Ο Ντητρόϊτ Νικόλαος Τοποτηρητής της Ι.Μ. Πιττσβούργου

ImageΗ Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη συνεδρία της στις 29 και 30 Αυγούστου 2011 απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πιττσβούργου κ. Μαξίμου εκ της θέσεώς του, και συνεπώς η Μητρόπολη Πιττσβούργου  βρίσκεται «εν χηρεία».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος υπέβαλε γραπτώς στις 3 Αυγούστου 2011 την παραίτηση του για λόγους υγείας, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ως Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει την παραίτηση του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος πληροφόρησε τους Ιεράρχες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου περί της αποφάσεως του Μητροπολίτου κ. Μαξίμου, και μετά πολλής θλίψεως υπέβαλε το περί παραιτήσεως αίτημα του Μητροπολίτου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, διαβιβάζων προς τον Πατριάρχη την απόφαση του Μητροπολίτου ανέφερε ότι:

«Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Πιττσβούργου υπήρξε επί τριάκοντα δύο συναπτά έτη ο Ιεράρχης, ο οποίος εποίμανε μετά αποστολικού ζήλου, πατερικής σοφίας, και θαυμαστής ποιμαντικής μερίμνης τον πιστόν λαόν της Επαρχίας αυτής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πέραν τούτου, προσέφερε αόκνως και μετά περισσής επιμελείας τας πολυτίμους υπηρεσίας του εις την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής εν γένει, εις την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, και ιδιαιτέρως εις τους μακροχρονίους θεολογικούς διαλόγους μεταξύ των ορθοδόξων και των ετεροδόξων εν Αμερική Θεολόγων.

Επί πλέον, συμμετέσχεν ενεργώς και οικοδομητικώς εις τας συνεδρίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, συμβάλλων διά της θεολογικής και φιλολογικής αυτού γνώσεως εις την σύνταξιν αξιοσημείωτων κειμένων της ενταύθα Εκκλησίας.

Βεβαίως, υπήρξε πάντοτε η καθαρά φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν μέσω ημών, εκπροσωπών κατά άριστον τρόπον το πνεύμα, το ήθος, και την παράδοση της Μητρός Εκκλησίας.

Συνεπώς, η παραίτησίς του, την οποίαν είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω διαβιβαστικώς, αποτελεί μεγάλην απώλειαν δι’ ημάς, και δημιουργεί κενόν το οποίον είναι όντως δυσαναπλήρωτον»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντητρόϊτ κ. Νικόλαος ονομάσθηκε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Πιττσβούργου, μέχρι της εκλογής νέου Μητροπολίτου για τη θέση αυτή.

Βάσει των καθοριζομένων και των οδηγιών στο Σύνταγμα, και στους Κανονισμούς της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εξ ονόματος αυτής θα αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες οι οποίες, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οδηγούν στην εκλογή νέου Μητροπολίτου για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.

ΦΩΤΟ: Μητροπολίτης Μάξιμος

Εμφανίσεις: 42159
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!