Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης στο πλευρό του λαού της Λέσβου

lesboy iakovΗ Λέσβος ευτύχησε να έχει επί 25 χρόνια για Επίσκοπό της, πατέρα και διδάσκαλο εν τη πίστει, άγγελο φύλακά της, αδελφό και φροντιστή της, τον Μητροπολίτη Ιάκωβο (Φραντζή), έναν ιεράρχη «πράο και ταπεινό τη καρδία» κατά το πρότυπο του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος διδάσκει πιο πολύ με τη σιωπή του και το παράδειγμά του, γιατί βρίσκεται κοντά συμπορευόμενος και συμπάσχων με τον ανθρώπινο πόνο.

Στην κρίση και στη δίνη αυτή που περιέπεσε και ο περήφανος λαός της Λέσβου, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος πρωτοστατεί σε έργα φιλανθρωπίας, αγάπης και αλληλεγγύης. Εχει βάλει σκοπό και το πετυχαίνει να μην υπάρχει κανείς, μα κανείς, εγχώριος ή όχι, που θα στερηθεί του άρτου και του φαγητού.

Δίνει και μάλιστα δίνει απλόχερα και ανοιχτόκαρδα σε όλους όσους χρήζουν βοηθείας από το υστέρημά του.

Οταν σε μία πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία τον ρωτήσαμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το νησί μας η Λέσβος, είπε πως «αυτό που έχω πει επανειλημμένως είναι ότι η Λέσβος, η Μυτιλήνη, όλη η Ελλάδα, αλλά πιστεύω και όλη η Ευρώπη διέρχεται σήμερα μια μεγάλη κρίση οικονομικής φύσεως.

Αλλά αυτό που δεν θέλησε να καταλάβει τουλάχιστον ο Ελληνας είναι ότι αυτή η κρίση δεν ήλθε ουρανοκατέβατη, αλλά είχε προηγηθεί μία πνευματική και ηθική κρίση η οποία έφερε την οικονομική κρίση.

Γεγονός όμως είναι ένα, ότι ο Ελληνας ανέκαθεν, όχι τώρα, και σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, σκεφθείτε και θυμηθείτε Τουρκοκρατία 500 χρόνια άσχημα, Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Γερμανική Κατοχή, την πείνα που είχαμε, τον Εμφύλιο, τα δύσκολα χρόνια που μεσολάβησαν μετά τη δεκαετία του 1940, κι όμως ο Ελληνας κατόρθωσε διότι είχε αποθέματα πίστεως, ελπίδας, αγάπης, αντοχής και τα ξεπέρασε».

Πρόσθεσε πως «έτσι πιστεύω και σήμερα που διερχόμαστε όλη αυτή την κρίση πως με τα αποθέματα που έχει ο Ελληνας μέσα του θα μπορέσει να την ξεπεράσει, αρκεί να πάρει αντίθετα το δρόμο από αυτόν που ακολουθεί σήμερα, που είναι ο δρόμος της πίστεως, της ευσέβειας, της ελπίδος, της αγάπης, της υπομονής, πράγματα τα οποία τα είχε εγκαταλείψει μέχρι σήμερα, τα είχε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων».

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε ακόμα πως «ο Ελληνας έκανε ένα επί πλέον σοβαρό λάθος, εγκατέλειψε τη γη, κι όλα τα θέλουμε έτοιμα κι από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα» και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται να πούμε πως ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι διοικούντες, αλλά κι εμείς οι υπόλοιποι δεν φέρουμε μικρότερο μερίδιο ευθύνης».

Αν όταν είπε ότι εγκατέλειψε τη γη εννοούσε και τις ελιές και τα χωράφια, είπε «τα πάντα» και συμπλήρωσε «γιʼ αυτό ακριβώς τονίζω τώρα τελευταία πως αν ο Ελληνας γυρίσει στα χωριά του δεν θα δώσει μόνο μία τόνωση πνευματική, ηθική που το κάνει το καλοκαίρι, αλλά θα μπορέσει να ζήσει πιο αξιοπρεπέστατα. Στην επαρχία θα βάλει ένα μικρό κηπάριο, θα έχει δύο κότες, ένα κατσικάκι, ο ένας θα δίνει στον άλλο και ούτω καθεξής».

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ανέφερε ακόμη ότι «το νησί μας έχει πολλά προβλήματα, αλλά είναι αυτά που τα ξεπερνάει σιγά-σιγά διότι έχει όλα αυτά τα εγχώρια προϊόντα τα οποία αναπληρούν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Η Εκκλησία, η Περιφέρεια, ο Δήμος κ.λπ. συμπαραστέκονται στους ανθρώπους. Εμείς στη Μητρόπολη έχομε κάνει ένα κοινωνικό παντοπωλείο στη Μητρόπολη κι ένα άλλο στο Πλωμάρι που οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν όντως ανάγκη περνούν και παίρνουν τα τρόφιμα, τα ρούχα που χρειάζονται ή και φάρμακα ακόμα. Επίσης, παίρνουμε φαγητό που περισσεύει από τον Στρατό το οποίο δίνουμε με καταστάσεις σπίτι σε σπίτι σε ενορίες της πόλεως κι αυτό μπορεί να είναι και 100 μερίδες, μιλούμε για μεγάλη υπόθεση. Επίσης, μερικές ενορίες στην πόλη και στην περιφέρεια δίνουν συσσίτιο, κι αν χρειαστεί θα το γενικεύσουμε, αλλά ελπίζομε να μην χρειαστεί».

