Διευκρινίσεις για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο

ImageΤο δημοσίευμα για τη Μονή Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε ευλόγως την αντίδραση της αδελφότητας.

Εκπρόσωποι της μονής παρέδωσαν στον γράφοντα ένα σύνολο στοιχείων, αποτελούμενο από 87 σελίδες, υπό τον τίτλο Εκθέσεις κρατικών οργάνων ελέγχου και πρωτόκολλα παράδοσης αντιγράφων οικονομικών παραστατικών.

Τι προκύπτει από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων, παραμερίζοντας την εκκλησιαστική διάσταση και μένοντας στον κρατικό έλεγχο, στον οποίο επικεντρωνόταν κυρίως και το πνεύμα του δημοσιεύματος.

Εν πρώτοις, πρέπει να διευκρινισθεί, κάτι που δεν ήταν αρκετά ευκρινές, προκαλώντας πιθανώς σύγχυση, ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με δύο κρατικές, ανεξάρτητες υπηρεσίες «ΣΔΟΕ και επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών» που έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο της μονής.

Το δημοσίευμα ήταν ανακριβές σε ό,τι αφορά το θέμα της άρνησης παροχής στοιχείων προς τα κρατικά όργανα από την πλευρά της μονής.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας παρέδωσε η μονή, οι εκπρόσωποι της αδελφότητας έχουν παραδώσει στοιχεία και προς τις δύο υπηρεσίες.

Το δημοσίευμα αναφερόταν παρουσιάζοντας ένα μικρό απόσπασμα στην έκθεση βεβαίωσης γεγονότων που είχαμε και έχουμε στη διάθεσή μας και η οποία αφορά, όπως εγράφη, την περίοδο του Φεβρουαρίου - Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Από τα έγγραφα της μονής προκύπτει ότι και πριν και μετά την περίοδο αυτή είχαν δοθεί στοιχεία στους επιθεωρητές, τα τελευταία μάλιστα πρόσφατα, στις 27 Ιουλίου.

Προ του 2011

Για την προ του 2011 περίοδο υπενθυμίζουμε ότι οι διυπουργικές αποφάσεις για τον έλεγχο υπεγράφησαν το 2005 σημειώνουμε ενδεικτικά ότι το 2008 παρεδόθη ένα υλικό που υπερβαίνει, όπως σημειώνει η μονή, τις 800 σελίδες (και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει προϋπολογισμούς των ετών 1994 2007, απολογισμούς των ετών 1994 2006, βιβλία του Ταμείου για όλα αυτά τα χρόνια, εκθέσεις ορκωτών λογιστών).

Στοιχεία δόθηκαν και σε άλλες επισκέψεις, σε μία σχετικά πρόσφατη επιστολή (24.1.2011) προς την Οικονομική Επιθεώρηση αναφέρεται χαρακτηριστικά όπως και κατά το παρελθόν συνέβαινε πάντοτε, θα σας αναμένουμε αύριο (25.1.2011) στους χώρους της Ιεράς Μονής για τη συνέχιση της συνεργασίας, που αφορά τον διενεργούμενο έλεγχο .

Δεν γνωρίζουμε εάν είναι επαρκή για τους επιθεωρητές τα στοιχεία, σε κάθε περίπτωση άρνηση παροχής τους δεν υφίσταται.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων, ο έλεγχος, ώστε να υπάρξει ένα πόρισμα που αναμένουμε με ενδιαφέρον , καθώς έχουν περάσει έξι χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, στα στοιχεία της μονής περιλαμβάνεται ένα πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης (19.3.2011), στο οποίο καταγράφεται από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ σειρά εγγράφων που παρέλαβαν (βιβλία εσόδων εξόδων, δηλώσεις εισοδήματος εκκαθαριστικές, εκθέσεις ορκωτών λογιστών, βιβλίο διαχειριστού, προϋπολογισμοί και απολογισμοί 1994 2000, στοιχεία για επενδυτικά έργα που περιλαμβάνουν εκθέσεις οργάνων ελέγχου κεντρικών ή περιφερειακών).

Είναι προφανές ότι και στη δεύτερη υπηρεσία έχουν παραδοθεί στοιχεία, εύλογο ζητούμενο και εδώ εάν υπάρχει κάποιο πόρισμα, καθώς δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που μας παραχώρησε η μονή, αν και εκπρόσωπός της μάς διαβεβαίωσε ότι υπάρχει και δεν προκύπτει τίποτε το επιλήψιμο για την αδελφότητα.

Είναι προφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμα.

Το ζήτημα της διαφάνειας στην Εκκλησία, ανεξάρτητα από την υπόθεση της μονής, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης και αποφάσεων της Συνόδου, όπως αναφέραμε και στο τέλος του δημοσιεύματος.

Είναι αυτονόητο ότι θα επανέλθουμε.

Εμφανίσεις: 43379
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!