Άρτης Ιγνάτιος: "Τα Μοναστήρια είναι η ελπίδα μας"

0-artisΜε τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους την Κοίμηση και την εις ουρανούς Μετάσταση της Θεοτόκου.

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ναθαναήλ, των ιερών ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννης, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αριανζού κ. Βαρθολομαίος και Παλμύρας κ. Ιωάννης.

Το Σάββατο στις 27 Αυγούστου (14 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο), το πρωί , έγινε η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στην Ιερά Μονή Ιβήρων, από τον ηγουμενεύοντα στην πανήγυρη (κατά το αρχαίο έθος), καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Πρόδρομο,τον ηγούμενο Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ, τους αδελφούς της Ιεράς Μονής καθώς και τους προσκυνητές.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Ιεράς Εικόνος της Πορταϊτίσσης από το παρεκκλήσιο της στο καθολικό και εν συνεχεία ο Μικρός Εσπερινός μετά της Ιεράς Παρακλήσεως.

Μετά το δείπνο που ακολούθησε, άρχισε η Ιερά Αγρυπνία κατά το τυπικό του Αγίου Όρους, η οποία και ολοκληρώθηκε με τη Θεία Ευχαριστία και την πανηγυρική τράπεζα την 11η πρωινή.

Μετά από μια μικρή ξεκούραση, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ ακολούθησε το Κτητορικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Βασιλέων, Βασιλείου και Κων/νου και πάντων των κτητόρων της Μονής. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη υποδοχή του Πρωτεπιστάτη και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους με σκοπό να προσκυνήσουν την Εικόνα της Παναγίας.

Να σημειωθεί πως μαζί με την Ιερά Επιστασία προσήλθε στην Ιερά Μονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος προέστη της πανηγύρεως στο Πρωτάτο.

Στην τράπεζα που ακολούθησε, εόρτιους λόγους απηύθυναν ο Πρώτος του Άγίου Όρους, Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Αρχιμ. Πρόδρομος.

Ευχαριστήριο απηύθυνε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, ενώ σύντομο χαιρετισμό εξεφώνησε και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο που τον αξίωσε να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Παναγίας καθώς και για την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος.

Ευχαρίστησε τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων για την πρόσκληση και αναφέρθηκε για την χάρη του μοναχισμού και των μοναχών.

Έφερε στη μνήμη του συγκινημένος, την πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος το 1965 ως φοιτητής και χαρακτήρισε ως θαύμα την αναπαλαίωση, συντήρηση και αποκατάσταση των κτηρίων, αλλά και την εγκαταβίωση «ευλογημένων ψυχών», οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάντα για να αφιερώσουν τη ζωή τους στην Παναγία και να πραγματοποιούν έναν σκληρό, αιματηρό αγώνα για τη λύτρωση και τη Σωτηρία τη δική τους αλλά κυρίως ολόκληρου του κόσμου.

Αναφέρθηκε σε μορφές μοναχών τους οποίους είχε συναντήσει τότε και έμειναν χαραγμένες βαθιά μέσα στη μνήμη του.

Τόνισε ότι ζούμε σε μια κοινωνία «που αλλιώς την περιμέναμε και αλλιώς μας βγήκε, ο κόσμος φαίνεται να έχει χάσει τα λογικά του» και όλο αυτό το πληρώνουν τα παιδιά μας «που ζουν χωρίς προοπτική και ελπίδα για το αύριο γιατί δε τα συνδέσαμε με την Εκκλησία και την Αλήθεια».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους τόσους πονεμένους ανθρώπους που με δάκρυα στα μάτια προσήλθαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, για να ζητήσουν τη χάρη και τις ευλογίες Της για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Προέτρεψε όλους να ενώσουν τις προσευχές προς την Υπεραγία Θεοτόκο και να προσέρχονται στα Μοναστήρια, γιατί όπως τόνισε, «τα Μοναστήρια και οι προσευχές των μοναχών είναι η ελπίδα μας».

Την επομένη, Δευτέρα 29 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννη και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Παλμύρας κ. Ιωάννη.

Ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του, κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στο Άγιο Όρος, εκτός της Ιεράς Μονής Ιβήρων και τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γέρων Βαρνάβα Βατοπαιδινό, του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί και άλλες Ιερές Μονές μεταξύ των οποίων τις Ιερές Μονές Σίμωνος Πέτρας, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Βατοπαιδίου καθώς και κελλιά όπως του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι, Αγίου Νικολάου (του Τυπογράφου),του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου του Γέροντος Μωϋσέως και της Αγίας Άννης του Γέροντος Αντίπα.

0-artis1

0-artis2

0-artis3

0-artis4

0-artis5

0-artis6

0-artis8

Εμφανίσεις: 39531
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!