Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Μετόχι της Μονής Αστερίου

ImageΣτο Ιστορικό Μετόχιο της Μονής Αστερίου, της Μόνης Ασωμάτων Πετράκη τελέστηκε εσπερινός και Θεία Λειτουργία για την εορτή του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης, του ιστορικού και απομακρυσμένου αυτού χώρου, το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Πετράκη αποφάσισε να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο το Ιερό Μετόχιο της, πιο τακτικά έτσι ώστε να προτρέπει και να δίνει την δυνατότητα στους πιστούς να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους λατρευτικές εκδηλώσεις και να παρευρίσκονται σε ιστορικούς Ναούς.

Επομένως, χθες το απόγευμα έγινε ο Εσπερινός και η Αρτοκλασία, ενώ σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, από τον Ηγουμενοσύμβουλο Α΄της Μονής Πετράκη Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο.

Ο π. Αγγελος μετά το τέλος της Ακολουθίας, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κόσμο για τον ερχομό του στο ιερό και ιστορικό αυτό Μετόχιο, τόνισε την σημασία που έχει η προσπάθεια να κρατήσουμε την φυσική ομορφιά που υπάρχει ζωντανή και να μπορούμε να την απολαμβάνουμε όλοι.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει και η παράκληση, που θα κλείσει τον πανηγυρικό κύκλο των ημερών.

Να σημειώσουμε ότι είναι μια ευκαιρία, όταν βρισκόμαστε σε τέτοια ιστορικά μνημεία να αναγνωρίζουμε τα αισθήματα δέους και γαλήνης που ζούμε και να μας εμπνέουν στο να διατηρούμε το Μνημείο και όλο το φυσικό περιβάλλον στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της Μονής Αστερίου.

«Το ιστορικό αυτό Βυζαντινό Μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 545 μ. σε πλαγιά του Υμηττού, από όπου φαίνεται το κέντρο της Αθήνας και τα Δυτικά Προάστια.

Χτίσθηκε κατά την παράδοση από τον Μητροπολίτη Αθηνών ονόματι Αστέριο (5ο αιώνα μ.χ), στον οποίο και οφείλει το όνομα του. Οι Επισκοπικοί Κατάλογοι, βέβαια, των Αθηνών δεν αναφέρουν τέτοιο όνομα (μολονότι παρουσιάζουν και αρκετά κενά), γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποδώσουμε αλλού την ονομασία: Εδώ μόνασε γύρω στα 920 μΧ ο Οσ. Λουκάς ο «εκ Στειρίου» (στη συνέχεια ίδρυσε την περίφημη Μονή Οσίου Λουκά Λιβαδειάς). Έτσι ο λαός έλεγε: «Η Μονή του εκ Στειρίου». Και κατά παραφθορά δε, «η Μονή Αστερίου».

Είναι αφιερωμένο, όπως η Μονή Πετράκη, στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Οι εσωτερικές επιφάνειες του Ναού φέρουν τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μολονότι μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος από αυτές, όπως κατέστρεψε και τα ξύλινα δοκάρια, που «έδεναν» το ύψος του κτίσματος.

Ανάγεται στον 10ο αιώνα, με τον φρουριακού τύπου περίβολο, το Καθολικό και δύο της πτέρυγες να σώζονται.

Το Μετόχιο αυτό έχει ανατεθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στη λειτουργική μέριμνα της Μονής Πετράκη, και ήταν, μάλιστα, επανδρωμένο με μοναχούς της μέχρι το 1960.

Σήμερα λειτουργείται σε αραιά διαστήματα, ιδίως από Άνοιξη έως Φθινόπωρο, που ο καιρός είναι ήπιος. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο και έχει την εποπτεία από την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η γύρω περιοχή είναι προστατευόμενη για τη φυσική ομορφιά της (Οικολογικό Πάρκο), αφού η Φιλοδασική Εταιρία, από το 1945 ακόμη, φύτεψε πάνω από 3.000.000 δενδρύλλια σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, και ονομάζεται «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής».

Image

moni-asteriou2

Εμφανίσεις: 65611
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!