Μια παράδοση που κρατάει χρόνια: Προσκύνημα στον Γκιώνα

ImageΣημείο αναφοράς για όλη την Κρήτη αλλά και σημείο προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Γκιώνας στην περιοχή Ροδωπού Κισάμου Χανίων.

Η περιοχή είναι στο Ακρωτήρι Σπάθας, (από το 1983 Ακρωτήρι Ειρήνης), και έχει συνδυαστεί με το ξακουστό πανηγύρι που γίνεται από την παραμονή της γιορτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων επισκέπτονται το εκκλησάκι διανυκτερεύουν στους γύρω χώρους όπου έχουν "στηθεί" πάγκοι μικροπωλητών και υπαίθριες ψησταριές.

Από τα προχριστιανικά χρόνια, ο χώρος αυτός με το ναό της Αρτέμιδας υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, ενώ αργότερα στα Βυζαντινά χρόνια έγινε ησυχαστήριο.

Στο Ακρωτήρι προς τη δυτική πλευρά, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, που συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητών κι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης.

Παλαιότερα που δεν υπήρχε δρόμος πολλοί προσκυνητές έφθαναν στο σημείο με τα πόδια και με ζώα, ενώ ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν την διαδρομή από το χωριό Ροδωπού μέχρι το εκκλησάκι με τα πόδια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προσκυνήματος αποτελούσε, τα παλαιότερα χρόνια, η βάφτιση πολλών παιδιών (80-100) που ήταν όλα ήταν τασιμάρικα (ταγμένα).

Επειδή όμως το εκκλησάκι ήταν μικρό, η βάφτιση κάθε παιδιού χωριστά ήταν δύσκολη υπόθεση και γι' αυτό χτίστηκε έξω από τη νότια αυλή, σε πέτρινη εξέδρα, μαρμάρινο βαπτιστήριο. Εκεί βαφτίζονταν τα παιδιά ανά εξάδες ή δωδεκάδες με 6 ή 12 Ιερείς.

Στην ίδια εξέδρα τελείται η νυκτερινή λειτουργία, η οποία αρχίζει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και τελειώνει τα χαράματα της ημέρας, οπότε και αποχωρούν οι προσκυνητές.
Εμφανίσεις: 40268
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!