Μητροπολίτης Σερρών: «Σεβασμός στην αργία της Κυριακής»

serron

ROMFEA.GR | «Δεν πρέπει να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία», τόνισε από άμβωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγο η Κυριακή αποτελεί αργία και μέρα ξεκούρασης και έτσι θα πρέπει να παραμείνει, καθώς, ακόμη κι αν αλλάξει αυτό, δεν θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν και δια νόμου την ημέρα της Κυριακής, που είναι ημέρα αργία, αυτοί δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το κέρδος που βγαίνει Κυριακή μέρα, εγώ σας λέγω ότι είναι κέρδος κατηραμένον. Ότι βάζετε φωτιά στα σπίτια σας, διότι αυτό το κέρδος το οποίο βγαίνει την Κυριακήν επισωρεύει επί των ψυχών σας την οργήν του Θεού. Αυτά λέγει ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, θέλοντας να καλλιεργήσει και να παιδαγωγήσει, ως πνευματικός πατέρας, τις ψυχές των ανθρώπων. Πόσο περισσότερο σήμερα ισχύουν αυτοί οι λόγοι, εις καιρούς μάλιστα όπου η κρίσις η οικονομική έχει πλήξει τους πάντας, ωσάν εάν εργαστούν οι άνθρωποι και την Κυριακή μέρα, θα λυθούν τα προβλήματα τα οικονομικά της πόλεως αλλά και της πατρίδος μας ολοκλήρου», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Σερρών.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεολόγος τόνισε: «Θα πρέπει να τιμούμε την Κυριακή ως αγία ημέρα. Όπως ακριβώς το λέγει η ετυμολογία της λέξεως, είναι η μέρα του Κυρίου, δηλαδή είναι η μέρα του Θεού. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να την αγιάζουμε, όπως είναι εντολή του Θεού, με έργα αγιότητος, πίστεως, ευλαβείας και αγάπης».

Ο Μητροπολίτης Σερρών διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι δεν παίρνει θέση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι, και να συμβεί αυτό, δεν θα επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα:

«Ο λόγος ο δικός μου είναι εκκλησιαστικός και πνευματικός, πώς δηλαδή η Εκκλησία ορίζει να τιμούμε και να αγιάζουμε την ημέρα του Κυρίου, την Κυριακή μέρα, δίδοντας παράλληλα και την κοινωνική και την ανθρώπινη διάσταση. Ασφαλώς και δεν θα λυθούν τα προβλήματα της πατρίδος μας με το ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά την Κυριακή. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ξεκούραση και επιτέλους πρέπει να μπει μια τελεία εκεί όπου υπάρχουν δείγματα απληστίας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να δουλεύει, ούτε όλο το 24ωρο ούτε συνεχώς, αυτό είναι απάνθρωπο. Και ούτε νομίζω ότι θα συνεισφέρει και κάτι το ουσιαστικό στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώατος.

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον εισακούγεται η Εκκλησία από τους κυβερνώντες, ο Μητροπολίτης επισήμανε την ανάγκη να ακούγεται έστω ο λόγος της, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής της άποψής της.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες και στους ίδιους τους πιστούς, που έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ορθοδοξία, καθώς δεν γεμίζουν πια τις Εκκλησίες όπως παλαιότερα:

«Η Εκκλησία μας είναι εντελώς αντίθετη, έστω κι αν ο λόγος της δεν εισακουστεί. Ο λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος παρακλήσεως αλλά και λόγος αληθείας. Έστω και δεν εισακουστεί ο λόγος μας, εμείς δεν θα πάψουμε να λέγομεν την αλήθεια. Η Εκκλησία λέει τον λόγο της και καταθέτει την θέση της και άλλοι πια έχουν την ευθύνη ενώπιον του Θεού και ενώπιον των ανθρώπων εάν θα σεβαστούν την θέση της Εκκλησίας. Δεν διεκδικεί, ούτε έχει τρόπο να την επιβάλλει την θέση της η Εκκλησία και πολλές φορές η φωνή της μοιάζει σαν την φωνή του Τιμίου Προδρόμου, “ φωνή βοώντος εν τη ερήμω”», υπογράμμισε ο κ. Θεολόγος.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πάψουμε να λέμε την αλήθεια και το σωστό. Το αν θα την υιοθετήσουν αυτήν τη θέση, είναι δική τους ευθύνη και ευθύνη όλων μας – διότι δεν είναι μόνο των κυβερνώντων. Πού είναι οι χριστιανοί μας σήμερα Κυριακή; Είναι καθήκον τους να εκκλησιαστούν, προερχόμενο απ’ την ιδιότητά τους ως χριστιανών. Είδατε σήμερα, η εκκλησία ήταν γεμάτη, αλλά υπάρχουν πολλαπλάσιοι χριστιανοί που είναι στα σπίτια τους και κοιμούνται».

Εμφανίσεις: 82795
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!