Αντιδράσεις για γυρίσματα διαφημιστικού σποτ στα Μετέωρα

SERAFEIM

Toυ Θανάση Βλάχου

Την ανάκληση-αναίρεση απόφασης σχετικά με τα γυρίσματα διαφημιστικού μηνύματος στην περιοχή των Μετεώρων ζητεί ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων από την Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα ο κ. Σεραφείμ,  μιλώντας χθες στο Ρ/Σ Μετέωρα, δήλωσε φανερά ενοχλημένος πως πληροφορήθηκε από το ΚΑΣ, το αίτημα της εταιρείας Red Bull  για την πρόθεση να γυριστεί διαφημιστικό στα Μετέωρα. Εξέφρασε συνάμα την απορία του γιατί δεν ενημερώθηκε από την Δημοτική Αρχή καθώς αυτό συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων εξέφρασε την αντίθεση του να γίνουν τέτοια γυρίσματα στην περιοχή της Μοναστικής Πολιτείας  και ζήτησε να συνέλθει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας προκειμένου να ανακαλέσει-αναιρέσει την απόφαση του και να αποδείξει εμπράκτως την αγάπη και το σεβασμό προς τα Άγια Μετέωρα που δεν έχουν ανάγκη προβολής, καθότι καθότι είναι γνωστά σε ολόκληρη την οικουμένη.

Πέραν αυτών ο κ. Σεραφείμ μόλις πληροφορήθηκε τα σχετικά επι του θέματος έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο ώστε να παρέμβει και να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που θα επιτρέπει την διεξαγωγή των γυρισμάτων του συγκεκριμένου διαφημιστικού στα Μετέωρα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας σχετικά με το αίτημα ανέφερε:

"Συμφωνεί αρχικά για την χορήγηση στην Red Βull (και στους συνεργάτες της και στις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες) άδεια να κινηματογραφήσει την εκδήλωση τους στην περιοχή Καλαμπάκας.

Η οριστική αδειοδότηση και τα τέλη αεροφωτογράφισης θα συζητηθούν σε άλλη συνεδρίαση αφού:

Προσκομισθεί σχετική άδεια από το ΚΑΣ

Ληφθεί σχετική απόφαση από την Δ.Κ. Καλαμπάκας και Τ.Κ. Καστρακίου.

Μετά την συνεννόηση με την εταιρεία για το περιεχόμενο του προγράμματος της εκδήλωσης".

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η  απόφαση δεν ανέφερε ότι θα έπρεπε να ζητηθεί και η γνώμη της Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων.

Αντίδραση Γέροντος Ισιδώρου

Αντίθετος με τα γυρίσματα είναι και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονή Βαρλαάν Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος ο οποίος με επιστολή του  προς την Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ Μαντζανά , ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στα Μετέωρα.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Τα τελευταία χρόνια επικινδύνως επιβαρύνεται ο 'Ιερός ούτος χώρος, άπό τάς χιλιάδας τών προσκυνητών και επισκεπτών των προσερχόμενων είς αυτόν και ως έκ τούτου θα ήτo μεγίστη άσέβεια προς αυτόν, εάν τον έπιβαρύνομεν εισέτι με τον θόρυβον τών έλικοπτέρων άνωθεν των Ιερών Μονών και μάλιστα με σκοπόν διαφημιστικού - εμπορικού χαρακτήρος.

Τούτο δέν είναι άνεκτόν άπό τούς μονάζοντας, ουδέ άπό τους πολυπληθείς έπισκέπτας, οϊτινες προσέρχονται προετοιμασμένοι να βιώσουν την ήσυχαστικήν πνευματικήν άτμόσφαιραν τής Μετεωρίτικης γής. Τούτο σεβόμενη και ή Πολεμική μας Αεροπορία δεν έπιτρέπει από την παρακείμενη  έν Λαρίση βάσιν να διέρχονται τα άεροπλάνα άνω του Μετεωριτικού χώρου, άλλα παρακάμπτει αυτόν.

Κατόπιν όλων τούτων δεν δυνάμεθα να συγκατατεθώμεν είς τάς οιποιασδήποτε επιθυμίας τοιούτων ενεργειών, διά των οποίων διασαλεύεται ή Ίερότης του άγιομετεωρίτικου χώρου".

Isidoros

Εμφανίσεις: 59144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!