Ο Μόσχας έφυγε, η ευκαιρία χάθηκε

kiril-plane

Του Γιάννη Αργυρίου

Τα απόνερα από την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου στην Αθήνα προσμετρούν λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου υπάρχει ικανοποίηση καθώς επιβεβαιώθηκαν οι άριστοι δεσμοί που συνδέουν τους δύο Προκαθημένους και τις δύο Εκκλησίες και οι πρωινές συνομιλίες στην Ιερά Σύνοδο άνοιξαν το πεδίο για μία ευρύτερη συνεργασία στον θρησκευτικό τουρισμό, ανταλλαγή φοιτητών που σπουδάζουν θεολογία και τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Αντίθετη, ωστόσο άποψη, διαπιστώνεται πως έχουν αρκετοί αρχιερείς με τους οποίους επικοινώνησε η Romfea.gr.

Θεωρούν πως στην επίσκεψη δεν δόθηκε η δέουσα σημασία κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να "εκμεταλλευτεί" τον κ. Κύριλλο ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα της χώρας.

"Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποτελεί μία σημαντική προσωπικότητα τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Για το καλό της πατρίδας θα μπορούσε η κυβέρνηση να ζητήσει από τον Πατριάρχη να βοηθήσει στην προσέλκυση Ρώσων επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αναξιοποίητη μία τόσο σημαντική επίσκεψη" σχολίαζε χθες Μητροπολίτης κατά την τελετή υποδοχής του κ. Κυρίλλου στο Μενίδι.

Άλλος Μητροπολίτης σχολίαζε αρνητικά το γεγονός πως τον Πατριάρχη Μόσχας υποδέχθηκαν ελάχιστοι αρχιερείς αλλά και κληρικοί, κάτι που δεν συμβαίνει σε αντίστοιχες επισκέψεις στη Ρωσία.
 
"Για ακόμη μία φορά ο τόπος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δίνονται. Η επίσκεψη αυτή ήταν μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να ωφεληθεί σε όλους τους τομείς η χώρα. Και χάθηκε..." κατέληξε.

Πάντως από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας ακούστηκαν θετικά σχόλια για το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν έμεινε μόνο στα τυπικά αλλά θέλησε να φάει με τον Πατριάρχη εκτός πρωτοκόλλου σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης.

Εμφανίσεις: 70122
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!