρίνιση των κατωτέρω:
     
1.- Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας εξέδωσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κατηγορουμένου Πολίτη Παναγιώτη και του επέβαλε κάθειρξη οκτώ (8) ετών γιατί κρίθηκε ότι αυτός διέπραξε την κακουργηματική πράξη της εκβίασης σε βάρος του Μητροπολίτη Καρπενησίου, επιτυγχάνοντας δια της εγκληματικής αυτής πράξεώς του σοβαρή οικονομική ζημία του παθόντος. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος διαπράττει το ίδιο αδίκημα κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα. Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, καθ’ όλα σεβαστή, απέδωσε δικαιοσύνη, αποκατέστησε την ηθική τάξη και δικαίωσε ηθικά τον παθόντα Μητροπολίτη Καρπενησίου.
     
2.- Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου είναι γνωστός στο ποίμνιο της Εκκλησιαστικής του Περιφέρειας, αλλά και ευρύτερα για το ήθος και τις αρετές του, την φιλανθρωπική του διάθεση και ποιμαντικό του έργο και δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις για την προσωπικότητά του και ιδίως για την ασκητική καθημερινή του ζωή. Άλλωστε προ τριετίας και στο μέσον της εξελισσόμενης άνω υπόθεσης, σύσσωμη η κοινωνία και οι πολίτες του Καρπενησίου βράβευσαν τον Μητροπολίτη τους για την ζωή και το έργο του, επιβεβαιώνοντας έτσι το ήθος και τη δράση του ως ποιμενάρχη.  
3.-  Τα ερωτήματα και οι αιχμές που τίθενται στα δημοσιεύματα, όπως για τον  τρόπο που χειρίστηκε ο Μητροπολίτης την υπόθεση, η πηγή των χρημάτων που απέσπασε από αυτόν ο καταδικασθείς - εκβιαστής κ.λ.π. έχουν απαντηθεί και διευκρινιστεί απόλυτα στην ακροαματική διαδικασία καθόσον ο μεν Μητροπολίτης είναι εκείνος που ζήτησε την ποινική δίωξη του ήδη καταδικασθέντος και παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή για την ηθική βλάβη που υπέστη, οι δε μάρτυρες που κατέθεσαν επιβεβαίωσαν πλήρως ότι το σύνολο των χρημάτων που απέσπασε ο κατηγορούμενος από τον Μητροπολίτη προήρχοντο αποκλειστικά από την μισθοδοσία του ιδίου και από προσωρινό δανεισμό του από αρκετούς Καρπενησιώτες.

Τελικά όλα τα δανεισθέντα ποσά επεστράφησαν από τα αδέρφια του Μητροπολίτη και συγγενείς των. Ούτε ένα Ευρώ δεν ζημιώθηκε η εκκλησιαστική περιουσία και κανένα Ευρώ δεν διατέθηκε από το υστέρημα των πιστών που εισφέρουν στο παγκάρι της Εκκλησίας.

Συνεπώς δεν πρέπει να γεννάται καμία άλλη σκέψη και απορία για τα ανωτέρω ζητήματα, γνωστού όντος ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε οικονομική ανάμειξη της Μητρόπολης, των Μονών και των Ενοριών.

Επρόκειτο περί προσωπικού ζητήματος και η ζημία βάρυνε ατομικά τον παθόντα και τους συγγενείς του.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί εκ νέου μελλοντικά για την ίδια υπόθεση, όταν συζητηθεί η αγωγή αποζημίωσης του Μητροπολίτη, για την ηθική βλάβη που υπέστη από τους ψευδείς και κακοήθεις ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, διά των οποίων επεχείρησε, ανεπιτυχώς βέβαια, να σπιλώσει το ήθος και κύρος του Ιεράρχη, στη διαδικασία υπεράσπισής του.

Ο Δεσπότης του Καρπενησίου ήταν και παραμένει ίδιος επί δεκαετίες, όπως τον γνώρισαν και τον ξέρουν οι Καρπενισιώτες, σεμνός και προσηνής, απλός και λιτός. Ένας πραγματικός Μοναχός.

Δάφνης Αναστάσιος,
Δικηγόρος Αθηνών

Εμφανίσεις: 104324
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!