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε ακόμα πως «εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουμε δημιουργήσει ένα σωματείο που φέρει την επωνυμία φίλοι της Μητροπόλεως Μυτιλήνης και φέρνομε από την Αθήνα κορυφαίους γιατρούς καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι με τη βοήθεια των εδώ γιατρών, νοσοκόμων κ.λ.π. επισκέπτονται τα χωριά μας, εξετάζουν εντελώς δωρεάν τους ανθρώπους, κάνουν μια υγειονομική περίθαλψη η οποία όμως έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και μεγάλη συμμετοχή. Το τελευταίο ιατρικό κλιμάκιο που ήλθε εδώ από Αθήνα εξέτασε στα χωριά Αγρα, Μεσότοπο, Ερεσό και Σίγρι όλα τα παιδιά των σχολείων, δηλαδή προληπτική ιατρική, για τα μάτια, τα αυτιά, τον λαιμό κ.λπ. Βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι μας έδωσαν ένα ασθενοφόρο, κι ένα άλλο μικρότερο αυτοκίνητο το οποίο όμως μπορεί να μεταφέρει 200 μερίδες φαγητού, κι αυτά εντελώς δωρεάν. Είναι πράγματα τα οποία ούτε καν μπορούσαμε να φαντασθούμε κι όμως σήμερα είναι η αλήθεια».

Στην ερώτηση «λόγω αυτής της κρίσης πώς συντηρείτε τα ιδρύματα, όπως το οικοτροφείο λόγου χάρη, το γηροκομείο;», απάντησε: «η αλήθεια είναι ότι είχαμε τεράστιο πρόβλημα τώρα τελευταία, αλλά επειδή έχομε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο λαό μας μπορούμε και τα ξεπερνούμε μέχρι στιγμής» και εξήγησε «για το οικοτροφείο μας έχομε τους τραπεζάρχες, δηλαδή δίνουν οι άνθρωποι, άλλος 100 άλλος 150 ευρώ όσα θέλει ο καθένας με τα οποία καλύπτομε τα γεύματα. Υπάρχουν 25 κορίτσια σήμερα που είναι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας, στις Τεχνικές Σχολές μας και σε άλλα σχολεία.

Εχουμε επίσης τα φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης, έχομε κάποιες δωρεές, είναι ο ΟΓΑ για το γηροκομείο. Είχαμε να πληρώσουμε δύο με τρεις μήνες αλλά ευτυχώς ο ΟΓΑ μας έβαλε κάποια χρήματα και μπορέσαμε και πληρώσαμε κι έτσι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία πολύ καλή κατάσταση.

Το γηροκομείο μας αυτή τη στιγμή έχει 116 παππούδες και γιαγιάδες και θέλω να τονίσω ότι το ίδρυμα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, υπάρχει καθαριότητα, τάξη.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να έλεγα ότι ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα παράρτημα του γηροκομείου μας στον Πολυχνίτο, είναι το παλιό Γυμνάσιο το οποίο έχει ανακατασκευαστεί και διαρρυθμιστεί σε γηροκομείο με τη φροντίδα του τότε δημάρχου του κ. Συκά και το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει αν βρεθούν οι τρόφιμοι που θα μπουν μέσα.

Επίσης, μʼ ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζεται η Περιφέρεια να μας φτιάξει το γηροκομείο το οποίο έχει θεμελιώσει ο Πατριάρχης μας όταν είχε έλθει στη Μυτιλήνη στο οικόπεδο που είναι δίπλα στο αεροδρόμιο προς τη Βαριά, κι αυτό ελπίζουμε ότι θα γίνει εντός των προσεχών μηνών».

Οταν τον ρωτήσαμε τι σας λέει ο κόσμος της Μυτιλήνης όταν σας συναντά στην εκκλησία, στο δρόμο, είπε «αυτό που εισπράττω από τον κόσμο της Μυτιλήνης είναι ότι έχει εμπιστοσύνη στο Θεό και πιστεύουμε ότι θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να φτάσουμε κάπου στο ξέφωτο που θα μας δώσει πάλι χαρά, ελπίδα και χαμόγελο το οποίο λίγο ως πολύ σήμερα έχει λείψει».

Στην ερώτηση «οι Απόδημοι Λέσβιοι της Αμερικής συμπαρίστανται οικονομικώς;» είπε: «αυτή τη στιγμή όχι. Βεβαίως παλαιότερα, όπως ξέρετε, είχαν προσφέρει ένα αυτοκίνητο με το οποίο εξυπηρετούμε τις ανάγκες και της Μητροπόλεως και του οικοτροφείου μας και του γηροκομείου πολλές φορές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχομε κάποια υλική συμπαράσταση από τους ομογενείς μας».

Οταν τον ρωτήσαμε «τι μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;», είπε: «να μας έχουν πάντοτε στην προσευχή τους, να είναι γεροί και δυνατοί για να μπορούν κι εκείνοι να ανταπεξέρχονται στα καθημερινά τους βήματα και καθήκοντα, κι η καλύτερη βοήθεια που μπορούν να μας δώσουν είναι να μας σκέπτονται και να προσεύχονται για μας» και συμπλήρωσε «στέλνουμε την αγάπη μας σε όλους τους ομογενείς μας».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο, ο πληθυσμός ολόκληρης της νήσου Λέσβου «είναι περίπου 95 με 100 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 45 είναι στην πόλη της Μυτιλήνης, είναι κι εδώ αυτό που λέμε πως η μισή Ελλάδα είναι η Αθήνα».

Σημείωσε ακόμη, ότι «αρχίζουν δειλά-δειλά και επιστρέφουν στη Λέσβο από την Αθήνα κυρίως. Είναι αυτό που λέγω πολλές φορές πως στην Αθήνα με 500 και 600 ευρώ δεν ζεις, στην επαρχία όμως καλοζείς κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά».

Η Λέσβος είναι νησί αγιοτόκο. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε πως «έχομε 48 επωνύμους αγίους και προστίθενται και καινούργιοι».

Εμφανίσεις: 62807
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!