Εορτάσθηκε στην Βόνιτσα η σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

HPIM0778Την Κυριακή του Τυφλού –ΣΤ΄ από του Πάσχα- με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εορτάζεται η Σύναξη “πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων”.

Επίσης, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, κάθε χρόνο τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό και διαφορετική περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό να γνωρίσουν οι πιστοί χριστιανοί ολόκληρης της Μητροπόλεως τους τοπικούς μας Αγίους και προστάτες.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Βόνιτσα. Συγκεκριμένα την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 το πρωί, τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών από όλη την Βόνιτσα –ιδιαιτέρως πολλοί νέοι και νέες- προσήλθαν για να τιμήσουν τους Αγίους και να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα τα οποία η Ιερά Μητρόπολις έφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Βονίτσης: Του Αγίου Ανδρέου του Ερημίτου του εν Καλάναις Χαλκιοπούλων Βάλτου ασκήσαντος, του Αγίου Ιωάννου του εν Αγρινίω μαρτυρήσαντος και του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Βονίτσης μαρτυρήσαντος.HPIM0790

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή του κάθε Αγίου ξεχωριστά, κάλεσε τους πιστούς να γνωρίσουν τους τοπικούς μας Αγίους, να τους γνωρίσουν τα παιδιά και να εντρυφήσουν στη ζωή και το μαρτύριο του καθενός.

Και κατέληξε: «Σήμερα οι Άγιοι μας, οι προστάτες μας, οι δικοί μας Άγοι , μας παραδειγματίζουν μας υπενθυμίζουν ότι και δικός μας δρόμος πρέπει να είναι μια αγωνιστική πορεία για  τον προσωπικό μας Αγίασμό».

Να αναφέρουμε ότι οι γνωστοί έως τώρα Άγιοι που συνδέθηκαν με την Iερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και συγκαταλέγονται στους τοπικούς  Αγίους είναι:

Ο Εθναπόστολος των Σκλάβων, ο μεγάλος Δάσκαλος, Προφήτης, Ισαπόστολος, Διαφωτιστής του Γένους Άγιος και Ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός, προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου το 1714 και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια,  στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης που γεννήθηκε στο Μονοδέντρι της Ηπείρου το 1209.

Ο Άγιος έζησε σε μια σπηλιά του Βάλτου στις αρχές του 13ου μ. Χ. αιώνα και εκοιμήθη εν Κυρίω στις 15 Μαΐου 1282.

Ο Άγιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης που καταγόταν από την Πεντάπολη της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 800 περίπου Ασκήτεψε στον Τρύφο Ξηρομέρου, όπου κατά λάθος τον εφόνευσαν κυνηγοί. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιουνίου.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος από τα Σκλάβαινα Βονίτσης. Έζησε στα τέλη του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.  και μαρτύρησε το  έτος 1006, ημέρα Κυριακή σε ηλικία 56 χρόνων.

Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός που γεννήθηκε το 1597 στο Μέγα Δένδρο – Θέρμου και κοιμήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1628.

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Θεόδωρος, Λάμπρος και Ανώνυμος, από την Πελοπόννησο που μαρτύρησαν στην πόλη του Αγρινίου στις 2 Νοεμβρίου 1786.

Ο Άγιος Θεωνάς, ασκητής στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, οποίος έζησε κατά τον 15ο αιώνα μ.Χ. και ήταν μαθητής του Ιακώβου του Νεομάρτυρα.

Ο Όσιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας, που γεννήθηκε στην Καστοριά. Ασκήτεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα, και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια μαζί με τους μαθητές του Ιάκωβο και Διονύσιο. Η μνήμη του τιμάται την 1 Νοεμβρίου.

Οι Ιεροδιάκονοι Ιάκωβος και ο Μοναχός Διονύσιος, μαθητές του Οσίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα που ασκήτεψαν και αυτοί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδας, Δερβέκιστα. Μαρτύρησαν επίσης μετά από φρικτά βασανιστήρια και η μνήμη τους τιμάται την 1 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας,  που γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου το 1790 και μαρτύρησε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.

Ο Όδιος Δαυίδ ο υποτακτικός του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας, Ακακίου, που γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα Λοκρίδος το 1485 και εκοιμήθη το 1570.

HPIM0795

Εμφανίσεις: 53425
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!